IFI logo
Se flere bilder
SJAKK MATT

Foto:

SJAKK MATT

Baderommet ble nytt med enkle løsninger. Flis på flis på gulvet ble lagt i diagonalt sjakkrutet leggemønster. Borden på baderomveggen ble likså godt spraylakkert i ønsket farge. Penger spart- og et nytt, lekkert bad står klart.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er badet ditt helt i orden teknisk – tett og bra – men med utdaterte fliser og gammeldags stil? Da trenger det ikke å koste hundretusener av kroner å få pusset det opp!

Dette badet fra 1990-tallet virket kjedelig og snakket ikke samme språk som de nye eierne.

– Baderommet var i god teknisk stand, det vi trengte var å fikse på overflaten, forteller Ellen Skifjeld, interiørkonsulent.

 

 

Se flere bilder
SJAKK MATT

Foto:


Flisene gir rommet dybde

Eierne ønsket seg et mer moderne bad med klassiske detaljer, og hadde allerede kjøpt inn badekar med løveføtter, søyleservant og nye skap da interiørkonsulenten ble koblet inn.

– De hadde forelsket seg i denne innredningen til det lille baderommet, forteller hun.

Oppå de gamle gulvflisene ble det lagt et nytt lag fliser. Denne gang i sort og hvitt, med diagonalt forband.

– Til badekar med løveføtter passer dette klassiske gulvet. Det hører rett og slett til stilen. Flisene virker dessuten forstørrende siden de står imot de loddrette veggflisene, sier hun.

Utseendet til gulvflisene minner om sjakkruter. Flisene har henholdsvis svart og melert hvitt som farger.

– At flisene er melert, gjør at de ikke ser skitne ut. I gamle dager var det heller ikke helt glatt på baderomgulvet som vi har i dag. Søylevasken gav i tillegg en «touch» av samme alder. Fokuset var på å få tyngden mot gulvet. Det hjalp også den sorte krakken til med, sier hun.

Se flere bilder
Flisene gir rommet dybde

Foto:


Viktig å vaske

Ved legging av fliser på fliser er det viktigste å rengjøre skikkelig. Bruk gjerne en kraftvask. Så kan du legge på fliser på vanlig måte. Etter at flisene er limt til gulvet med flislim, fuges de med vanlig fugemasse.

Husk å benytte silikon til å fuge med i overgangen til vegg.

Utstyr å bruke er: flisekutter, tannsparkel for å legge flislim, svamp, gummisparkel for å påføre fug, flisebrett, samt fugepresse.

Mye av jobben kan den nevenyttige gjøre selv, men det anbefales å koble inn rørlegger for å få sluket tett og for å komme i nivå med det nye gulvet.

 

Malte flisborden

– De opprinnelige veggflisene var hvite og helt ok – sett bort fra en kjip blåaktig middelhavsbord høyt oppe under taket, sier Skifjeld.

– I stedet for å skifte flisene valgte jeg å male borden, legger huseieren til.

Taket var kledd med takplater. Våtromsnormen stiller ingen krav til behandling av tak, men fagfolk anbefaler å bruke produkter som er egnet for våtrom også ved rehabilitering av taket.

Start med å vaske grundig og skyll rent. Skjøtene i det eksisterende platetaket sparkles med en våtromsparkel. Sparkelen påføres i minst tre omganger – over et gradvis større område, slik at skjøtene nulles ut på en usynlig måte. Etter hver sparkelrunde slipes skjøtene lett over med pussebrett på langskaft og slipepapir i korning 120.

 

Se flere bilder
Malte flisborden

Foto:


Nytt bad på 1-2-3

TAK

 • Taket hadde veggplater. For å gjøre taket slett, må det grunnes og sparkles. Vask først med et rengjøringsmiddel beregnet for bruk før maling.
 • Deretter kan du grunne et strøk. Så går du over til å sparkle i skjøtene til de eksisterende takplatene. Du behøver sparkelbrett og våtromsparkel. Sparkle i tre omganger.
 • Deretter må taket slipes. Bruk et pussebrett på langskaft med slipepapir i korning 120.
 • Nå kan du henge på en armeringsduk. Påfør våtromslim for å henge opp duken. Armeringsduken gjør at det blir slett før maling.
 • Mal tre strøk med våtromsmaling. Våtromsmalingen er halvblank, poretett og tilsatt fungicid for å unngå sopp, og er velegnet på underlag av betong, lettbetong, puss, tegl og gips, samt andre bygningsflater.

GULV

 • Fliser på fliser. Det viktigste er å rengjøre skikkelig. Bruk gjerne en kraftvask. Etter dette kan du legge på fliser på vanlig måte. Etter å ha lagt alle fliser, fug med silikon til slutt.

DEKOR

 • Borden på badet var umoderne blå, men ble gjort elegant med sort spraymaling.
 • Dette er framgangsmåten: Vask først med en kraftvask. Bruk så en hvit maskeringstape og plast for å beskytte fuger og fliser som ikke skal males. Nå kan du grunne og deretter spraylakkere. Fargen som ble valgt her er sort blank.

 

For mer informasjon:

Scanox

Beckers

Dette ble brukt:

Gulvfliser:

 • Tellus K82686 Calypso (sort) og K82685 Atlas (lys), matt 146 mm x 146 mm - HÖGANÄS.

Badekar::

 • MEGAFLIS.

Tak og taklister: :

 • Våtromsmaling, farge hvit - BECKERS.

Hvite veggfliser::

 • Uforandret.

Sorte veggfliser::

 • Tidligere blåmønstrete dekorfliser som nå er grundig rengjort med egnet vaskemiddel, grunnet med Quick Universalgrunning (spray) og påført Quick Spraylakk Hurtigtørkende, farge sort, fra SCANOX.

Badekar og armatur::

 • MEGAFLIS.

Servant::

 • Crius søyleservant -MEGAFLIS.

Skap::

 • Lind Monaco - MEGAFLIS.

Lysestake::

 • KREMMERHUSET TING & SÅNT.

Annet løsøre::

 • Privat.
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.