IFI logo
Se flere bilder
Enkel oppskrift på festfin terrasse

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Enkel oppskrift på festfin terrasse

Med 17. mai like rundt hjørnet, skal uteplassen stelles i stand. Også en tidligere forsømt terrasse kan gjøres innbydende og lekker tidsnok til festen. Her er noen enkle grep: vask, stell og dekk på!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra den ene dagen til den andre gikk vi fra skitten og fæl uteplass, til koselig feststemning på terrassen.

Veien fra ustelt og forsømt terrasse, til festklar uteplass med rengjort og behandlet platting, puter, tekstiler og et teppe som tåler uteliv, er kortere enn mange tror. Og med få dager igjen til årets kanskje viktigste dag på uteplassen, er den raske veien å foretrekke.

Her er den enkle oppskriften:

Terrassen er dekket av naturstein, og er ikke blitt skikkelig rengjort på lange tider. Vi tester et nytt middel som både rengjør og etterbehandler steinmaterialer. Middelet er basert på silisuimteknologi, og påføres i to operasjoner.

Først forfuktes plattingen, ved at vi spyler den med vann. Med trykk i hageslangen spyles løst skitt og støv vekk i samme slengen. Ved hjelp av en påføringspad, en malepute for terrasse, montert på forlengerskaft, påfører vi Nitor Stone Treatment ufortynnet over hele flaten. Vi bruker vanlig rullekar.

Se flere bilder
Nitor Stone Treatment

Foto: Chera Westman/ifi.no

STENVASK: Nitor Stone Treatment både rengjør og etterbehandler steinmaterialer.

Umiddelbar effekt

Middelet løser opp størknet og inntørket skitt og begroing, og skal få virke i 15 minutter etter påføring. Effekten er dog umiddelbart synlig – den opprinnelige klare væsken får en guffen brungrønn farge på steinplattingen!

Se flere bilder
RENS  FOR STEIN

Foto: Robert Walmann/ifi.no

RENS FOR STEIN: Middelet vi bruker for å rengjøre terrassen løsner på inngrodd smuss og begroing fra flere år tilbake. Når det har fått virke et kvarters tid, kan overflaten børstes og middelet skylles vekk.

Vår platting var meget skitten, og vi velger derfor også å bearbeide den mekanisk med en kost for å få løsnet og fjernet alle uhumskhetene. Dette gjør vi samtidig som vi skyller vekk middelet. Her kan du bruke høytrykkspyler på lav effekt hvis du vil, men vi velger å bruke en kost som monteres på hageslangen, og som både koster og vasker samtidig. Jobben er enkel, og krever lite krefter, siden skitten nå er løst opp. Takket være regulerbare forlengerskaft kan vi jobbe uten at det går ut over rygg og skuldre – enten det handler om påføring eller børsting.

Tetter porene

Når hele flaten er rengjort, og alle rester av rengjøringsmiddel og smuss er spylt vekk, lar vi terrassen tørke. Solen skinner, og etter kun et par timer er det på tide for neste runde.

Det samme middelet påføres en gang til. Denne gang skal det dog ikke skylles vekk, men trekke inn i materialet og herde. Behandlingen styrker overflaten, og tetter til porene i både stein og fuger. På den måten forhindrer det at fremtidig skitt og forurensing setter seg fast, og terrassen blir lettstelt kommende år. Middelet kan brukes på både naturstein og betong, for eksempel på terrasser, trapper, kantstein, belegningsstein og heller i hagen.

Se flere bilder
terrassebehandling

Foto: Robert Walmann/ifi.no

LA DET TREKKE: Det samme middelet som vi brukte til å rengjøre plattingen med, påføres en andre gang når terrassen er tørr igjen. Denne gang skal det ikke skylles vekk, men trekke inn og beskytte utegulvet mot tilskitning.

Enkel vask av hagemøbler

Når vi først er i gang med hageslangen, skyller vi vekk støv og løst skitt fra hagemøblene. Vår parkbenk med integrert bord og benker, har stått ute hele vinteren og er i stort behov av en god rengjøring.

Mens terrassen tørker, blander vi ut husvask med lunkent vann i henhold til oppskriften for vedlikeholdsvask som står på emballasjen, og vasker alle flatene med en mikrofiberklut. Deretter skylles møbelet godt med mye rent vann.

Dagen etter har beskyttelsesmiddelet på terrassen herdet og trukket inn, og natursteinen har fått en dyp glans, der de flotte fargene i steinen igjen kommer frem. Vi ruller ut et flossteppe som er beregnet for utendørs bruk. Teppet er tuftet, og laget av polypropylen. Baksiden er av perforert lateks, noe som gjør at den slipper gjennom vann og at den ikke sklir på underlaget.

Vi møblerer med vårt nyvaskede benkbord og mange forskjellige puter i sommerens farger. Deretter er det bare å dekke opp til fest og invitere gjestene!

Se flere bilder
MØBELVASK

Foto: Robert Walmann/ifi.no

MØBELVASK: Hagemøblene som har stått ute en vinter, trenger å vaskes. Vi spyler med vann, vasker med utblandet fasadevaskemiddel og en mikrofiberklut, og skyller deretter grundig.


Se flere bilder
festklart

Foto: Chera Westman/ifi.no

KLART FOR FEST: Dekk på med flagg og sommerlige tekstiler, så er du klar til feiring!

Dette har vi brukt:

Vask og behandling av terrasse:

Rengjøring og behandling: Nitor Stone Treatment (Nitor/Alfort & Cronholm)

Til påføring: Stort rullekar, forlengerskaft og malepad for terrasser. (Mäster/Alfort & Cronholm)

Til skylling: Hageslange koblet til teleskopskaft for fasadevask. På den er det montert en 25 centimeter bred vaskebørste med vinklet innfesting. (Konkret/Alfort & Cronholm).

 

Vask av hagemøbler:

Flügger Facade Clean, blandet for vedlikeholdsvask, 1 dl til 5 liter vann.

Jordan gulvklut av mikrofiber.

 

Dekke på til fest:

Teppe: Zakura sort (Golvabia)

Tekstil: Avlang pute «Strawberry Thief» fra Morris & Co (INTAG). To like puter i «Gama» fra Clarke & Clarke (Borge). «Simi» og «Salad Days» fra Sanderson (INTAG). Tekstil til madrass og dyne «April Showers» fra Clarke & Clarke (Borge). Duk privat (stort hvitt bomullstekstil)

Hagebordet er malt med Quick Bengalack, sort.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.