IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder

Foto: Linda C. Hagen, Nordsjö, Butinox Futura

"Stygge" farger gir fine hus

Oppstrøksprøver inne er alltid lurt. Ute er det absolutt nødvendig. Fargen du ser i fargekartet er nemlig en helt annen enn den du får opp på veggen; utendørs er det de mindre pene fargene som gir de mest vellykkede resultatene.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Fargene man ser i fargekartet vil virke både lysere og klarere når de kommer opp på veggen. Så for å få den fargen du har sett for deg, må du sannsynligvis velge en mørkere og mer «skitten» farge enn den du skulle tro og kanskje liker best, forklarer Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Fargene i produsentenes fargekart kan gjerne virke litt skitne og kjedelige. Dette er helt tilsiktet, fordi økt sorthet og lavere kulørthet, altså mindre farge, er nødvendige virkemidler for å få farger som fungerer godt på fasader. Et helt hus er en stor flate, så det at fargene gjøres mer «skitne» kompenserer for at de er brukt på et såpass stort element i tidvis kraftig lys.

Se flere bilder
Fargene man ser i fargekartet vil virke både lysere og klarere når de kommer opp på veggen.

Foto:

Fargene man ser i fargekartet vil virke både lysere og klarere når de kommer opp på veggen.

Test alltid fargen først.

Å male huset i feil farge kan bli en kostbar og tidkrevende affære. Bruk derfor litt tid på å finne riktig farge for huset og omgivelsene, så slipper du bomkjøp.

- Maler man opp et par bord i ulike nyanser får man straks et inntrykk av hvordan fargen vil virke på veggen. Svært ofte er det ikke førstevalget som fungerer best, sier Owren.

Hvor man plasserer oppstrøkene er heller ikke tilfeldig, og ifølge Owren er det ingen god idé å sette oppstrøksprøvene midt på veggen.

- Det man oppnår ved å sette oppstrøksprøvene midt på husveggen er å se den nye fargen i sammenheng med den gamle fargen, og det gir jo liten hensikt. Setter man derimot oppstrøksprøvene på hushjørnet, får man et inntrykk av fargen satt opp mot omgivelsene. Dette gir et mye mer riktig bilde av fargen, tipser hun.

Husk også å teste fargen både på solsiden og skyggesiden av huset.

- Fargene kan endre fullstendig karakter etter hva slags lys den utsettes for. Sjekker man at fargen er fin både i skyggen og i solen, er sannsynligheten større for at man finner en farge som vil fungere godt uansett vær og sesong, avslutter Owren.

Se flere bilder
Bruk derfor litt tid på å finne riktig farge for huset og omgivelsene, så slipper du bomkjøp. Foto: Linda C. Hagen bak bloggen http://absolutthjemme.familieprat.no/

Foto:

Bruk derfor litt tid på å finne riktig farge for huset og omgivelsene, så slipper du bomkjøp. Foto: Linda C. Hagen bak bloggen http://absolutthjemme.familieprat.no/

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.