IFI logo
Se flere bilder
Hva gjør du når lysten på farger kommer?

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Nordsjö

Hva gjør du når lysten på farger kommer?

Om du fristes av lysten til å fornye stuen med farger er du slett ikke alene. Etter lang tid med fargeløs interiørmote har vi blitt riktig så fargesultne. Her kommer noen tips om hvordan du kan komme i gang.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du opplever at farger er vanskelig, og du er litt redd for å gjøre feil, trøst deg da med at interiørmoten nå sier: «gjør som du vil, det er du som skal trives!».

Du er sjefen!

Flott, ikke sant? Det betyr at når du skal velge farge til eget hjem, så er det du som er sjefen, og du som lager reglene. Liker du en farge, er den ok. Selv om det er en farge andre ikke liker, ikke tvil – stå på ditt, selv om du er i mindretall.

Det er lett å bli forvirret når man hører «det går ikke», eller «nå skal det være sånn». Tenk at alt som sies og skrives om trendfarger, årets farge, farger som passer sammen, farger som virker slik og sånn, kun er ment som innspill og inspirasjon. Det finnes ingen absolutte sannheter, og de gode løsningene er utallige.

Se flere bilder
Er duse varme farger noe som frister?

Foto:

Er duse varme farger noe som frister?

Spør magen

I stedet for å spørre andre hva de tror om en farge, handler det om finne ut hva du selv synes. Se etter det du synes er fint, bruk magen og avstem med den hva som er riktig. Intuitivt kan vi mer om farger enn vi tror, og er magefølelsen god, så stol på den. Og et råd til: ikke stress med fargene. Før du begynner å studere fargekart og river deg i håret over alle mulighetene i en fargebar, kan du slappe av og kose deg med å tenke på hvor fint det skal bli når rommet er ferdig.

Se flere bilder
Hva tenker du om dempede sortaktige farger?

Foto:

Hva tenker du om dempede sortaktige farger?

Slapp av og kos deg

Gjør som idrettsfolkene; bruk teknikken med å visualisere. Se for deg hvordan du vil at rommet skal bli og hva slags atmosfære du ønsker. Skal det være et rom for avslapning og ro, må du finne ut hva slags omgivelser som får deg (og dine) til å senke skuldrene og puste ut.

Se på bilder i magasiner og på nett, og «grav» fram din egen smak. Hva liker du og hvorfor? Lyst eller mørkt? Mange farger – lite farger? Store kontraster – lite kontraster (ton-i-ton)? Rolig eller livlig? Noen yndlingsfarger? Husk at yndlingsfargene kan vi leve godt med veldig lenge.

Se flere bilder
Gylne og varme farger, hva sier magefølelsen?

Foto:

Gylne og varme farger, hva sier magefølelsen?

Lag en collage av de bildene som du liker best og studer den, der finner du fargene dine. Neste skritt blir å plukke ut fargene og sette sammen din personlige palett. De som selger farge kan nå enkelt hjelpe deg med det. Du kan også bruke ifi.no sitt moodboard.

Se flere bilder
Lyse pasteller; deilig og luftig? Kjølig og upersonlig?

Foto:

Lyse pasteller; deilig og luftig? Kjølig og upersonlig?

Lag ditt collage:

ifi.no: Moodboard

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.