Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Fargen blir sterkere på fasaden enn på fargekartet

Fargesetting utvendig
Fargen blir sterkere på fasaden enn på fargekartet
Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert

Vurderer du å skifte farge på huset eller hytta i sommer? Ikke la deg lure av prøvene i fargekartet; de mest blasse og skitne kan bli de beste på husfasaden!

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Fargene blir nemlig helt annerledes på huset, enn de gjør på de små fargeprøvene i kartet.

Ifølge arkitekt og fargeforsker Karin Fridell Anter, vil fasadefargen alltid oppleves lysere enn fargeprøven, ofte blir den også sterkere og mer intensiv. Derfor er hovedregelen at du velger en farge som er mer skitten og kulørsvak enn den du ønsker på huset.

Karin Fridell Anter er arkitekt SAR/MSA, PhD, Docent og en av nordens fremste fargeeksperter. (Foto: Marina Weilguni)

Karin Fridell Anter er arkitekt SAR/MSA, PhD, Docent og en av nordens fremste fargeeksperter. (Foto: Marina Weilguni)

En helt vanlig feil

Fridell Anter forsikrer at disse fargeproblemene ikke har noe med malingen å gjøre. Akkurat hva fenomenet skyldes, har ikke forskningen helt sikre svar på. Men det er flere forhold som spiller inn, blant annet ulikhet i lysforhold, omgivelser, bakgrunn og avstand.

– Den lille prøven viser fargen alene mot en hvit bakgrunn, mens huset befinner seg ute i naturen omgitt av masse andre farger som også påvirker hvordan vi opplever fargen, forklarer hun.

Rådet fra ekspertene er å velge en farge som er litt mer dempet og skitten enn slik du ønsker den skal se ut på huset. Hvis du velger den fargeprøven på kartet som ligner mest på ønsket farge kan du ende opp med en farge som er altfor sterk.

Rådet fra ekspertene er å velge en farge som er litt mer dempet og skitten enn slik du ønsker den skal se ut på huset. Hvis du velger den fargeprøven på kartet som ligner mest p&a...

Likt i Sverige og Norge

Fridell Anter er en av Nordens fremste eksperter på utvendig fargesetting med en doktorgrad i emnet. Hun har også lang erfaring som fargesetter, utgitt flere bøker og vært medprodusent av en rekke fargekart.

– Selv om mitt arbeid er gjort i Sverige, så er forholdene såpass like at dette kan overføres til norske forhold, sier hun.

Poenget er at når vi skal finne farge til huset må vi skille mellom det ekspertene kaller nominell farge og opplevd farge. Den lille prøven representerer den nominelle fargen, og fargen på huset den opplevde fargen. Ideelt sett skulle et fargekart inneholde kun farger som tar seg bra ut på hus, men slik er det dessverre ikke ifølge Fridell Anter.

I boken «Färgen på huset» deler Fridell Anter kunnskap og gir gode råd så man skal finne farge som passer både huset, omgivelsene og den personlige smaken.

I boken «Färgen på huset» deler Fridell Anter kunnskap og gir gode råd så man skal finne farge som passer både huset, omgivelsene og den personlige smaken.

Ikke stol på kartet

Et fargekart skal også markedsføre farger, og mange av fargene er tatt med for at kartet skal se fint ut. Derfor skal man ikke stole på at fargene i kartet blir bra på huset.

– Jo, visst er det vanskelig å finne rett farge til huset, men kjenner man til fenomenet og velger deretter blir det enklere å treffe rett, sier fargeprofessoren.

Hun anbefaler at vi går ut, ser på hus og finner ut hvilken nominell farge de har. Når du senere ser på fargekart er du mer obs på at stygge fargeprøver ofte gir vakre hus.

– Også bør man teste fargen på huset før man tar det endelige valget, råder hun.

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Fargesetting utvendig
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.