IFI logo
Se flere bilder
Tips til deg som skal male hagemøblene

Foto: ifi.no, Trine Midtsem/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, Mari Rosenberg/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Beckers

Tips til deg som skal male hagemøblene

Det er straks klart for Fargedagen 2018. Torsdag 3. mai braker det løs, og det er på tide å sette farge på utelivet. Gjør deg klar – her får du noen gode tips som kommer godt med når du skal male hagemøblene!

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å sette farge på utelivet gjør mye for humøret. Og har du noen gamle møbler eller andre gjenstander stående, kan de raskt få nytt liv med litt maling. Så lenge de er i god stand, er det ingen grunn til å kaste dem bare fordi de ser litt slitne ut. Her er noen gode tips som kan komme godt med når du skal male hagemøblene.

LES OGSÅ: Fargedag med gjenbruksdugnad

Se flere bilder
Malte hagemøbler

Foto: Beckers

FORANDRING: Fra slitt og umalt til frisk og som ny på kort tid.

Vask alt – alltid

Du kommer ikke unna den viktige vasken. Særlig når det er snakk om gjenbruksmøbler, er det god grunn til å tro at det er en del skitt og støv som sitter igjen i overflaten. Tre, metall, malt eller ubehandlet – det er alltid viktig å rengjøre godt. Bruk et rengjøringsmiddel som er beregnet på bruk før maling. Husk å skylle grundig. Og ikke glem hanskene når du vasker.

Se flere bilder
Male hagemøbler

Foto: Trine Midtsem/ifi.no

UTELIV: Med malte møbler kan du raskt gi ditt personlige preg til uterommet.

Dekk til – også ute

Når vi maler inne, er vi som regel flinke til å dekke til. Vi skjønner at det må gjøres. Men også ute er det smart å passe på det rundt. Hvor mye du må dekke til avhenger av hvordan malingen påføres. Bruker du spray eller sprøyte, vil du selvsagt søle mer enn med en rull og pensel, så her må du kanskje dekke til busker og flater rundt i tillegg til akkurat det området der du arbeider.

Se flere bilder
Spraymaling

Foto: Chera Westman/ifi.no

SPRAY: Spraymaling/-lakk er en effektiv og rask vei til forandring. Husk å beskytte omgivelsene når du sprayer.

Få god vedheft

Gammel maling som flasser må skrapes bort, og blanke flater mattslipes lett for at malingen skal sitte best mulig. For å få bort slipestøvet etterpå, er det best å bruke en tørr mikrofiberklut.

Velg riktig maling

Det er viktig å velge riktig type maling. Hvilken type du bør velge, avhenger av underlag, ønsket fremgangsmåte og ønsket resultat. Hvorvidt du bør grunne først kommer an på produktet du velger.

Spraymaling/-lakk er særlig godt egnet til litt mindre gjenstander og overflater der det kan være kronglete å komme til med pensel – for eksempel lykter, koster eller småmøbler. Farge på sprayboks er enkelt å påføre, og du finner spraymaling/-lakk til mange ulike underlag, både metall, tre og hardplast – eller til og med rett på rust.

Til tremøbler anbefales ofte dør- og vindusmaling. Malingen gir en hard overflate og dekker godt på alle kanter, og gjør at møblene tåler å flyttes rundt.

Til metalloverflater kan du bruke metallmaling eller som sagt spraylakk egnet til metallunderlag.

Se flere bilder
Metallmaling til lykter

Foto: Mari Rosenberg/ifi.no

METALL: Ulike overflater krever ulik maling. På disse metallyktene er det brukt metallmaling og -grunning.

Følg anvisningene

Vil du ha et godt resultat, er det viktig å alltid følge produsentens anvisninger, for det kan være forskjell på fremgangsmåte.

Se flere bilder
Male utegjenstander

Foto: ifi.no

ALT KAN MALES: Kun fantasien setter stopper for hva som kan males i nye, friske farger.

Mal raskt med rett verktøy

Det kan ikke bli sagt nok ganger: hvilket verktøy du bruker og kvaliteten på det, er avgjørende både for at jobben skal bli enklest mulig, gå raskest mulig og ende med best mulig resultat.

Vil du at arbeidet skal gå raskest mulig, er det ikke noe som slår malingssprøyte. Det er dog ikke alle som har det liggende, og rull og pensel funker som bare det! Bruk en rull til de største flatene, så får du raskt forflyttet malingen fra spannet til møbelet. Så bruker du en pensel til å stryke ut malingen og til å komme til der rullen ikke får plass.

Se flere bilder
Malingsprøyte

Foto: Robert Walmann/ifi.no

MALINGSPRØYTE: Med malingssprøyte går jobben så raskt at du nesten ikke kan tro det.

Se flere bilder
Rull og pensler

Foto: Robert Walmann/ifi.no

RULL OG PENSLER: En rull til å påføre maling, en lang, flat pensel kan fordriver til å stryke ut malingen med, og en liten pensel til å ta kantene.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.