IFI logo
Se flere bilder
Ta vare på tremøblene

Foto: Chera Westman/ifi.no, Woca og Per Erik Jæger/ifi.no

Ta vare på tremøblene

Hagemøbler i tre kan holde seg pene år etter år. Men det betinger at du behandler dem riktig. Her er ekspertens beste vedlikeholdstips.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tremøbler er nettopp det: tre. Og tre er som vi vet et levende materiale. Det betyr at tremøblene må stelles med for å holde seg i live. Det beste drivstoffet for alle typer tre er vask og olje. Men når må vi vaske, og når skal vi pensle på ny olje?

Ta «vannperletesten»

Det vet Audun Klauseie hos trepleie-eksperten Alanor.

− Ta litt vann på fingrene og «dryss» vannet over møblene. Hvis vannet perler seg og preller av, så er møblene sunne og friske. Hvis vannet trekker inn i treverket, bør du behandle med rengjøring og ny olje, sier han.

Se flere bilder
Sjekk om tremøblene trenger olje

Foto: Woca

DRÅPETESTEN: – For å vite om treverket trenger olje, kan du «drysse» litt vann på overflaten. Hvis vannet perler seg, er du trygg, sier Audun Klauseie hos trepleie-eksperten Alanor.

Olje som stell og forebyggende

Klauseie forteller at rengjøring er viktig for å få bort pollen som har lagt seg på treverket.

− Det er også muggsopp i luften som legger seg på møblene. Dette må vaskes bort. Bruk en mild husvask, og når møblene er tørre, kan du pensle på ny olje. Husk å følge anvisning fra produsenten. Mitt beste tips til deg som vil bevare møblene lengst mulig, er å gi dem en vask og et strøk med olje før du setter møblene inn for vinteren. Da slipper du svarte prikker i treverket, sier han.

Se flere bilder
Vaske tremøblene

Foto: Chera Westman/ifi.no

FØR VINTEREN: Mitt beste tips er å vaske møblene og gi dem et strøk med konserveringsolje før du setter dem inn for vinteren. Da garanterer jeg at du har pene møbler lenge, sier Audun Klauseie hos Alanor.

La oljen trekke inn

Thomas Thenau hos Woca mener også godt vedlikehold er nøkkelen til evig nytelse om sommeren.

− Når du beiser terrassen, kan du også ta en runde med møblene. Tre er tre enten du sitter eller står på det. Har du møbler i teak, bør du alltid bruke olje som er ment for harde og eksotiske treslag. Husk også at det er bedre å bruke for lite enn for mye olje. Tørk av overskytende og la det trekke godt inn, sier han.

LES OGSÅ: Rask rens rengjør på dypet

Se flere bilder
Vedlikeholde tremøblene

Foto: Chera Westman/ifi.no

VIKTIG VEDLIKEHOLD: – Ta en runde med møblene når du beiser terrassen, sier Thomas Thenau hos Woca. Vedlikehold er like viktig på tremøbler som på treterrasse.

Vasken som varer

Anders Døvre hos Osmo mener det er viktig å vite hva slags treverk møblene er laget av.

− Det finnes mange ulike produkter på markedet. Spør faghandleren din om riktig type behandling, råder han.

Døvre mener også vi bør følge med på utseendet til møblene.

− Begynner teakmøblene å bli grå, er det på tide med ny olje. Solide furumøbler kan også bli tørre. Jeg mener årlig vedlikehold med vask og rens er vesentlig for å holde møblene i god stand lenge, sier han.

Se flere bilder
Grå teakmøbler

Foto: Chera Westman/ifi.no

GRÅBEIN: – Når teakmøblene gråner, er det lurt å gi dem et nytt strøk med olje. Men husk at årlig vask er det viktigste vedlikeholdsarbeidet, sier Ander Døvre hos Osmo Norge.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.