IFI logo
Se flere bilder
Utvendig husvask - La det bli rutine

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Utvendig husvask - La det bli rutine

Nå som snøen er borte er det på høy tid å ta en grundig titt på huset, for å se hva vinteren har brakt. Oppfordringen kommer fra malermester Ole Andre Klaveness. Han mener at

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Mange begrenser utendørs vedlikehold til å male eller beise. Dette holder ikke, sier han.

Vask må inn som en viktig del av programmet. Dette er kanskje nytt for mange. Men gjør det til en rutine, behovet har kommet for å bli. Årsaken er moderne miljøvennlige malingtyper som inneholder lite sopp- og algedrepende midler kombinert med milde vintre der algene gror og vokser gjennom vinteren.

Dersom du skal male, er vask obligatorisk. Men også mellom hvert intervall med maling bør det vaskes. Pollen, sot, eksos og støv danner grobunn for mikroorganismer som grønnalger og svertesopp. Og de lever sitt liv og tærer på maling og panel dersom de ikke fjernes.

Klaveness anbefaler å vaske mekanisk med såpe og vann. - Det er såpen og vannet som løser opp fettet, sier han. Han er litt skeptisk til bruk av høytrykksspyler, for det er mengde vann som er viktig, ikke hardt trykk.

Det finnes flere typer spesialsåpe for utendørs vask, både for vedlikeholdsvask og vask før ommaling. Vær nøye med å få riktig type og les bruksanvisningen nøye, lyder fagmannens råd. Han anbefaler spesialvaskemidler og sammenligner litt humoristisk med vårt vedlikehold av bilen.

Klaveness har selv erfart at vinteren har vært hard mot både takstein og takrenner. Mye isgang har ødelagt mye. Dersom huset er høyt, kan det være en god investering å leie en lift for en dag. Samtidig med vaskingen får man renset takrennene og skiftet ut eventuelle ødelagte takstein.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.