IFI logo
Se flere bilder
Stol for presidenten

Foto: Nordsjö, Tapethuset, arkivfoto

Stol for presidenten

Gyngestolen har fått sin rennesanse. Det gjorde at Li Edelkoort var sikker på at Barack Obama ville vinne valget. Hennes spådom fra 2010 til cirka 2050 er en "tilbake til naturen"- bevegelse, med en mer naturlig levemåte.

Cecilie Bjørnerud Knap

Cecilie Bjørnerud Knap
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Alt henger sammen. Utryggheten og ønske om å beskytte seg mot et kritisk verdensbilde gjør at vi søker trygghet innenfor alt som er kjent og kjært. Den økende interessen for gyngestolen er et bevis på at motebildet preges av vår redsel og våre handlinger, mener Li Edelkoort.

Hun var derfor aldri i tvil om at Barack Obama ville vinne presidentvalget i USA.

Tilbake til naturen

Edelkort reiser verden rundt og forbereder folk på hva vi har i vente. Trendguruen fra Nederland har, ifølge henne selv, ikke tatt feil med sine prognoser på over tjue år. Hennes spådom fra 2010 til cirka 2050 er en ”tilbake til naturen”- bevegelse, med en mer naturlig levemåte.

- Forskjellen mellom by og land viskes mer og mer ut; byer vil bli grønnere og landsbygda moderniseres. Alle vil reise litt og bønder og byfolk møtes på grensen der by møter land for å utveksle varer og tjenester. Siden vi i dag lever i en verden hvor vi har trådløs kommunikasjon, vil vi ha alle fasiliteter enten vi er i Mumbai eller Shanghai. Kanskje du en dag vil ha høner som legger egg på balkongen i skyskraperen, undrer Li.

- Mange vil ha et romantisk syn på livet og legger vekt på at hverdagslige ting som en lampe er pen. Dusjen erstattes oftere med et bad og badekarene vil få en mer sentral rolle. Det vil komme mye keramikk, lin og tre. Vi vil oftere samles som en gruppe, og spisebordet vil få en enda mer sentral rolle. Maten vil være mer konsentrert og serveres som en porsjon og ikke som flere enheter adskilt på tallerken.

- Vi tar naturen med inn og lar planter og trær vokse innendørs. Det gir liv og farge til våre hjem. Fokus på kvalitet vil bli enda viktigere og fremtidens babymat er helt naturlig. Mye og mange krydder blir essensielt på kjøkkenet. Fargene på krydderet ser vi igjen i interiøret. Mennesker er jo som planter, veldig følsomme, understreker Li.

Se flere bilder
Tilbake til naturen

Foto:

Li Edelkoort har fått ry som orakel og profet når det gjelder spådommer av morgendagens trender og behov.

Fremtidens design

- Vi ønsker at noen skal se oss og ta vare på oss. Dette gjenspeiles i fremtidens design!

Edelkoort har tro på at etterspørselen etter håndlagde produkter vil øke. Form og struktur gir assosiasjoner til landskap og natur. Fjell, bakker og berg vil bli fremtredende. Mye vil være abstrakt, spesielt vil vi se dette på enkelte møbler.

- Hva vi sitter på vil få en helt ny struktur. Det kan være keramikk, metall eller papir. Blank metall viker for matt. Strukturen gir mye luft og produktene er lette. Økologi vil være i fokus. Transporten vil bli lett og enkel, noe som vil være veldig viktig i fremtiden. Biologisk nedbrytbar plast er undervurdert, og skulle blitt lagt mer vekt på, oppfordrer Li produsentene. – Materialet er der, så det er opp til oss å ta det i bruk og gi det en form.

Vitenskapelig utseende og high-tech produkter vil også prege fremtiden. Vi kan vente oss abstrakte stoler, organiske former og molekylær lyssetting. Møblene får sin egen karakter og det ser ut som om de har egne meninger. Fargene vil være intense og til dels litt sinnsyke.

Tre vil også fremover være viktig og inspirerende. Til og med på computere vil vi se tre. Plast i imitert tre vil bli fremtredende, spår eksperten.

- I fremtiden vil man ønske å dyrke design, men det vil ikke skje i vår livstid. Bioteknologi vil fylle vår fremtid. Materialer resirkuleres for å lage nye møbler.

- Fiber kommer til å bli brukt på nye måter. Vi vil benytte oss av dobbel resirkulering. Fiber vil bli brukt i klær, hus og mat.

- Moten kommer til å være rural. Fra skogen, hagen, åkrene og dyrene. Vi vil se mye blomster og fugler. Møblene vil minne om fortiden men kommer i ny innpakning formet av moderne teknologi. Det vil bli stor variasjon i mønstre og mye vil ikke passe sammen, samtidig som det vil det, forklarer Li.

Trendguruen mener at for mye smak er kjedelig.

- Normer og regler vi gir oss selv er mer spennende når vi tør å være banebrytende!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.