IFI logo
Se flere bilder
Legger mer penger i gulvet

Foto:

Legger mer penger i gulvet

Vi blir mer og mer kresne på hva vi går på hjemme. Gulvet er blitt den femte veggen.

 Kjell M. Kaasa

Kjell M. Kaasa
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- En tid nå har vi sett at folk går til anskaffelse av bedre og dyrere laminatgulv. Nå er dette trenden for parkettgulv også, sier Christer Brevik i Maxbo. Denne uken viser han og resten av byggnæringen fram siste nytt på Bygg Reis Deg på Lillestrøm, Nordens største byggmesse.

Noe eget

Det er særlig andre- og tredjegangskjøpere som går opp i pris. Parketten skal da gjerne være av bred helplank, mens laminatgulvene helst skal være av de mest holdbare og forseggjorte. Noe av forklaringen er at vi har mer penger mellom hendene enn før. Men det estetiske er viktigst, ifølge Brevik.

- Gulvet er blitt en viktig del av rommets utseende. Gulvet blir nå gjerne omtalt som den femte veggen. Og folk ønsker et gulv som ikke alle andre har, sier han. En annen viktig årsak er at utvalget i butikkene er blitt mye større. - Før var det gjerne bare de billigste løsningene utstilt og på lager, mens resten måtte bestilles. Nå er det en mye bedre blanding. En større eksponering av kvalitetsgulv betyr også mer salg, sier Brevik.

Skipsgulv

På nabostanden til Maxbo viser Alloc fram høstnyhetene. Alloc selger både parkett og laminat, men er Norges eneste produsent av laminatgulv. Det var de som var først ute med klikksystemer for laminatgulv, i 1996. Også Alloc har merket at nordmenn er blitt mer opptatt av gulvet sitt.

- Før lå hovedandelen av laminatgulvene vi solgte på under 150 kroner kvadratmeteren. Nå befinner nok 65-70 prosent seg over denne prisen. Tyngdepunktet har flyttet seg tilsvarende for parkettgulv, sier Terje Ivsett i Alloc.

Det er fortsatt tre, helst eik, som er den store slageren på norske gulv, enten det er heltre, parkett eller laminat. På Bygg Reis Deg har Alloc satt av en større del av standen til skipsgulv i laminat, både i en lys og i en mørkere valnøttvariant.

- Med høytrykkslaminatene går kvaliteten opp og mulighetene for dekor blir mye større. Gulvet blir mye mer levende. De nødvendige mørke stripene på skipsgulvlaminatet kommer for eksempel fram ved at vi sliper oss ned til et av lagene under det øverste, sier Ivsett.

Fordommer

Ivsett mener det finnes mange fordommer mot laminatgulv, og forteller om mannen som snurt forlot butikken da han fikk vite at det han så skråsikkert hadde fastslått var parkett, var laminat. - Grunnen er nok at en del har hatt dårlige erfaringer. Noen har valgt for billige løsninger på steder i huset der gulvet skal tåle påkjenninger, som i yttergangen og på kjøkkenet. De billigste variantene er også blanke og lite livfulle i forhold til høytrykkslaminat, sier Ivsett, som mener holdningene til laminat er i ferd med å snu.

Miljøvennlig bambus

En av laminatgulvnyhetene på Bygg Reis Deg er bambusmønster. Et par stands bortenfor står de ekte varene.  - Bambus er opptil tretti prosent hardere enn eik, og dermed mye mer slitesterkt, sier Trygve Dukes i Hardstuff Norway AS. Bambusen hentes fra Kina. Bambusgulv er ganske nytt i Norge, men med et ikke ubetydelig potensial i disse miljøvennlige tider.

- Bambus vokser veldig raskt. Mens et eiketre må stå i førti år før det kan felles, trenger bambus bare fem år. Vi tror bambus også vil bli en hard konkurrent til uetiske tresorter som teak, sier Dukes.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.