IFI logo
Se flere bilder
Viktig vårrengjøring

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no og Flügger

Viktig vårrengjøring

Endelig har våren kommet, og det er på tide med rengjøring av terrasser, hagemøbler og utendørs treverk.

Lise Mette Kjellberg

Lise Mette Kjellberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alger, mugg og sopp er en trussel for utendørs treverk. Om du lar organismene leve i treverket vil det raskt tære på både maling og underlag.

Mister bæreevnen

Alger holder på fuktigheten i treverket, og gir dermed grobunn for andre organismer som råtesopp. Råtesopp spiser cellulosen i treverket. Det gjør at veden krymper og sprekker opp. Treverk som er angrepet henger dårlig sammen og mister fort bæreevnen. Svertesopp er en annen type sopp som du kan oppdage ved å se etter svarte prikker på lyse flater. Den øker faren for råtesoppangrep dersom den gror gjennom overflatebehandlingen og ned i treverket.  

Sopp- og algedreper

Med enkle grep kan du hindre eller ta knekken på de uønskede organismene i treverket. Mye forsvinner med en grundig vask, men du bør i tillegg bruke en sopp- og algedreper. Disse produktene fjerner både synlige og usynlige soppsporer og hindrer organismene i å utvikle seg.   

Forskjellige leverandører av maling og vedlikeholdsutstyr tilbyr ulike typer sopp- og algedrepere. Væsken finnes på beholdere som egner seg for store områder. Noen leverandører tilbyr også middelet på sprayflaske.

Passer godt til hagemøbler

En type som finnes i begge varianter er Facade Anti-green fra Flügger. Den kan brukes på de fleste materialer, som tre, mur, fliser, plast, glass med mer. Dermed passer den godt til hagemøbler, terrasser, vegger og annet utendørs treverk.

Middelet kan brukes som en desinfiserende forbehandling før maling blir påført, eller som rengjøring av malte overflater. Før du påfører en sopp- og algedreper må underlaget være rent, tørt og bæredyktig.

Det kan være forskjellige fremgangsmåter på produkter fra ulike leverandører, derfor bør du alltid følge anvisningen på pakken.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.