IFI logo
Se flere bilder
Hytta trenger pleie

Foto: Produsenten

Hytta trenger pleie

Når snøen forsvinner etter en lang og snørik vinter blir vedlikeholdsbehovet av hytta mer synlig. Kanskje er det på tide med ny overflatebehandling i år? Med tjærebeis får hytta ekstra lød og god lukt.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å huske på å male huset vi bor i er ikke så vanskelig, for det ser vi jo hele tiden. Men hytta, som kanskje bare besøkes et par ganger i året, er det fort gjort å glemme, og det er vel så viktig å behandle hyttene. I Norge er det nesten en halv million fritidsboliger, og en stor del av disse står i værutsatte områder. Ved jevnlig vedlikehold får du en hytte som holder lenger og som ser finere ut. Er du ute etter skikkelig lød og godlukt når du først reiser på hyttetur, er det kanskje verdt å vurdere tjærebeis neste gang hytta skal behandles.

Ekstra lød og god lukt

Tjære er et produkt med lange tradisjoner her til lands, men det er ikke dermed sagt at tjæreprodukter bare var noe man brukte før i tiden. Det finnes også moderne tjærebehandlinger som tåler vær og vind.

- Grunnen til at mange velger tjærebeis er løden. På grunn av jernoksidene i tjæren får man en helt unik lød og fargespill i treverket. Dette er umulig å oppnå ved hjelp av produkter som pigmenteres i blandemaskin, forteller Per Lund Nilsen ved teknisk service hos Scanox.

Mange er også opptatt av lukten denne form for trepleie gir. Den tradisjonsrike og karakteristiske tjærelukten bringer frem minner og tilhørighet til fjellet hos mange.

Beskyttelse

En tjærebeis beskytter treverket på samme måte som en vanlig beis, og kan godt påføres en vegg som tidligere har blitt behandlet med tradisjonell beis.

På ubehandlet treverk bør veggene behandles med to strøk tjærebeis, men med tidligere behandlet treverk holder det med ett strøk. Det er ikke nødvendig å grunne når en skal behandle med tjærebeis.

Når kan vi beise?

- Så lenge det er tørt og rimfritt, gjør det ikke noe om gradene beveger seg ned mot minus, forteller Nilsen.

Men du bør være sikker på at det ikke er rim eller regn i minst ett døgn etter påføring. En kikk på værmeldingen er derfor en god idé.

Sort tjærebeis

Tjærebeis finnes allerede i flere fargevarianter, og er egnet til all utvendig kledning av tre på både hus og hytter. Nytt av året er at du kan få Tyrilin tjærebeis også i sort.

- Fargen har vært etterspurt blant annet på laftede tømmerhytter og villmarkspanel, og kompletterer dermed Tyrilins vakre fargespekter, forteller produktsjef hos Scanox, Christina Treichel Hanevold.

Mer informasjon

www.scanox.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.