IFI logo
Se flere bilder
Misfargede fuger på badet - hva nå?

Foto: Privat, Jordan, Chera Westman/ifi.no

Misfargede fuger på badet - hva nå?

Vi har et ti år gammelt bad, der de mørkegrå fugene på gulvet har blitt misfarget. Hva skyldes det og hva kan vi gjøre med misfargingen?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke et ukjent problem at fugene på baderomsgulvet blir misfarget. Noen ganger er det bare skitt som har samlet seg, og en rask vask kan gjøre susen. Men hva når misfargingen ikke bare skyldes skitt, og ikke går bort, uansett hvor mye du prøver? Vi viser bildene av noen misfargede fuger for Cato Ove Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom (FFV), for å få en eksperts vurdering.

– Dette er dessverre ikke uvanlig, og vi er veldig kjent med fenomenet, sier Karlsen når han får se bildene.

Hva forårsaker problemet?

Det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre for å få tukt med problemet, særlig hvis man ikke vet hva som forårsaker misfargingen. Det kan ha flere årsaker, blant annet kan et hvitt belegg på fugene tilsi en kalkutfelling, som i tilfellet på bildene over.

– Det oppstår dessverre noen ganger en kjemisk reaksjon, som fører til at man får en kalkutfelling. Forutsetningen for at fenomenet oppstår, er at man har en sementbasert fugemasse, og at det renner vann sakte gjennom. Det er som regel dette som forårsaker utfellingen, forklarer Karlsen.

Han påpeker at det i dag gjøres preventive tiltak når flisene på badet legges, og at fenomenet derfor ikke oppstår like mye på bad som nylig er renovert.

– Det er et problem særlig på gamle baderom. For ti år siden og lenger tilbake brukte vi nesten bare membran i bunn av gulvkonstruksjonen, og ikke på toppen. På gamle bad ligger det derfor sjelden noen membran på toppen og beskytter for nedfuktig, forklarer han.

Se flere bilder
Misfargede fuger kan ødelegge mye av totalinntrykket på et ellers pent bad.

Foto:

Misfargede fuger kan ødelegge mye av totalinntrykket på et ellers pent bad.

Hva kan man gjøre?

Når skaden først er ute, er det ikke så mye mer man kan gjøre enn å finne frem vaskebøtta. 

– Dette er ikke enkelt å stoppe, og dessverre er det ikke så mye annet å gjøre enn å forsøke å rengjøre godt, men selv dette kan være vanskelig. Den beste måten å rengjøre på, er å bruke sure vaskemidler og en skrubb, råder Karlsen.

Ettersom det er vanskelig å gjøre noe med misfargingen, velger mange å leve med det i flere år. Dessverre ser det ikke særlig innbydende ut, og noen velger kanskje derfor å gå mer drastisk til verks.

– Alternativet er jo rett og slett å legge nye fliser, sier Karlsen.

Dersom badet er i teknisk god stand, er det ikke noe som setter en stopper for å legge nye fliser oppå de gamle. Dette kan være en enkel midlertidig løsning, inntil man ønsker å renovere badet helt.

– Vi aksepterer flis på flis hvis det blir gjort riktig, forklarer Karlsen. – Dette er derimot ikke en permanent løsning på problemet, da kalkutslaget som regel vil dukke opp igjen etter hvert, sier han.

Det er kanskje noen som lurer på om det er mulig å skrape ut fugemassen og legge ny, men dette er ikke noe FFV kan anbefale som en løsning på problemet.

– Det er en ekstremt stor jobb, særlig med små fliser. I tillegg er det sjelden fugene som forårsaker fenomenet. Det kommer som oftest fra limet eller betongen under, og da hjelper det lite å skrape opp fugemassen, forklarer Karlsen.

Dersom fugene er lyse, finnes det andre midlertidige løsninger. Blant annet kan man prøve seg med en fugepenn fra Alanor, som fungerer som en maling på fugene.

Se flere bilder
Prøv å rengjøre godt med sure vaskemidler og en skrubb, som denne skurepaden fra Jordan.

Foto:

Prøv å rengjøre godt med sure vaskemidler og en skrubb, som denne skurepaden fra Jordan.

Forebyggende tiltak

Det beste er selvsagt å ikke vente til problemet har oppstått, men å gjøre forebyggende tiltak når badet er nytt. Med en god fugeimpregnering kan du unngå mye hodebry.

– Fugeimpregneringen vil hindre vannet fra å trenge gjennom fugene, og da vil det også redusere muligheten for at du får kalkutslag, sier Audun Klauseie i Alanor.

Alanor Fugeimpregnering har en vannavstøtende effekt, og beskytter også fugene mot sopp- og muggangrep, som er en annen årsak til misfarging av fugene. Soppangrep vil vise seg som sorte flekker på fugene.

– Det er viktig å impregnere jevnlig, særlig etter at du har rengjort fugene, råder Klauseie.

Se flere bilder
Alanor Fugeimpregnering fungerer forebyggende mot sopp- og muggangrep, i tillegg til kalkutslag.

Foto:

Alanor Fugeimpregnering fungerer forebyggende mot sopp- og muggangrep, i tillegg til kalkutslag.

Mer informasjon:

Fagrådet for våtrom (FFV)

Alanor

 

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.