IFI logo
Se flere bilder
3 veier til ny trapp

Foto: Erik Hannemann/TreStjerner

3 veier til ny trapp

Når trappa mellom etasjene er blitt tråkket opp og ned i mange år, kan den se slitt og elendig ut. Heldigvis finnes 3 enkle veier til å få en ny trapp.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En trapp tar stor plass i rommet, og det synes godt om den ikke tas vare på. En frynsete trapp kan heldigvis gjøres fin igjen. Med maling, teppe eller fornyelsestrinn blir den igjen et smykke i interiøret.

1. Mal trappa

Med maling er det enkelt å sette personlig preg på trappa. Mal hele trappa i én farge, mal en løper i en avvikende farge midt på trinnene, bruk én farge til selve trinnene og en annen til opptrinn og vanger, eller mal hvert trinn i en egen farge. Kun fantasien setter grenser!

Å male en trapp er enklere enn du tror. Fremgangsmåten er å vaske godt med en gulvrens, mattslipe underlaget og påføre sperregrunning i to strøk før du maler to toppstrøk. Start fra toppen og mal deg nedover. Hvis trappen daglig er i bruk, kan du male annethvert trinn og la malingen tørke før du fortsetter. Da kan du fortsatt komme deg mellom etasjene uten å tråkke i våt maling.

– Gulvmaling har suveren slitestyrke og kan brukes til alle trappens deler. Også vanger og rekkverk kan males med den samme malingen. Gulvmaling flyter godt ut til perfekt resultat på trinnene, og på vertikale flater påføres tynne strøk for å unngå sig, sier Thor Ingar Røneid hos TreStjerner.

Se flere bilder
Male gammel, slitt trapp

Foto: Erik Hannemann/TreStjerner

TRAPPEMALING: En slitt trapp i furu eller eik kan få nytt liv med maling. Vask godt, mattslip og påfør grunning, før trappen males med to strøk gulvmaling.

Se flere bilder
Male trapp

Foto: Erik Hannemann/TreStjerner

NYMALT: Start på toppen og mal deg nedover. Denne trappen er malt i to strøk med TreStjerner Gulvmaling Matt i fargen 992 Lava.

2. Kle trappa med teppe

En teppelagt trapp er trygg å gå i, også med glatte ullsokker på beina. Dessuten demper det lyder, slik at det ikke bråker i hele huset når barneflokken raser ned trappa. Du kan kle hele trappen med teppe, dekke inn trinnene, legge en trappeløper eller lime halvmånetrinn akkurat i gangbanen, alt etter smak og behag. Det viktigste er dog at teppet sitter godt fast mot underlaget. Løse tepper er livsfarlig i en trapp.

– Teppe har en klar trinnlydsmessig fordel, det er ikke noe som demper mer lyder enn tepper. Men minst like viktig er det at det gjør trappa mer sklisikker, slik at du unngår fallskader og farlige brudd, sier Per Ottar Knutson hos Danfloor.

Se flere bilder
Teppe i trappa

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

TRYGT TEPPE: Et hellimt teppe med lav og tett luv er blant det sikreste du kan ha i trappa.

3. Forny trinnene

Å kle inn trappens inntrinn og opptrinn med parkett eller laminat, gir raskt et flott og eksklusivt uttrykk. Ferdige fornyelsestrinn finnes i flere farger og overflatebehandlinger – både oljet, lakkert og ubehandlet tre samt en rekke naturtro laminat i ulike farger. Og å fornye trappen med ferdige trinnløsninger kan også middels nevenyttige personer klare til en langt lavere kostnad enn å bytte ut hele trappen.

– Med en rett trapp går fornyingen lett. Har du en buet trapp, kreves litt mer presisjon i målingen, men det finnes så gode måleinstrumenter at jobben er gjort uten problemer på et par kvelder likevel, sier Øyvind Lunde hos Industri og Boligprodukter (IBG).

Hvis du også maler vangene før du setter i gang og skifter ut rekkverket, får du en forbindelse mellom etasjene som ser splitter ny ut.

– I mange tilfeller kan trappefornyingen også stanse knirk i en gammel trapp, sier han.

Se flere bilder
Montere fornyelsestrinn til trapp

Foto: Lundbergs/IBG

NYE TRINN: Ved å montere ferdig fornyelsestrinn, som kommer i ulike farger og overflatebehandlinger, får du raskt ny trapp.

Se flere bilder
Fornye trapp

Foto: Lundbergs/IBG

GOD SOM NY: Før og etter er som natt og dag. Med ferdige trappetrinn som monteres enkelt, blir trappa igjen et smykke i huset.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.