IFI logo
Se flere bilder
Gode gulvvalg i entréen

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Espen Grønli/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no, Per Erik Jæger/ifi.no, Golvabia, INTAG

Gode gulvvalg i entréen

I entréen må det velges et gulv som er robust, men det betyr ikke at det ikke kan være pent. Det finnes flere gode alternativer. Her er interiørarkitektens råd.

Harald Sola Berentsen

Harald Sola Berentsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En tenker gjerne at interiørarkitekten først og fremst vier sin oppmerksomhet til de mer estetiske sidene ved våre omgivelser – men det er slett ikke hele sannheten. Interiørarkitekt Trond Ramsøskar levner ingen tvil om at entréen er et rom som skal være en visuell opplevelse – en forsterkning av førsteinntrykket som inngangsdøren presenterer nå du kommer til et hjem. Samtidig er det viktig at du tar praktiske hensyn, slik at entréen blir enkel å leve med i hverdagen.

- Den behøver slett ikke å være en miniatyrutgave av stuen din – den er i første rekke et rom som skal fungere til daglig bruk og mye trafikk.  Dette er det viktig å ta hensyn til – spesielt ved valg av gulvbelegg, sier han.

Solide og varige gulv

- Uansett om vi snakker om et hjem med småbarnsfamilie eller en enslig pensjonist, så ønsker vi jo at gulvet i entreen skal være godt å gå på og - ikke minst - lett å holde rent. Mye trafikk, dels med utesko, gjør også at det blir mye slitasje. Derfor bør du velge et gulvbelegg som er solid og kan holde en stund, anbefaler Ramsøskar.

Samtidig bør gulvet passe inn rent visuelt. Forhold som størrelsen på rommet, vegger og tak, innredning og belysning er med å skape en helhet som skal fortelle noe om hvem som bor i huset. Jeg vil anbefale relativt mørke fargetoner på et entrégulv. Det gir rommet et lavere tyngdepunkt og skitt blir mindre synlig.

Fliser - et populært valg

- Undersøkelser viser at keramiske fliser står høyest på listen over ønsket gulvbelegg i norske entréer – og da selvfølgelig med varmekabler. Med dagens strømpriser, er dette et valg en bør tenke gjennom. Når kablene først er installert, krever det disiplin å la være å bruke dem. Dessuten bygges det hus i dag der det ikke egner seg å ha fliser i entréen, sier Ramsøskar.

Ifølge interiørarkitekten behøver man slett ikke å følge trender ved valg av flis. Det er viktigst at gulvet er funksjonelt og at man liker det. Sannsynligvis vil gulvet ha et liv som strekker seg gjennom mange generasjoner av trender.

- Jeg pleier å anbefale bruk av store, kvadratiske fliser – gjerne så store som 60x60 eller 90x90. Da får du færre fuger, som jo er det svakeste punktet på et flisgulv. Dersom du vil spanderer på deg litt ekstra, kan du velge fliser med betegnelsen ”rettificato”. Det vil si at de har skårne, skarpe kanter – noe som gjør at du kan benytte smalere fuger (2 mm) – og som ligger i plan med flisflaten, sier han.

Når det gjelder farger har Ramsøskar en forkjærlighet for litt mørke jordfarger og helst en litt matt overflate fordi den virker varmere.

- Jeg vil også nevne de klassiske, oktagonale mosaikkmønstrene som du i dag får kjøpt i egne gjør-det-selv-sett. Denne designen settes sammen av ganske små fliser – men det er ikke så vanskelig å få det til som folk tror, tipser han.

Vinyl - spennende og slitesterk

- Når vi foretar spørreundersøkelser, viser det seg at det kun er et fåtall som sier at de vil ha entrégulv med vinyl. Nå er det imidlertid kommet en rekke spennende løsninger som absolutt kan anbefales, sier Ramsøskar.

Vinyl finnes i dag i en rekke ulike design, og er et sikkert valg når det kommer til slitestyrke og renhold.

- Personlig vil jeg anbefale en heldekkende variant som kan limes til de fleste underlag. Dette er noe de fleste kan legge selv i løpet av en helg. Det er lite praktisk å måtte sperre av entréen over lang tid. Om du velger et vinylbelegg med en markert struktur og gjerne et melert mønster, vil den både se og kjennes varmere enn en slett overflate, avslutter eksperten.

Gummi - industrielt og moderne

Gummi som gulvbelegg har for det meste vært forbeholdt næringsbygg. Nå er gummigulvene for full fart på vei inn i norske hjem. De er tøffe, de er slitesterke, og de er gode og lyddempende å gå på.

Gummigulv har mange fine egenskaper – og de lages for det meste av råvarer fra naturen. Gulvbelegg av gummi kommer i alle farger og mønster. Mest brukt er nok knottegummi i ulike varianter.

Mer informasjon

www.hoganes.no

www.golvabia.no

www.tarkett.no

www.polyflor.no

www.intag.no

www.forbo.no

www.armstrong.no

www.gerflor.no

www.storeys.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.