IFI logo
Se flere bilder
Kjøp riktig mengde tapet og lim

Foto:

Kjøp riktig mengde tapet og lim

Før du går i interiørbutikken, må du vite hvor mye tapet og eventuelt hvor mye lim du trenger.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vanligvis har tapetet et mønster som gjør at du ikke kan sette opp tapetlengdene som du vil ved siden av hverandre. På hvert tapet er det en fast avstand i centimeter fra mønster til mønster - altså avstanden før mønsteret gjentar seg. Denne avstanden kaller vi rapport.

Med ensfargede tapeter behøver du ikke å tenke på rapport. Derimot skal ofte annenhver lengde endesnus,. Det skyldes at du kan få en skjoldevirkning hvis du ikke gjør det. tapeter som skal endesnus er merket med et symbol som viser en pil opp og en pil ned.

Ensfargede tapeter som skal settes opp samme vei, er merket med én pil.

Det er viktig å ta hensyn til rapporten når du beregner tapetmengden. En rull med papir-, vinyl- eller våtromstapet er normalt 0,53m bred og 10,05 meter lang. Tekstiltapet kommer i bredder på 8,80 m, 0,90 m og 1,00 m og ruller på 25 og 35 m.

Tekstiltapet kan du kjøpe i eksakte lengder etter behov. Glassfiberstrie og overmalbar strukturtapet leveres i ruller som er 0,0 m, 1,05 og 1,06 m brede,. Glassfiberstrie og overmalbart strukturtapet har i varierende grad rapport. Når du skal beregne hvor mye tapet du trenger, bør du begynne med å notere tapetrullens lengde, bredde og rapport (mønsteravstand).

Mål så veggbredden, og regn ut hvor mange tapetlengder du trenger. Hvis veggbredden er 7,65 m og tapetbredden er 0,53 m, ser regnestykket slik ut: 7,65 m : 0,53 m = 14,43. Det betyr at du trenger 15 tapetlengder.

En tapetlengde er vegghøyden + rapport + ca 5 cm skjæringsmonn. Hvis vegghøyden er 2,40 m, rapporten 0,05 m og skjæringsmonnet 0,05 m, gir det en tapetlengde på 2,40 m + 0,05 m + 0,05 m = 2,50 m.

Finn så ut hvor mange tapetlengder du får av en rull.

I dette eksemplet blir det for en rull på 10,05 m:

10,05 m : 2,50 m = fire tapetlengder.

Du får altså fire lengder per rull. Rester kan du bruke over og under vinduer, over dører og liknende.

Regnestykket blir tilsvarende med andre tapetbredder og rull-lengder.

Husk også at det er fint å ha liggende en liten reserverull av tapetet, dersom det senere skulle oppstå skader.

Forlimt tapet er greit: Da skal tapetet trekkes gjennom vannbad, og du skal ikke påføre mer lim. Det kan få det påførte limet til å sprekke opp - krakelere. Tapetet fester dermed mye dårligere til veggen enn om du bruker bare vann.

Tapetklister basert på pulver som røres ut i vann er best til papirtapet. Du får også bokser med ferdig lim. Det står på boksen hvor mye lim du trenger til den tapetmengden du har kjøpt. Spør i faghandelen om råd, så du får det limet eller klisteret som egner seg best til det tapetet du har valgt. Vær oppmerksom på at du trenger et spesielt, ferdigblandet våtromslim til bad.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.