IFI logo
Se flere bilder
Ny lakk gjør vasken lettere

Foto: Pergo

Ny lakk gjør vasken lettere

En ny gulvlakk utviklet av Pergo gjør det lettere å holde parketten ren, og forhindrer misfarging blant annet i skjøtene. Lakken er ekstra matt, slik at gulvet ser oljet ut.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sprekker, struktur, kvister, faskanter og lommer i rustikt treverk gjør at det blir vanskeligere å holde parketten ren over tid. Problemet med at den rustikke overflaten fanger opp skitt, er kjent for alle produsenter.

Etter et omfattende utviklingsarbeid har Pergo kommet opp med det de kaller for Stay Clean-beskyttelse. Dette er en ny type beskyttelse for tregulv, som gjør dem ekstra bestandige mot væske og søl, og forhindrer at skitt fester seg i skjøtene og treverkets struktur. 

Se flere bilder
Skitne skjøter parkettgulv

Foto: Pergo

FEIL: Bruk av feil rengjøringsmidler og -metoder kan føre til at gulvet ikke blir rent. Skitt og smuss kan trekke ned i porer, struktur og svake punkt i konstruksjonen.

Utstrakt testing

– Vi har testet mye forskjellig for å gjøre lakkerte gulv lettere å få rene. Nå har vi funnet en oppskrift på en lakk som forsegler porene, uten at de fylles opp med lakk. Det gjør det lett å få ut skitten fra strukturen i overflaten, sier Leif Johansen, teknisk sjef hos Pergo.

Lakken fungerer på alle treslag, og er ekstra matt slik at overflaten ser oljet ut.

– Man kan ikke se forskjell på gulv med ny og gammel type lakk. Derfor er emballasjen merket «Stay Clean», slik at kunden ikke får med seg pakker av ulik type, avslutter han.

Se flere bilder
UTMERKET

Foto: Pergo

UTMERKET: Alle gulv som har fått den nye beskyttelsen, er merket med Stay Clean-symbolet.

Se flere bilder
Pergo Stay Clean parkettgulv

Foto: Pergo

RENT OG PENT: Behandlingen er ikke synlig, men gjør at gulvet holder seg fint i mange år med riktig rengjøring.

Egen oppskrift

Nøkkelen til fremgang har vært å finne et middel som dekker porene med lakk, uten at de fylles opp.

– Vi har laget en egen oppskrift på lakk. Også under påføringen av lakken i fabrikken, er det mange faktorer som påvirker.

Inspirasjonen fikk de fra behandlingen av endeskjøtene på parkettbordene. Hvis vann trekker ned der, trekker det kapillært langt inn i treverket og gir skader på gulvet.

– Endeskjøtene er et svakt punkt. For noen år siden begynte vi å impregnere dem for at de bedre skal stå imot vannpåvirkning. Den nye lakken bygger på noe av det samme prinsippet, sier han.

Éngangsbehandling

Effekten av lakken får man bare ved fabrikkpåføring med UV-herding. Hvis gulvet slipes og lakkeres på ny, forsvinner ikke bare effekten av lakken, men også strukturen i den rustikke overflaten, og eventuell innfarging.

Også de oljede gulvene fra Pergo har fått ekstra beskyttelse på kortsidene, som gjør at skitt og smuss ikke trenger ned i skjøtene og misfarger treverket.

Se flere bilder
Naturlig

Foto: Pergo

NATURLIG: Parkettgulv er laget av naturlige materialer, som aldres på en naturlig måte. Samtidig kan de være sensitive med tanke på misfarging fra skitt og fukt.

5 RENE RÅD
  1. Bruk vann OG egnet rengjøringsmiddel.

  2. Doser etter anvisning.

  3. Skift vaskevann ofte.

  4. Tørk etter med tørr mopp.

  5. Vask langs med trestrukturen – ikke på tvers av den.
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.