IFI logo
Se flere bilder
Har du sjekket slukene ute?

Foto: Chera Westman/ifi.no

Har du sjekket slukene ute?

Etter en lang tørkeperiode i store deler av Norge er det mange utendørs sluk som lenge har stått det man kaller uvirksomme – altså er det en stund siden sist det rant vann igjennom dem. Det kan føre til at de tetter seg lettere. Ta en titt ute nå.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hva gjør jeg når overvannssluket går tett?

Har du et overvannssluk som går tett, må du forsøke å åpne opp og se om det er noe som har pakket seg under risten. 

Har det gått tett lenger ned i røret derimot, må det stakes opp av rørlegger eller andre kyndige fagpersoner. Man skal ikke bruke avløpsåpner i slukene ute.

Dele
Annonse

– Har man en gårdsplass med brostein eller betongheller, har man ofte et overvannssluk som tar seg av regnvann, forklarer Espen Engmann, teknisk sjef i Rørkjøp. – Det bør man sjekke flere ganger i året, i hvert fall en gang om høsten og en gang om våren.

Til tross for at de fleste slukene har gode sprinkler, samler det seg mye blader og bøss ned i et sluk. Spesielt når det har vært så tørt som det har vært på Østlandet, er det mye støv og mindre partikler som kan tette seg når det plutselig strømmer på med regnvann.

Dette gjør du

De fleste overvannssluk består av en rist med sprinkler som kan løftes opp. Noen har egne verktøy for dette, men har du en lang skrutrekker eller lignende kan det være nok for å løfte opp.

I overvannssluket ligger det ofte en egen «kopp» du kan løfte ut og tømme. Denne fungerer som en ekstra sil, og fanger opp mye skitt. Etter at du har løftet ut og tømt denne, tar du en ekstra titt ned i sluket og fjerner rester som har falt utenom.

– Klarer ikke sluket å ta unna, vil det fylle seg med vann på gårdsplassen. Da begynner det å renne ned langs grunnmuren når det blir nok vann, fortsetter Engmann.

Se flere bilder
Espen Engmann fra Rørkjøp

Foto: Chera Westman/ifi.no

OPPFORDRER TIL SJEKK: Espen Engmann fra Rørkjøp oppfordrer alle huseiere til å sjekke overvanningsslukene sine minst to ganger i året.

Mye vann på ett sted

Engmann får støtte fra teknisk rådgiver hos ifi.no, Chera Westman.

– Har du en gårdsplass med tette materialer, kan ikke regnvannet komme seg ned i bakken like lett som når du har gress eller grus. Da renner jo vannet gjennom overflaten litt over alt. Når bakken er «tett» ledes vannet til en kum eller utendørs sluk, og det kan potensielt bli veldig mye vann på ett og samme sted.

Om sluket går tett vil vannet kunne renne inn mot husveggen eller grunnmuren, og lete seg inn steder der det ikke skal være. Da kan du få kostbare vannskader i kjeller eller på veggen.

– Rens takrenner, utløp og sluk for blader, kvist og annet skitt et par ganger i året, sånn at de er åpne og regnvannet kan renne fritt igjennom, avslutter Westman.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.