IFI logo
Se flere bilder
Husfarge 2020

Foto: Kine Vinje/Beckers

Husfarge 2020

Fargekart er et fint sted å begynne når du skal finne ny husfarge, men vent med å kjøpe maling til du har testet fargen på huset. Om du ønsker å male husveggene med grått, rød, gult eller en annen farge, så vil fargen garantert se annerledes ut på huset, enn på kartet. Her er en veiledning til hvordan du kan velge husfarge i 2020.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her kommer oversikten over mye brukte fasadefarger, og hvorfor de blir annerledes på huset enn på fargekartet. Men først en generell huskeregel: Alle farger blir generelt lysere og gjerne mer fargesterke på veggen enn på fargekartet. Eksperttipset er derfor at du skal velge en farge som ser mørkere og mer skitten ut på fargeprøven, enn den du at huset skal ha.

Male huset grått

Den mest brukte husfargen de seneste årene er grå. Mange velger grått fordi det er en «vanlig farge», andre fordi det virker trygt. Noen tenker grått er nøytralt og passer overalt. Her er det lett å bli lurt. Gråfargen du tror er nøytral, gir deg mest sannsynlig et blåaktig hus. Du kan også risikere at huset blir rosa eller lilla. Dersom fargen er for lys, kan huset komme til å se hvitt ut.

Se flere bilder
En gråfarge som er nøytral på kartet vil dra seg mot blått eller lilla på huset. Omgivelsene vil også påvirke fargen.

Foto: Butinox

GRÅTT: En gråfarge som er nøytral på kartet vil dra seg mot blått eller lilla på huset. Omgivelsene vil også påvirke fargen.    

Gult hus

Gult er en farge som er på full fart oppover på listen over de mest populære husfargene nå. Et godt tips hvis du ønsker gult hus, er å studere andre gule hus før du går til fargekartet.  Finn noe du synes fungerer bra, og legg merke til fargen på taket, vinduene og omgivelsene rundt. Risikoen ved å ha det for travelt og velge farge ut fra en liten prøve på fargekartet er at fargen blir altfor gul.

For å unngå det, må fargen testes på huset. Mest sannsynlig vil du oppleve at fargen som fungerer best på huset, er blant de som ser litt skitne ut på fargekartet. Forandringen fra liten fargeprøve til fasade kan være veldig stor. En brunaktig prøve kan se gul ut på veggen, og en blekgul kan bli knallgul når den kommer opp på veggen. 

Se flere bilder
Grått på vindskier og vindusomramming gir et gult hus en fin og rolig helhet.

Foto: Tor Henning Stoldal

GULT HUS: Grått på vindskier og vindusomramming gir et gult hus en fin og rolig helhet. Velg en gråfarge med samme lyshet som fasadefargen.    

Male huset rødt

Rødt er en klassiker som kler de fleste hustyper. Den ser hyggelig og innbydende ut sommer som vinter. En rødfarget fasade oppleves mørk, og passer fint inn blant vegetasjonen og annen bakgrunn. Men vær obs, så fargen ikke blir for sterk.

Akkurat som med andre farger oppfatter vi rødt mer kulørt og intensiv når den kommer opp på veggen enn på den lille prøven i fargekartet. Fargen kan også dra seg mot lilla. For å unngå at fargen heller mot lilla, anbefales det å velge en rødtone med gult i. Når farge kommer på veggen mister den gulskjæret og blir mer rødaktig. 

Se flere bilder
Den «rødmalte stuen» vil aldri gå av moten.

Foto: Gjøco

RØDE HUS: Ingen husfarge slår rødt når det gjelder å være den hyggeligste husfargen.  Den «rødmalte stuen» vil aldri gå av moten.    

Sort hus

De mørke sortaktige brunfargene er moderne igjen. Dette er farger som kler de fleste hus, og får det til å passe fint inn i landskap med grantrær eller annen vegetasjon. Sorte og brune hus er ofte beisede, og transparente i overflaten. En dekkende maling i svart farge har tidligere hatt begrenset holdbarhet over tid, men dagens pigmenter takler falming bedre. Ved å skifte farge fra lyst til svart kan huset få et helt nytt og mer moderne uttrykk, særlig hvis taket også er helt mørkt. Her kan du se hvordan et 1980-talls hus ble modernisert.

Se flere bilder
Sort skjuler og demper, og gjør at huset ikke stikker seg fram.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

SORT HUS: Et sortaktig hus glir fint inn i landskapet. Fargen skjuler og demper, og gjør at huset ikke stikker seg fram.    

Male huset grønt

 Det er lett å tenke at grønt er en fin farge som får huset til å gli i ett med naturen, men her er det lett å bomme. Årsaken er at fargene i naturen er mye mer gulgrønne enn vi tror, og ende opp med en altfor grell farge. Gresset, trær og busker har mye gult i seg. Selv det vi opplever som blågrønt viser seg å være gulaktig når vi sammenligner med fargeprøver. Her finner du nyttige tips for valg av gode grønnfarger. 

Se flere bilder
For å spille på lag med naturen anbefales det å går for en grønnfarge som heller mot gult.

Foto: Nordsjö

GRØNT HUS: For å spille på lag med naturen anbefales det å går for en grønnfarge som heller mot gult.    

Rosa hus

Selv om rosa er en husfarge med lange tradisjoner, så er det en relativt lite brukt. Fargen kom med rokokkostilen på 1700-tallet, og er siden brukt både på pussfasader og trehus. De fleste av de gamle fargene er duse og heller mot gult. På 1980-tallet fikk vi et moteblaff med rosa hus – i klarere og mer lysende farger. I dag er rosa relativt lite brukt som husfarge, derfor vil et rosa hus skille seg ut fra omgivelsene. Ønsker du det? Passer rosa til stilen på huset, og vil huset kle og bli framhevet med den fargen? 

Se flere bilder
Rosa har vært brukt som husfarge i flere hundre år, de historiske fargene er grårosa eller brunrosa.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

ROSA HUS: Rosa har vært brukt som husfarge i flere hundre år, de historiske fargene er grårosa eller brunrosa.    

Blått hus

Vi har ingen lang tradisjon for sterke blåfarger på hus. Hvis huset ditt er bygget før 1950, eller har en klassisk form er det greit å tenke gjennom hvorfor du ønsker endre husets karakter med blått. Blått endrer seg mye fra liten fargeprøve til husveggen. Selv en forsiktig blågrå farge vil se blå ut når den kommer opp på huset. Vurder også omgivelsene; med en dempet blågrå farge vil huset kunne gli fint inn i omgivelsene, mens en kraftig nyanse får huset til å rope høyt «her er jeg, se på meg»! Her kan du lese mer om blått som husfarge.

Se flere bilder
Blått er en spennende farge å bruke for å framheve at det er «annerledes».

Foto: Flügger

BLÅTT HUS: Dersom huset har en form som skiller seg fra øvrig bebyggelse er blått en spennende farge å bruke for å framheve at det er «annerledes».    

Se flere bilder
En farge som ser gulaktig rød ut på fargekartet vil miste gulskjæret og bli mer rød når den kommer opp på veggen.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

RØDT HUS: En farge som ser gulaktig rød ut på fargekartet vil miste gulskjæret og bli mer rød når den kommer opp på veggen.    

Utendørs fargekart finner du her:

Beckers.no    

Butinox.no

Flugger.no

Gjøco.no

Miljomal.as

Nordsjo.no

Teknos.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.