IFI logo
Se flere bilder
Bli klar til 17. mai med disse tipsene

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

Bli klar til 17. mai med disse tipsene

17. mai står for tur. Nå er det på tide å børste støv av dresser og bunader. Her er fem tips til hva som er fint å gjøre før flagget går til topps.

Charlotte Holberg Sveinsen

Charlotte Holberg Sveinsen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

1. Kost og vask plattingen

Om du ikke har gjort plattingen klar for våren og sommeren enda, er det på tide å gjøre det nå. Det er jo snart 17. mai! Og etter det er det sommer som står for tur, så gjør jobben nå og ha glede av uteplassen resten av denne fine tiden. Ta først en nødvendig runde med feiekosten for å få bort løv og løst bøss. Så sprayer du på et mildt rengjøringsmiddel beregnet for terrassevask, lar det virke litt og skrubber så terrassen ren med en vaskekost. Skyll tilslutt med hageslangen.

Se flere bilder
vask terrasse mann

Foto: Ifi.no

FEI I VEI: Gjør terrassen klar til den store dagen. Start med å koste bort skitt, deretter kan du vurdere om terrassen trenger en skikkelig terrassevask.

2. Vask markisen

Hvis markisen ikke er helt tørr når den rulles inn, kan den få jordslag, altså mugg som vises som mørke flekker på duken. Sammen med smuss, pollen og støv gjør det markisen stygg og misfarget.

– Er du flink og rengjør markisen jevnlig med en mild markisevask, holder den seg pen lengre. Har det satt seg skitt og smuss fast i duken, eller har den fått flekker av grønske eller jordslag må sterkere midler til. Etterpå er det lurt å impregnere duken så den ser pen ut lenge, anbefaler teknisk rådgiver hos ifi.no, Chera Westman.    

Se flere bilder
markise striper vask

Foto: Chera Westman/ifi.no

MARKISE: Når du vasker terrassen bør du også sørge for rene markiser og parasoller. Sur nedbør og pollen kan gi misfarging.

3. Rengjør flaggstangen og flagget

Flagget er nasjonaldagens midtpunkt. Derfor bør du sørge for at flaggstangen som bærer det skinner denne dagen. Gi den en grundig vask, så er du godt på vei. Start med å legge ned stangen. Vær alltid to personer til dette. Når du skal velge rengjøringsmiddel, så kan du bruke det samme middelet du bruker til å vaske huset ditt med.

Det er ikke alltid en vask er nok; noen ganger må du finne frem malingsspannet også.

– Flaggstangen må vedlikeholdes etter behov. Det varierer etter hvor den står, og hvilket materiale den er laget av. Uansett bør flaggstangen sjekkes en gang i året, sier Roger Fridheim, teknisk konsulent hos malingprodusenten Flügger.    

Flagget kan også vaskes, men her bør du holde deg unna sterke rengjøringsmidler da det kan gå utover fargen på flagget, advarer Helge Christiansen hos Krefting.

    – Om det er nødvendig å vaske flagget, så vil jeg anbefale å legge det i lunkent vann blandet med litt mildt vaskemiddel beregnet for tøy, i en times tid, sier han.

Se flere bilder
flaggstang pensel maling

Foto: Harald Sola Berentsen/ifi.no

FLAGGSTANG: Vær alltid to personer når flaggstangen skal legges ned. Det er både enklere og tryggere.

4. Rengjør grillen

For mange er 17. mai synonymt med grillmat. Og for en del av oss er det kanskje første gang vi bruker grillen for sesongen. Da er det viktig å gi den en rens. Bruk et rengjøringsmiddel for fjerning av innbrent fett og sot. Når grillen er ren, er det bare å starte grillsesongen!

Se flere bilder
grillrist skitten

Foto: Robert Walmann/ifi.no

SER GRILLRISTEN SLIK UT: Da bør det gjøres noe. Start grillsesongen med en ren og pen grill.

5. Frisk opp bunadskjorten

Har bunadskjorten gulnet? Da anbefaler Krefting bruk av vaskemidler beregnet på hvite tekstiler, som Herdins Wash it back white. Produktet vasker og bleker i en operasjon, i vaskemaskin, og kan brukes på både lin og bomull. – Og det inneholder ikke klor, presiserer Helge Christiansen.

Et lite gammelt husmorråd: dynk skjorten med vann, og legg den en stund i en ren brødpose i kjøleskapet, før den strykes. Det gjør strykingen lettere. Og til slutt: heng den ut til tørk i sola, så lukter den friskt og blekes litt av det også. 

Se flere bilder
rød bunadvest sølje hvit skjorte hår

Foto: Emma Wold/ifi.no

BUNADSKJORTE: Sørg for at skjorta er ren og hvit til de store dagene.

Heis flagget!

Da gjenstår det å heise flagget og ønske gjestene velkommen.

Se flere bilder
dekket 17.maibord

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

FESTSTEMNING: Når forberedelsene er gjort, er det klart til fest!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.