IFI logo
Se flere bilder
Gunstig med gummigulv

Foto: Henriette Berg-Thomassen/ifi.no og Frode Larsen/ifi.no

Gunstig med gummigulv

Gummigulv tåler mer enn de fleste andre gulvtyper. Det er et trendy materiale, og produktfloraen er stor, men det er viktig å velge riktig type gummigulv til ulike behov. Blir gulvet utsatt for snø, regn og veisalt fra sko og barnevognhjul, er banevare et bedre valg enn fliser.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske klimaet er ikke nådig mot noen gulvmaterialer. Snøslaps, veisalt og temperaturforskjeller på 40-50 grader mellom sommer og vinter stiller store krav til gulvet - spesielt i første etasje. En god avskrapningsmatte på utsiden og en oppsamlingsmatte innenfor døren vil dempe de verste påkjenningene fra regnvåte sko og smeltet snø.

Gummi kan, på lik linje med vinyl og andre belegg, få en grå farge i overflaten dersom vann blir liggende i lengre tid. Gråningen forsvinner som oftest når gulvet tørker, men verre er det om vannet trekker ned i fuger og skjøter. I kombinasjon med veisalt, som blir med sko, sykkeldekk og barnevognshjul inn om vinteren, vil vannet løse opp limet flisene er festet med, og belegget vil etter hvert krympe og reise seg. Dette til tross for at gummi er det gulvmaterialet som kryper minst av alle typer belegg på markedet.

- Velger du gummifliser, er det fornuftig å forsegle fugene ved å bone gulvet to strøk med en bonevoks eller polish i henhold til produsentens anvisninger, sier Ragnar Eng, teknisk sjef i Polyflor.

Velg riktig type

På markedet finnes over 60 ulike typer gummigulv, i form av fliser og staver i forskjellige størrelser og banevarer i flere bredder. De sprekeste designene lages imidlertid kun for staver og store fliser som limes fast mot undergulvet. Disse pregede gummigulvene med knotter, striper og det som kan ligne på vanndråper, er blitt et trendy gulvvalg både i gangen og på kjøkkenet. Gulvtypen brukes også flittig i butikker, skoler, barnehager, busser og tog der slitasjen er meget høy.

- Det er viktig å bruke riktig gulvmateriale på riktig sted, sier Ragnar Eng. Gummi tåler mer enn mange andre belegg. I tillegg er det godt å gå på, svelger nesten alt lyd, og gir fra seg svært lite emisjoner og lukt. På steder med mye vannsøl bør man imidlertid velge en helsveiset banevare, og ikke fliser med mange skjøter vannet kan trekke ned i.

Ikke våtrom

- Fliser og banevare er to forskjellige ting, men uansett hvilket gulvmateriale man legger i entréen, må man ha for vane å tørke av seg på beina før man går inn, presiserer Eng.

På kjøkkenet og ved inngangsdøren vil de fleste typer gummi fungere fint. Det er jo godt nok for tog og busser, så det burde holde også for boligen. Gummi tåler mye, men skal ikke brukes i våtrom.

- I dag er det populært med jordfarger. Men ikke bruk de aller lyseste gummigulvene på steder med høy slitasje. Husk at lyse farger trenger et bedre og hyppigere vedlikehold, avslutter Ragnar Eng.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.