IFI logo
Se flere bilder
Soverommet med ny funksjon

Foto: Panorama Hotell, ifi.no, Espen Grønli, Jensen Møbler

Soverommet med ny funksjon

Over tid er det mye som endrer seg i måten vi innretter oss i hjemmet. Dette gjelder også soverommet, som i dagens boliger gjerne får en litt mer omfattende funksjon enn det vi har vært vant til.

Harald Sola Berentsen

Harald Sola Berentsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tradisjonelt har stue og kjøkken vært mors og fars domene. Her har de tilbrakt fritid i sofa eller godstol, enten med en god bok, strikketøy eller annet håndarbeid. I folkeskolens lesebok kunne vi tidligere finne formuleringer som; ”far leser og mor syr”. Den slags sysler forekommer nok også i dag, men livet i heimen har nok endret seg en smule. Skal vi tro en del undersøkelser, så er mor mer opptatt av å lese, mens far er ivrigere foran TV-en. Måten vi bruker stuen på preges både av den teknologiske utviklingen, og ikke minst dagens arkitektur.

Hva har skjedd med boligen

Interiørarkitekt MNIL,Trond Ramsøskar, har i den senere tid stått frem med sine visjoner om soverommets utvikling. Han mener at mye av årsaken til de endringer vi ser i dag, er å finne en ti-femten år tilbake i tiden. Da begynte nemlig arkitekter og utbyggere av nye boliger å knipe inn på boflatene, og samtidig gi leilighetene en mer rasjonell utforming. Et av resultatene var at åpne kjøkkenløsninger bredte om seg.

-Dette var løsninger som var både trendy og praktiske, og de ga begrensede stuearealer langt mer luft og romfølelse. Nå skulle man koke, lese, se på TV og underholde gjester i de samme omgivelsene. Ikke bare bredte disse åpne kjøkkenløsningene om seg i nye leiligheter; gamle boliger ble bygget om, vegger ble revet og erstattet med barløsninger der frokosten nå blir inntatt på høye krakker, forteller Ramsøskar.

Se flere bilder
Interiørarkitekt Trond Ramsøskar.

Foto:

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar.

Behov for fristed

- De fleste av oss har behov for å kunne trekke oss litt tilbake av og til. Krype inn i vårt eget lille fristed med en god bok, for å se på TV i fred og ro. Eller kanskje vi vil jobbe litt. Det jeg har registrert, er at i de fleste parforhold er det mannen som søker alternativer til stuesofaen og frokostbaren, sier interiørarktitekten.

 Og det er her soverommet komme inn i bildet.

 - Nå skal det sies at de fleste soverom i nye leiligheter har begrenset plass, men det er alltid rom nok til å kunne lage en egen, trivelig liten hule hvor en kan søke fred og ro. Kanskje det er plass til en liten skjenk, en stol, et TV-apparat på veggen, fortsetter han.

De endringer vi nå ser på folks soverom, synes å være mer inspirert av utformingen av hotellrom. Trenden er at soverommet skal være noe mer enn et rom å sove i.

- Det er ikke så mye som skal til for å forandre soverommet til også å være et dagrom – eller oppholdsrom. De klassiske hvite veggene som vi finner på så mange soverom, kan med fordel vike for litt mørkere farger, gjerne supplert av matchende, dekorative gardiner. Når det gjelder gulv, har vi sett at utbyggere i stor grad har sverget til det jeg vil kalle honningfarget parkett. Nå etterlyses det mer variasjon og tendensen går i retning av lysere gulv, gjerne naturlig eik, sier han.

Sengen er sentral på soverommet

Se flere bilder
Mange lar seg inspirere av hotellrom når de innreder soverommet.

Foto:

Mange lar seg inspirere av hotellrom når de innreder soverommet.

Glem tradisjonelle senger med trerammer og store fot- og hodegjerder. Sengen ruver på soverommet, men du kan integrere den bedre til dagbruk av rommet.

- En rammemadrass, med et dominerende, gjerne selvkonstruert hodegjerde, vil gi et helt annet inntrykk av rommet. Tenk konseptet, ”daybed” og hotellrom. Dekorer gjerne med et passende sengeteppe og en mengde med puter spredt utover. Slike enkle grep gjør at du oppfatter rommet helt annerledes enn en gammeldags halvoppredd seg, tipser Ramsøskar.

Bruk gjerne sengen på dagtid, les avisen, se på TV eller du kan jobbe litt. Bruk ikke den begrensede soveromsplassen til å klemme inn noen form for skrivebord eller arbeidsbord. Arbeid utenfor arbeidsplassen skjer i dag oftest på smartphone, lesebrett eller laptop. Disse digitale hjelpemidlene fungerer like greit å bruke om du er i sengen eller om du sitter i en god stol på soverommet.

Lyset er avgjørende

Mye av interiøret kan bygges ved hjelp av strategisk valg av belysning. Her er både lystype og plassering avgjørende. I taket er det helt greit å ha en passe kraftig lampe som gir nærmest flomlys i hele rommet. Det er hva vi gjerne kaller ”vaskelys” – og det er akkurat det det er. Godt arbeidslys til rengjøring og annet arbeid. Men ifølge Ramsøskar er det en rekke andre spennende belysningsmuligheter.

- Til daglig bruk vil du utvilsom ha behov for et godt leselys der det måtte passe, men i tillegg har du ulike former for ”koselys”, som det er en enkel sak å installere. Dette kan være alt fra downlight i taket med dimmer - til ulike typer LED-lys - som i første rekke tjener som dekorelementer. Her er det opp til din egen kreativitet å skape noe som kan fungere både som belysning under TV-titting, og som fremhever interiørdetaljer. Jeg har sett spesielt mange spennende løsninger med den slags belysning integrert i, eller rundt, sengens hodegjerde.

Trivsel på soverommet

-Det er jo individuelt hva vi mennesker opplever som trivselsskapende, understreker interiørarkitekt Ramsøskar. Noen vil kanskje ha noen grønne planter, litt nips og kanskje noen litt dominerende bilder på veggene. Enhver må finne den løsning en er komfortabel med. Men husk at jo flere løse småting du plasserer i soverommet – desto mer kompliserer du renholdet. Det produseres lett støv i et soverom og ”unødvendige støvsamlere” kan med fordel unngås.

Her i landet har det i grunnen aldri vært særlig utstrak bruk av tepper på soveromsgulv. De fleste velger parkett eller andre gulvbelegg, uten tekstiler oppå.

- Soverommet brukt som oppholdsrom skal i første rekke være et praktisk bruksrom, der en kan ha sitt eget lille fristed når en føler for det. Med små innredningsdetaljer og smarte valg, skal det ikke mye til for å skape en riktig attraktiv liten hule, avslutter Ramsøskar.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.