IFI logo
Se flere bilder
Fliser er ikke tette

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Fliser er ikke tette

Keramiske fliser er ikke vanntette! Skal du bruke fliser på steder som er utsatt for direkte vannsprut/fukt, må området påføres en membran før flisene settes opp. Områder hvor direkte vannsprut ikke forekommer, påføres en fuktsperre.

Camilla Delbekk

Camilla Delbekk
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra myndighetenes side finnes ingen krav om vanntetting i våtrom, men forsikringer dekker ikke vannskader som følge av ukorrekt arbeid eller uholdbare produkter.

Frivillig norm

Byggevareprodusenter og leverandører av ulike membraner og belegg har derfor gått sammen om en frivillig bransjenorm: Byggebransjens våtromsnorm. Målet er å lage bedre materialdokumentasjon, bedre konstruksjonsløsninger, autorisasjon av bedrifter og sertifisering av fagfolk. Vil du være på den sikre siden, bør du benytte deg av autoriserte fagfolk til den grunnleggende oppussingen av baderommet. Alt rørleggerarbeid og elektriske installasjoner må utføres av autoriserte fagfolk. Fliser kan du legge selv.

Hvis vannlekkasjer oppstår i våtrom skal vannet renne ned i sluket. Det skal derfor alltid være fall fra alle kanter til sluk i våtrom.

I våtrom skiller man mellom tørre og våte soner. De tørre sonene blir ikke utsatt for direkte vannsprut og kan grunnes med en fuktsperre. Våte soner er områder der underlaget er utsatt for direkte vannsprut, og her skal det påføres en vanntett duk som kalles membran. Membran og fuktsperre påføres underlaget før flisene limes på plass.

Som membran benyttes enten gulvbelegg av PVC som tilfredsstiller NS 3860, eller flytende gummimembraner som påføres underlaget med pensel. Når en flytende membran herder, legger den seg som en duk over underlaget. Brukes smøremembran på gulv, skal det armeres med en fiberduk som bakes inn i minimum to strøk membran. Ta en grundig sjekk før flisene limes. Duken skal være helt tett - ikke tegn til små hull eller sprekker.

Det er ofte nødvendig med to-tre strøk flytende membran. Husk at membran også må påføres et stykke ned i sluk og andre rørgjennomganger, ellers vil fuktighet etter hvert sive inn. Gulv i våtrom regnes alltid som våt sone. Membraner skal derfor påføres hele gulvet, og minimum 10 cm opp på veggen. Best sikkerhet oppnås dersom alle vegger i et våtrom betraktes som "våt sone" og påføres membran.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.