IFI logo
Se flere bilder
Du bør vaske flisene

Foto: ifi.no/ Produsentene

Du bør vaske flisene

Baderomsflisene må rengjøres i ny og ne - og glem ikke flisenes svakeste punkt - fugene. Når det danner seg en film på overflaten av flisen, er det tid for en grundig vask.

ifi.no

ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjemme har du sikkert oppdaget at det kan legge seg en film på flisen.

– Særlig vi jenter ser sånt, smiler Guri Bjørnsen som jobber som selger i showroom’et til flisleverandøren Höganäs Byggkeramikk.

Selgeren opplever at det nettopp er kvinner som er mest opptatt av at flisene bør rengjøres.

– Når det danner seg en film på overflaten av flisen, er det tid for en grundig vask. Det beste er å bruke en mikrofiberklut, orienterer hun.

Redd fugen

Noe annet som er sterkt å anbefale, er å impregnere fugen mellom flisene.

– Den vil ofte gjøre møkk synligere. En ren fug vil gjøre veldig mye for flisen, understreker hun.

Om du har valgt å bruke en epoxybasert fugemasse med antimuggegenskaper, behøver du ikke å tenke på impregnering. Hvis ikke, bør du impregnere i ettertid. Da slipper du den kjedelige jobben med mekanisk å fjerne en muggen fug, for så å legge ny. Ny fugemasse i gammel fug kan være vanskelig å få på så den sitter skikkelig.

– Skal fugen impregneres, bør den først renses grundig. Bruk, for eksempel, Fuganet fra Fuga. Børst fugen helt ren ved hjelp av en grov og litt stiv børste. Til selve impregneringen kan det benyttes Fuga Proof, her går spruten direkte inn i fugen, forklarer Bjørnsen.

Impregneringen påføres med en liten pensel.

– Gjentar du denne behandlingen én til to ganger i året, så slipper du å skrubbe så mye. Dette kan også gjøres i kjøkken så vel som i bad, sier hun.

Se flere bilder
fugeimpregnering

Foto: Chera Westman/ifi.no

IMPREGNERING: Ved å impregnere fugene, stoppes vannet fra å trekke inn. 

Ha fokus på gulv

Bjørnsen forteller at det viktigste i badet er å fokusere der man tråkker mest.

– Gulvet bør ha hovedfokus, spesielt området rundt toalettskålen og i dusjsonen. Naturlig overhudsfett vil, når du dusjer, trekke inn i gammel, uimpregnert fug, forklarer Bjørnsen.

I et badeværelse med gamle fliser, kan flisene bli så gode som nye med en skikkelig overhaling.

– Fugen er alltid det svake punktet på en flisvegg eller et flisgulv, i forhold til fukt, skitt og møkk, barberskum og såperester. Gjør det til en rutine å skylle flisene etter en dusj. Det vil være et nyttig, forebyggende tiltak, råder hun.

Hvordan vasker du flisene

Det er mange måter å vaske flisene på - og forskjellige produkter å gjøre det med.

– Jordan har tre ulike skurepad’er; fin, medium og hard. Jordan Skurepar Fin er så skånsom at du kan bruke den til å vaske fine flater som fliser, fuger og dusjvegger. I tillegg bør du benytte en baderomsspray. Sprayen vil løse opp kalk og såperester, som er de største problemene ved rengjøring av bad, sier Ståle Riddervold, produktsjef i Jordan House Care.

Se flere bilder
ripefritt

Foto: Jordan

SKUREPAD: Den hvite paden er utmerket til å vaske fliser med, og lager ikke riper. 

Fjern det hvite belegget

Det er kalk som er største problemet for flisene - kalken kommer fra vannet.

– Kalkmengden vil variere litt fra sted til sted, men det vil alltid være litt. Om du tar en titt på badet ditt, vil du se kalk og såperester som et hvitt belegg på overflatene i våtsoner som dusjhjørner, fliser og armatur. Om kalk og såperester blir liggende lenge, blir det vanskeligere å fjerne, spesielt om du bruker vanlig klut, forteller han.

Hvis du lar kalken være lenge på armaturen, gror den fast og blir vanskeligere å fjerne, særlig om du bare bruker vanlig klut.

– Bruk heller en skurepad; den fjerner kalk og såperester raskt og enkelt. Vil du ha ekstra glans, kan du i tillegg benytte en mikrofiberklut beregnet for glass. Jordan har ulike typer mikrofiberkluter som kan kjøpes i faghandelen, forteller Riddervold.

Se flere bilder
hvit pad

Foto: Jordan

KALKFJERNER: Skurepaden fjerner belegg på overflaten, uten å ripe opp underlaget. 

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.