IFI logo
Se flere bilder
Bort med bråket

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Tapethuset, INTAG

Bort med bråket

Romklang er «energityven» som gjør deg sliten i hodet. Nå sitter tyven i fengsel. – La oss håpe den aldri slipper ut, sier Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen gardiner, puter eller tepper. Ei heller planter eller store stoffmøbler. Bare glass, metall og betong. Minimalismen ga oss harde og glatte overflater i huset. Romklang og støy har lenge hatt gode levekår. Nå er det slutt.

Slitne i hodet

– Det er ingen tvil om at folk er lei romklang hjemme. Rom som ikke har tekstiler eller andre gode lydfangere blir støymaskiner. Det er ikke rart at folk er slitne i hodet, sier Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

Tapetet som demper

Det siste året har hun opplevd en voldsom etterspørsel etter akustikkdempende og lyddempende tapet. Tapetet folk spør etter heter Leco Isodemp. Det er et tapet som har de samme egenskapene som gips. Det virker også lyddempende fra ett rom til et annet. Hele poenget med tapetet er å dempe akustikken i rommet.

– Vi selger svært mye av dette tapetet. Det er ferdig grunnet og kan overmales eller overtapetseres slik at du kan få ditt eget uttrykk på veggen. Tapetet i seg selv er helt hvitt og ser ut som en slett fiberduk. Det har et syntetisk filt på baksiden som fanger opp lyd, forklarer Welle-Watne.

Se flere bilder
Produsenten hevder tapetet Leco Isodemp gir 28 prosent lyd- og støydemping. – Dette tapetet egner seg i rom hvor man ønsker mindre støy, sier Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

Foto:

Produsenten hevder tapetet Leco Isodemp gir 28 prosent lyd- og støydemping. – Dette tapetet egner seg i rom hvor man ønsker mindre støy, sier Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

Tilbake til 80-tallet

Hun tror folk nå ser bakover når de skal innrede fremtiden.

– Mitt inntrykk er at vi tenker mer som på 70- og 80-tallet. Den gangen var det store planter, polstrede gardiner og møbler som dominerte. Teppe på gulvet var også noe alle skulle ha. En slik innredning vil ta livet av romklangen, sier hun.

Gardiner på kontoret

Jannicke Sveen hos INTAG Interiøragenturer mener romklang er et problem også i prosjektmarkedet.

– Trenden de siste årene har vært å gi kontorbygg utvendig solskjerming. Det betyr at lyden i stor grad treffer rett på vindusflatene. Dette medfører mye unødig støy. Vi erfarer at mange velger å sette inn støyreduserende tiltak i nye og gamle kontorbygg. Tekstiler er den beste løsningen for å dempe lyd og romklang, sier hun.

Se flere bilder
Creation Baumann har utviklet en serie dekorative gardintekstiler som er spesielt testet med hensyn til akustikk.  – Selv om tekstilet er tynt, slipper det lys inn. Dette passe på kontoret, sier Jannicke Sveen hos INTAG Interiøragenturer.

Foto:

Creation Baumann har utviklet en serie dekorative gardintekstiler som er spesielt testet med hensyn til akustikk. – Selv om tekstilet er tynt, slipper det lys inn. Dette passe på kontoret, sier Jannicke Sveen hos INTAG Interiøragenturer.

Dårlig inneklima

Sveen mener det kan gjøres mye i norske kontorlandskap for å dempe lyden.

– Vi gir stadig råd om hvordan lyd kan dempes. Mange velger å legge teppeflis eller tepper i gangområdene, særlig rundt åpne kontorlandskap. Skillegardiner mellom rom og avlukker er også gode løsninger. Det finnes mange gode støydempende tekstiler på markedet. Heldigvis ser vi at interiørarkitekter blir mer bevisste på dette temaet. For støy er dårlig inneklima, avslutter hun.

Se flere bilder
Gardinene fra Creation Baumann produseres på en måte som gir de særlig lyddempende egenskaper.

Foto:

Gardinene fra Creation Baumann produseres på en måte som gir de særlig lyddempende egenskaper.

Mer informasjon:

Tapethuset

INTAG

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.