IFI logo
Se flere bilder
Det gror på badet

Foto:

Det gror på badet

Det er ikke bestandig full renovering som må til for at badet skal framstå litt friskere. Misfargede silikonfuger og misfargede fuger mellom flisen kan få et bad til å se alt annet enn glamorøst ut. Dette er det fullt mulig å gjøre noe med.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsaken til misfargingen kan være flere. Det kan være fugesementen som er for porøs. Det kan være brukt for lys fugesement. Eller at vi rett litt for enkelt renhold.

Dette betyr ikke at vi slumser mer med vaskingen i dag enn før. Men av hensyn til miljøet er det er mindre soppdrepende midler både i silikon og fugesement nå enn det var før. Og den som er vaskes bort etter hvert. Etter fra 1-5 år er det soppdrepende middelet er borte.

Slik unngår du misfarging av fuger

De som tror at dusjnisjen er selvrensende fordi det brukes såpe og vann hver eneste dag, får en overraskelse. Såpe, kalk og hudrester samles i fugene. Med fukt og varme gror det godt dersom vi ikke fjerner dette regelmessig. Med mindre soppdrepende midler i fugemassen enn tidligere, gror det raskere nå enn før. Rådet er enkelt: En runde med skurepad (den hvite) og spesialsåpe for bad en gang i uken, så holder vi fugene fine år etter år.

Porøse fuger

Årsaken til misfarging kan også være at fugene er for porøse. For å unngå dette er det viktig å bruke riktig mengde vann i fugesementen, og sørge for at den ikke tørker for raskt. En ting å legge merke til er at fugene også kan få forskjellig farge dersom det brukes forskjellig mengde vann i blandingene

For lyse fuger

For å unngå misfargede fuger er det viktig ikke å bruke for lys fugemasse. I 90 % av tilfellene er det riktig å velge grått. Fliseleggerne er klare i sitt råd. Hvit fugemasse hører bare hjemme over benken på kjøkkenet. Fugemasse kan fås i mange farger, men erfaring har vist at det er grått som holder best på fargen.

Slik fornyer du fugene

Dersom fugene er stygge finnes det råd. Vi har funnet noe som heter fog finish. Dette er et rensestoff som påføres fugene. Etter noen timer tørkes det overflødige bort med en fuktig klut. Deretter poleres det hele med en tørr klut eller papir. Vips så skal alt se så meget bedre ut.

Fjerning av misfarget fugesement

Virker ikke dette kan fugene fjernes og det fuges på nytt. Den gamle fugemassen skarpes bort med en spesialskrape av hardmetall. Vær forsiktig når du skraper slik at du ikke kommer inn på membran og skader den. Det er ikke nødvendig å skrape bort alt. Den nye fugesementen hefter til den gamle. Skrapen fås i flisforretninger eller byggvarehus.

Fugeforsegling

Det finnes også stoff som kan påføres når fugene er tørre som forsegler fugene slik at de holder seg pene lenger og gjør renhold enklere

Misfarget silikon

Dersom silikonfugene er blitt stygge prøv først å vaske med ren klorin. Dersom dette ikke virker kan det fuges på nytt. Fjern først de gamle fugene med en tapetkniv. Eventuelle rester fjernes med silstrip. Den påføres med en sprøytepistol. La det virke et par timer. Tørk det hele bort. Deretter kan du legge ny silikon. Bruk maskeringstape når du silikonerer. Da får du en rett fin avslutning av fugen. Dette gjør det enklere å holde rent og gir mindre grobunn for sopp. Silikonen glattes ut med fingeren duppet i zalo-vann eller en fugesletter.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.