IFI logo
Se flere bilder
Slik reparerer du små hull og skader i gipsveggen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Slik reparerer du små hull og skader i gipsveggen

Flere kvier seg for å henge opp bilder og speil på gipsvegg, fordi det tar hull i gipsplatene. Mange ønsker også å flytte litt rundt på veggpynten, og kanskje bytte den ut når nye, kule trender dukker opp. Da kan det bli irriterende å måtte ta hensyn til sprekker og hull i gipsen. Her får du gode tips fra eksperten om hvordan du lett fikser dette selv.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hverdagen bringer med seg små utfordringer, og det er fort gjort å påføre veggen små skader og sår som kan være sjenerende. Enten det er hull fra familiens siste kunstprosjekt, bilderammer, hyller, TV-er, eller skader og spor etter møbler som er blitt flyttet på.

– Små hull og skader kan du enkelt reparere med litt sparkelmasse. Hvilken sparkelmasse du bør bruke avhenger av hvilke typer skader det er snakk om. Noen sparkelmasser blir hardere og tåler mer enn andre, sier Frode Olaisen, teknisk produktsjef hos Sika Norge. For å demonstrere har han med seg noen ulike sparkelmasser fra Casco.

I denne videoen viser Frode Olaisen hvordan du reparerer skader og hull i gipsveggen.

Riktig verktøy og produkt

Du trenger ikke så mye verktøy for å reparere disse skadene. Det viktigste er å finne riktig produkt for de ulike skadene. Det finnes mange produkter på markedet, spør gjerne de i butikken du handler i om råd før du velger. I denne artikkelen brukte vi tre produkter fra Casco.

Sparkelverktøy kommer i mange ulike størrelser, og det kan være smart å tilpasse verktøyet til størrelsen på skaden. Er det små spiker- eller skruehull kan det være lettere å bruke mindre verktøy, mens større skader i overflaten kan kreve bredere sparkelspader. Det letteste er å bruke to sparkelspader når produktene skal påføres, ha sparkel på den ene, og påfør med den andre.

Før du setter i gang er det viktig at området rundt er rent og egnet for sparkling. Fjern løse rester av gips eller andre materialer som har blitt skadet. Legg gjerne papp eller en malerfilt på gulvet der du jobber.    

Se flere bilder
Liten sparkelspade

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VERKTØY: Velg riktig størrelse sparkelverktøy i henhold til skadens omfang. Små spiker- eller skruehull krever mindre verktøy, mens bredere sparkelspader kan være nødvendig for større skader.

Spiker- og skruehull

Hull etter spiker og skruer er nok noe de fleste har, og de kan du enkelt reparere med lettsparkelen Casco GipsplateFiller og en fugepistol.

– GipsplateFiller er rett og slett en sparkel på patron, og den er veldig enkel i bruk. Det eneste du trenger er en fugepistol og noe til å glatte ut med. Den legges på som en fugemasse, men er egentlig en slipbar sparkel. Den kan brukes til å fylle hull opp til en centimeter, sier Olaisen.

– Fyll en liten klatt i hvert hull og glatt ut med en liten sparkelspade, eller et annet egnet verktøy. Et fint triks når du sparkler spiker- og skruehull er å først dra horisontalt og deretter vertikalt, da forsikrer du deg at du får fylt hele hullet. Produktet tørker raskt, og krymper lite. Det er likevel anbefalt at du alltid sparkler over skaden to ganger. Noen ganger trenger du det, og andre ganger ikke, men for å være sikker så anbefaler de fleste leverandører at du går over to ganger, fortsetter han.

Se flere bilder
Spiker- og skruehull.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SPIKER OG SKRUEHULL: Fyll en liten klatt i hvert hull rett fra fugepistolen, og glatt ut med en liten sparkelspade, eller et annet egnet verktøy.

Større skader og hull

Om du har større hull eller skader i veggen må du finne et produkt som er egnet til å utbedre dypere hull utover en centimeter. Et produkt som gjør det, er Casco OneFill Premium. Denne sparken tetter hull og skader opptil fem centimeter.

– I denne reparasjonsmassen er det veldig mye tørrstoffer og lite vann i seg. Det gjør at den tørker raskt og krymper veldig lite, sier Frode Olaisen.

– Før du påfører dette produktet må du røre i boksen, da blir massen myk og smidig å jobbe med, legger han til.

Bruk gjerne en sparkelspade når du påfører sparkelmassen. Tørketiden kan variere avhengig av hvor stort hullet er, men sparkelmassen bør få tørke i fire til fem timer. Dypere hull bør alltid sparkles to ganger for å bygge opp overflaten skikkelig.

Se flere bilder
Stort hull i gipsvegg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

STØRRE SKADER: Dypere hull i gipsveggen bør alltid sparkles to ganger for å bygge opp overflaten skikkelig.

Innvendig og utvendig bruk

Et annet produkt som kan brukes til å reparere små skader både innvendig og utvendig er Casco MultiFill, en sparkel på tube. Denne massen er akrylbasert og kan også brukes på det meste av metall om det skulle være nødvendig.

– Dette produktet er litt sterkere enn en vanlig sparkelmasse. Den blir litt hardere etter den har herdet, og derfor mer slitesterk. Legger du på et to millimeter tykt lag så er den tørr på cirka en time. Legger du på litt tykkere så må du være forberedt på litt lenger tørketid.

– Før du skal sparkle metall er det viktig å rengjøre godt og ved noen tilfeller er det helt nødvendig å prime for å få god vedheft til underlaget, avslutter Olaisen. 

Se flere bilder
Sparkle på metall

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

METALL: Casco MultiFill kan også brukes på metall, men da må det rengjøres godt. I enkelte tilfeller kan det også være nødvendig å påføre primer for å oppnå optimal vedheft til underlaget

Når du er ferdig

Når du er ferdig, og skadene er reparert, bør sparkelmassen få tørke til den har herdet skikkelig. Når det er gjort kan du gjøre den siste finpussen før veggen blir god som ny.

– Da tar du et slipepapir, gjerne med en korning på 120, og sliper lett over for å få en jevn og fin overflate. Tørk over, og sørg for at det ikke er skitt og smuss på veggen før du setter i gang og maler. Mal to strøk – først et grunningsstrøk og så et toppstrøk. Da forsikrer du deg at overflaten har samme struktur som resten av veggen, avslutter Olaisen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.