IFI logo
Se flere bilder
Velg riktig malingtype

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Velg riktig malingtype

Feil type maling oppå den gamle trefasadebehandlingen, kan gi dårlig vedheft. - Skal du male med en alkydmaling er det viktig å vite hva som er brukt fra før, sier Tom Rune Bergstuen i Flügger.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vet du ikke hva husfasaden er malt med fra før, er det viktig å velge riktig malingtype når du skal vedlikeholde huset.

– Feil type maling kan føre til sprekkdannelse og dårlig vedheft, forteller Tom Rune Bergstuen, sjefskonsulent hos malingprodusenten Flügger.

Se flere bilder
Velg riktig malingtype

Foto:

Vet du ikke hva husfasaden er malt med fra før, er det viktig å velge riktig malingtype når du skal vedlikeholde huset.

Myk og hard film

Dekkende trefasademaling lages i hovedsak i tre typer, basert på hvilket bindemiddel som brukes. Disse er alkydmalinger (oljemaling), akrylmaling og hybridmaling (vanntynnbar alkydoljemaling). Oljemalinger, også linoljemalinger, tynnes med white-spirit, mens de øvrige tynnes med vann.

Når en oljemaling tørker blir overflaten meget hard, mens overflaten i en vanntynnet maling, (akryl eller hybrid), blir noe mykere.

Spenningsforskjeller

– Grunnet forskjeller i spenningen i overflatefilmen kan det være problematisk å male med forskjellige typer maling over hverandre.

Spesielt gjelder det hvis du har en vegg påført en vanntynnet maling, og deretter maler med en oljemaling. Da havner det hardeste og minst fleksible sjiktet oppå et mykere og mer bevegelig malingsjikt, og det kan føre til oppsprekking.

– Derfor er det ikke bra å velge et rent oljeprodukt til en flate som fra før er malt med en vanntynnet maling, sier han.

– Velger du derimot en vanntynnet maling er du sikker. Den fungerer på alle underlag!

Vær obs på linoljeproblemer

Dette gjelder dog ikke linoljemalinger. Er det tidligere malt med linoljemaling er det viktig å ta kontakt med malingleverandørens produktsupport eller en kyndig håndverker for å få råd og bistand.

– Er det et eldre hus, er det ytterst viktig å finne ut om det er en linoljemaling som ble brukt når huset var nytt. Er fasaden i senere tid overmalt med en oljemaling eller en hybrid, og man ikke er klar over at det er linoljemaling i bunn, kan det oppstå store problemer ved ommaling.

– Den som er usikker på om det kan være en linoljemaling i bunn, bør ta med kontakt teknisk avdeling til den malingsleverandøren du har tenkt å bruke, eller med en erfaren maler, slik at de kan ta en befaring og komme med riktig behandlingsforslag, anbefalerTom Rune Bergstuen.

Test med rødsprit

Når det kommer til hybridmalinger, som jo er vanntynnede og inneholder både akryl- og alkydbindemidler, avhenger vedheften og overflatespenningen av blandingsforholdet mellom akryl og alkyd i malingen.

– Skal du male med en alkydmaling er det viktig å vite hva som er brukt fra før, sierTom Rune Bergstuen.

Det finnes en enkel test å ta, for å finne ut hvilken type maling som er brukt:

– Gni forsiktig en fille med rødsprit på den malte flaten. Hvis malingen løses opp, og blir myk er det en akrylmaling.

 

Mer informasjon:

www.flugger.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.