IFI logo
Se flere bilder
Har du aldri vasket fasaden før? Her er tipsene

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Har du aldri vasket fasaden før? Her er tipsene

Mange huseiere innrømmer at de ikke er flinke nok til å vaske fasaden, og dørstokkmila stopper mange fra å komme i gang. Har du aldri vasket huset på utsiden før er det litt å ta tak i. Kjetil Krogh fra Tjæralin deler de beste tipsene.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Både maling og beis trenger jevnlig vedlikehold for å holde lengst mulig, og dette vedlikeholdet gjøres ved å fjerne blant annet sot, veistøv, pollen og sur nedbør fra overflaten. Da trenger man vann, riktig såpe og en kost.

Kjetil Krogh har mange år bak seg som produktsjef for Tjæralin AS, og har et enkelt og nøkternt forhold til fasadevask. Det er nemlig ingen grunn til å gjøre det komplisert.


Se flere bilder
Kjetil Krogh Tjæralin

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ERFAREN: Kjetil Krogh har jobbet i Tjæralin i mange år, og gjør fasadevask enkelt.

– Først må du velge riktig såpe, understreker han. – Vi skal se på tre ulike i dag. Husvasken er til årlig vask av fasader. Vi har en kraftvask som er mye sterkere, og som vi bruker når vi skal vaske huset før vi skal male eller beise om igjen. Soppvasken er godt egnet om man har en del svertesopp, grønske og overflateforurensning som må fjernes før man skal male.

– Soppvasken kan også brukes som et desinfiseringsmiddel før man skal male, etter at man har vasket, hvis det er utsatte steder eller områder, legger han til.

Se flere bilder
Tjæralin fasadevask

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VELG RIKTIG: Det finnes flere ulike vaskemidler fordi de spesialiserer seg på hvert sitt bruk.

Dette trenger du

– Når du skal vaske er det viktig å ha riktig utstyr. Vi har en sprøytekanne som vi blander vaskemiddelet i når det skal dusjes på veggen. Vi har også vernebriller og hansker, og dekkeplast om det er noen blomster eller andre ting som må dekkes til. Såpene er litt etsende, og det skal man være forsiktig med.

– Vi har også vaskebørster i to varianter om det er noe som sitter veldig godt. Det er smart å bruke et forlengerskaft, så man kommer til i takutspring og lignende, tipser Krogh.

Han har også en hageslange med dusjfunksjon. Den gjør det lett å få nok vann på fasaden, og er fin å jobbe med. Høytrykkspyler kan brukes, men man må være forsiktig med å ikke legge på for hardt trykk – og en enkel hageslange har mindre feilmargin om man aldri har gjort en husvask før. 

Se flere bilder
Utstyr til fasadevask

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KJEKT Å HA: Sprøyte til å påføre såpeblanding, kost til å skrubbe av, forlengerskaft så du både kommer til og sparer ryggen, og briller og hansker for sikkerhetsskyld. 

Riktig blandingsforhold

Krogh starter med det enkle, som mange av oss kanskje er litt for dårlige på å gjøre.

– Les bruksanvisningen. På soppvasken står det dosering på én til ti. Vi har fylt opp en liten sprøytebeholder med omtrent fem liter vann.

Rask hoderegning sier at 1:10 er det samme som 10 prosent, og dermed blir det fem liter vann, og en halv desiliter såpe.

Grunnen til at det er viktig å lese bruksanvisningen, uavhengig produsent og uansett hvilken type såpe, er at ulike vaskemidler har ulike virkemidler. Blandes en såpe for svak kan den ha liten eller ingen effekt, blandes den for sterk kan den skade overflaten. 

Se flere bilder
Påføring av fasadevask

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

DUSJ: Spray såpeblandingen på, og la det virke så lenge som bruksanvisningen opplyser.

Dusj, vent, skrubb, skyll

Deretter er fremgangsmåten ganske lik, uavhengig hvilken såpe du har behov for. Bruk sprøyta til å påføre såpeblandingen på fasaden, vent så lenge som bruksanvisningen opplyser, før du bruker børsten og hageslangen til å fjerne såpa.

– Det som kan være lurt her er å være to stykker, sier Krogh før han gir fra seg hageslangen til kollega Catharina Bakke. – Da kan én spyle og den andre skrubbe, så blir det litt mer effektivt.

– Nå spruter det vann utover her, og litt soppvaskemiddel, så det er fint å ha på seg briller og hansker, minner Krogh mens han skrubber. – Og hvis det er sånn at man ikke får fjernet alt første gangen, så må man ta og prøve litt mer. Det som er viktig er å skylle med mye vann, så det ikke ligger noe vaskemiddel igjen på husveggen. Det kan skape problemer med vedheft for maling. 

Se flere bilder
Vasking av fasade

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SKRUBB: Er man to går det raskere.

Det siste steget før du kan male

For deg som vasker fasaden for å matte den ned før videre maling eller beisning, så stiller Bakke det siste spørsmålet for dagen: – Hvor mange dager må det tørke?

– Til det er tørt, svarer Krogh.

– Det må tørke skikkelig godt før man skal male, eller beise hvis det er det man har gjort tidligere. Det er ikke noe gitt antall dager eller noe sånt før det er tørt, det må stå til det er tørt. Er det sol, og godt og varmt, så går det fortere enn om det er kaldt og fuktig vær.

– En gyllen regel er kanskje at det står en fem til syv dager i god sol og god varme for å få tørket det skikkelig godt, sier han til slutt.

Se flere bilder
Før og etter vask av søyle

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FØR OG ETTER: Her er samme søyle før og etter vask med soppvasken.


Se flere bilder
Fasadevask

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

HVIT FASADE: Jo lysere farge på huset, jo lettere er det å se skitt og sopp på veggen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.