IFI logo
Se flere bilder
Lure tips til tapetjobben

Foto:

Lure tips til tapetjobben

Når du er igang med selve jobben dukker det gjerne opp noen spørsmål. Vi har besvart noen her som du sikkert kan ha god nytte av.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvordan tilpasser jeg tapetet i hjørnene?

Både i innerhjørner og ytterhjørner skjærer du til tapetet slik at det går rundt hjørnet med et par cm. Sett opp neste tapetlengde slik at den går nøyaktig fram til hjørnet eller kanten. I ytterhjørner kan det være en fordel å smøre lim både på veggen og på baksida av tapetet, og så la det trekke litt. Der vinyltapet overlapper i hjørner, er det en fordel å bruke våtromslim for at tapetet skal feste skikkelig.

Hva gjør jeg rundt dører og vinduer?

Rundt dører og vinduer setter du opp tapetlengden slik at den går litt over dør- eller vinduskarm. Klipp bort tapetet slik at det er et par cm igjen. I hjørnene klipper du et diagonalt snitt med saks. Bruk tapetbørsten og stryk tapetet godt ut mot veggen, og så opp mot dør eller vinduskarm. Overflødig tapet skjærer du bort med en skrå tapetkniv eller en stålsparkel.

Slå av hovedsikringen når du skal tapetsere under kontaktdeksler. Ta bort plastdekslet og tapetser over på vanlig måte. Lag et kryss over åpningen, og skjær langs kanten med en skarp kniv eller et barberblad.

Sett fyrstikker i hull som skal nyttes som skrufeste etter tapetseringen. La fyrstikkene stikke et par millimeter ut, og la dem sitte i både under grunnarbeidet og tapetseringen. Når du er ferdig med tapetseringen, finner du igjen hullene ved hjelp av fyrstikkmarkeringene i tapetet.

La tapetet tørke over natten. Kjenn på alle lengdene med fingertuppene, eller bruk et skarpt lys som holder inntil veggen for å oppdage eventuelle blærer eller felter hvor limet ikke har festet. Ta renskjæringen rundt stikkontakter og lysbrytere (etter at du først har koblet ut sikringene). Tapetet kan bruke flere dager på å stramme seg opp, dersom underlag og/eller tapet har tette overflater. Hvis ikke blærene er vekk, kan de fjernes ved å stikke hull på sprøyte inn litt lim og klemme på plass. Et kryss-snitt brukes vil blæren er ekstra stor og mønsteret ikke er stripete.

Grunnen til sprikende tapetskjøter er ofte underlaget og/eller limet. Hvis underlaget suger limet ujevnt, kan tapetet trekke seg sammen ujevnt og forårsake glipper. Hvis det er for lite lim langst tapetbane-kanten, er det stor risiko for at tapetet slipper.

Underlaget må grunnes. Bruk en matt maling i tilnærmet samme farge som tapetet. Da synes sprekkene minst. Det finnes også fargestifter som kamuflerer skjøtene. Et ekstra verktøy for pene skjøter er en skjøterulle. Den fås i fargehandelen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.