IFI logo
Se flere bilder
Hurtigvoksende bambusmarked

Foto: Produsenten

Hurtigvoksende bambusmarked

Bambus blir brukt til alt fra mat og øl til strikkepinner, sokker og gulvparkett. Amerikanerne har allerede tråkket noen tiår på bambusgulv. Nå følger Europa etter med bambusgulvene - og supplerer interiøret med overflater i bambusfinér.

Gitte Granstrøm

Gitte Granstrøm
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fornybar ressurs

Bambus et hurtigvoksende produkt som er et godt alternativ til trevirke som ofte kan bruke flere tiår før det kan felles. Bambusen kuttes når den er mellom fem og åtte år gammel. Et kinesisk ordtak sier at en ikke skal sitte for lenge i en bambusskog. Ordtaket har røtter i virkeligheten, for enkelte bambusplanter kan vokse opptil 90 cm i løpet av et døgn. Au!

Bambusen egner seg godt til gulv da den er hard og dermed også svært slitesterk. Bambusgulv er omtrent fem prosent hardere enn eik og har en større tetthet enn vanlig treparkett. MOSO er en nederlandsk produsent av bambusgulv og finérprodukter av bambus. Gjennom 10 år har MOSO opplevd at flere produsenter innen samme bransje har kommet og gått. - Per i dag er det ingen kvalitetsgraderinger innen bambusgulv, slik som det er på parkettgulv laget av trevirke. Vi jobber for å få til samme klassifiseringen, for som med alt annet er det ulike kvaliteter og ulike aktører i markedet, opplyser representanten fra MOSO som var på Norgesbesøk i januar. Det er ikke bare bambusen i seg selv som er viktig. MOSO bruker ikke miljø- eller helseskadelig lim, og satser på trygge skandinaviske lakk- og oljeprodukter som overflatebehandling på sine bambusprodukter.

Stjeler ikke maten

Selv om bambus ofte forbindes med tre, tilhører bambus kategorien gress. Det er over 1200 ulike typer bambus, og sortene har ulike kvaliteter. Noen bambussorter er myke, noe er harde, noen er spiselige - mens andre er det ikke. Bambusen som blir brukt til gulv-, møbel- og finérproduksjon er garantert ikke pandamat, ei heller den en kan finne som bambusskudd i maten på en asiatisk restaurant. MOSO opplyser at heller ikke skadedyr som biller og maur er glad i å spise bambusen som blir brukt til gulv- og møbelproduksjonen.

Stilig, miljøriktig og trendy

Har du vært på Barajas flyplass i Madrid? Over 200.000 kvadratmeter på Barajas er bambus. Sjekk ut det store bølgede taket laget av bambus en gang du er der! Med bambusfinér kan en lage skapfronter, vegger, trapper og møbler. Om det er miljøbevissthet, fordi det er annerledes eller trendy, er uvisst, men kjente merker som NIKE, Donna Karan, Toyota og Body Shop har bambus i sine interiører. Furu og regnskogstømmer er ut, men trestruktur og bambus er inne, erklærer trendforskerne.

Ikke no' problem

Kan du legge parkett, så kan du legge bambusgulv. Lock-system, vertikalt eller horisontalt, flytende eller fast gulv, mulighetene med bambus er opp til hver enkelt. Har du varmekabler eller fuktproblem, gjelder samme regelen for bambus som for treparkett. Ikke for mye fukt, vann eller varme hvis du skal beholde det flotte gulvet. Prismessig er bambusen konkurransedyktig med treparkett. Kvalitet koster, og du får det du betaler for.

Mer informasjon

Interiøragenturer J. Sveen, tlf: 22 54 03 00

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.