IFI logo
Se flere bilder
Furet værbitt over gulvet

Foto: Espen Grønli/ifi.no, Trine Midtsem (førbilde) Illustrasjon: ifi.no

Furet værbitt over gulvet

Syv av ti norske hjem har parkettgulv. Men de tradisjonelle 3-stavsgulvene har fått tøff konkurranse av nye, mer eksklusive parkettgulv i 2-stavs eller plankutførelse. Gulv med et grålig- eller hvitkalket og rustikt uttrykk er vår nye gulvfavoritt.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre er et levende materiale, og derfor er ingen parkettgulv like. Vurderer du å velge et rustikt gulv, må du være klar over at variasjonene innen ett og samme produkt vil kunne være store, og at det vil være vanskelig å danne seg et bilde av hvordan rommet vil se ut ved å studere en liten prøve i handelen. Mye kvist og tremønstre gir et livfullt inntrykk, men kan også gjøre det rotete og urolig.

– Mange av disse produktene må sees på en ny måte. Før holdt det med at butikken viste frem 60-centimeters prøver av de ulike kvalitetene, men det gjør det ikke lenger. Rustikke gulv er umulig å vurdere ut fra en så liten prøve, sier Robert Wengaard i SAGA Parkett.

Store variasjoner

I et rustikt gulv er ikke kvister og fargeforskjeller blitt sortert og kappet vekk i like stor grad som ved et tradisjonelt 3-stavsgulv. Her er kvister mer synlige i overflaten eller delvis sparklet over, og dette gir et mer ekte og variert utseende. Treverket kan ha fremtredende ådring, naturlige fargevariasjoner, og velger du et pigmentert gulv vil de naturlige fargevariasjonene også påvirke innfargingen.

– Gulvflaten kan også bearbeides på ulike måter; børsting, hamring, og håndskraping gir et inntrykk av naturlig slitasje og alder også i et flunkende nytt gulv. Gulvet kan ha en bølget overflate og hogde eller v-fasede kanter som fremhever linjene i gulvet, sier Anders Roxenhet, produktsjef for Arena-gulvene hos Alfort & Cronholm.

Brede gulvbord med grader av håndlagd slitasje og pigmentering er eksklusive produkter som gir mye til interiøret.

– På mange måter får du et ferdig ødelagt gulv. Og det krever mer av oss som leverandører og av butikkene for å få vist frem gulvet. Vi opplever også at kundene har gjort omfattende undersøkelser, og gjerne gjort seg opp meninger om hva de vil ha på forhånd, før de kommer til butikken, sier Wengaard.

Se flere bilder
Store variasjoner

Foto:

Saga Parkett har rustikke gulv. Som dette som heter SAGA Wideplank Old Smoked White.

Bruk teknikken

Ved å se på gulv hos venner og bekjente, se bilder av gulv på internett eller i interiørreportasjer, kan man som forbruker danne seg et inntrykk av hvordan rustikke gulv ser ut i et boligmiljø. Enkelte produsenter tilbyr nettløsninger der du kan se gulvet i et digitalt rom, eller sende inn et digitalt bilde av ditt rom, og i løpet av noen dager få tilbake et bilde av det nye gulvet «montert» i ditt eget rom.

Store prøver av gulvet digitaliseres, og alle variasjonsmulighetene kommer frem på bildene som kan sees på skjermer i butikken eller ved hjemme-PC-en.

Andre leverandører viser på nettsidene et bredt spekter av variasjoner i utseende på rustikke gulvprodukter, eller viser frem et stort antall miljøbilder av de ulike gulvene. Alt for at du som kunde skal få de riktige forventningene til hvor store variasjoner i farge og utseende det nye gulvet har – og hvordan det vil påvirke rommet.

Et gulv av denne typen setter stemningen i rommet og gir umiddelbart karakter.

Se flere bilder
Bruk teknikken

Foto:

I Norden har vi en tradisjon med mer lyse gulv. De er mer nøytrale enn mørke gulv og gjør at rommet virker stort, lett og luftig, og blir lettere å møblere.

Stort utbud

Dette er parkettgulv

Parkettgulv er bygd opp av to eller flere trebaserte sjikt, der toppsjiktet er laget av massivt tre som er minst 2,5 mm tykt. Det er toppsjiktet som gir gulvet navn, og vanligst er eik, fulgt av bøk, ask, lønn og bjørk. Mørkere og tropiske treslag som wenge og merbau er langt på vei blitt erstattet av eik som er blitt behandlet for få en mørkere farge. Forskjellen mellom 1-stavs-, 2-stavs- og 3-stavsparkett er bredden og lengden på stavene i toppsjiktet.

Mørke gulv

Mørke gulv stiger i popularitet. Men de stjeler mye lys fra rommet, og har en tendens til å få rommet til å virke mindre.

Lyse gulv

I Norden har vi en tradisjon med mer lyse gulv. De er mer nøytrale enn mørke gulv og gjør at rommet virker stort, lett og luftig, og blir lettere å møblere.

Tørrlegg gulvet

Ved legging av et rustikt gulv er det bra å åpne flere pakker samtidig, og å foreta en første grovsortering av gulvet før du klikker bordene sammen. Legg ut gulvbordene og sorter bitene litt, på den måten kan man spre fargeforskjeller og kvistforekomst jevnt ut over gulvet.

– Gulvet har mye å si for interiøret. Brede og lange bord med rustikt preg er eksklusive produkter, og gir et påkostet inntrykk.

De fremhever møbler og interiøret for øvrig. Det er viktig å velge et gulv som passer til husets stil og arkitektur og til interiøret for øvrig, forteller interiørkonsulent Ellen Skifjeld.

Den klassiske 3-stavsparketten i eik er fortsatt det mest etterspurte gulvmaterialet i Norge, men populariteten til de mer eksklusive parkettgulvene – 1- og 2-stavsparkettene – stiger. Og utbudet av ulike treslag, pigmenteringer og utseende vokser i takt med vår større interesse for boligens største, og kanskje mest bortglemte, flate.

– Det er en tydelig trend at nordmenn velger et planke- eller 2-stavsgulv. Den rustikke vintage-looken som kom for noen år siden er fortsatt trendy, sier Kerstin Lagerlöf, markedsansvarlig i Tarkett.

– Vi ser at folk har et mye mer bevisst forhold til hvilke gulv de ønsker seg. Folk er opptatt av å gi huset stil og karakter ved å velge mer eksklusive gulv. Husets største møbel har på mange måter fått den oppmerksomheten det fortjener. En vesentlig andel av gulvene vi selger er rustikke, og godt over halvparten er 1-stav, sier Robert Wengaard.

For mer informasjon:

Alfort & Cronholm

Gulvdeal

Saga Parkett

Tarkett

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.