IFI logo
Se flere bilder
Slik pusses peisen opp!

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Slik pusses peisen opp!

Den flotte teglsteinspeisen er et imponerende skue, men oppleves som for dominerende når stuen pusses opp. Med vanlig interiørmaling fikk huseierne forvandlet den tunge og massive murkolossen fra 70-tallet til et moderne interiørelement.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går fint å male teglstein eller en annen type stein muren er forblendet med. Fremgangsmåten er stort sett den samme som for alle andre malingsprosjekter. Påse at mursteinen er fri for fett og sot, rester fra stearinlys med mer, og at fuger og stein er faste og fine. For best resultat påføres deretter en vanntynnbar sperregrunn. Dette gjøres for å få feste for toppstrøket og isolere fett og sot fra å trenge ut i malingen og senere gi misfarging.

Vanlig veggmaling

Hva slags maling som skal brukes kommer an på hva du liker av farge, glansgrad og vaskbarhet. Du kan benytte vanlig vanntynnbar akryl eller lateks veggmaling, spesialmalinger for mur er ikke nødvendig. Velg gjerne en glansgrad og en maling som er vaskbar. Mange foretrekker matt maling på mur, da er en akrylmaling i glansgrad 10 et godt alternativ. Det finnes flere matte, vanntynnbare malinger som også er vaskbare.

– Hvis peisen blir for hvit, lyser den opp i rommet og skiller seg ut fra resten av interiøret, sier malemester Ole-Andreas Klaveness.

Derfor anbefaler han folk å velge en litt mer dempet hvitfarge til peisen, gjerne med et snev av grått. Peisen vil fortsatt fremstå som hvit, men den vil se litt mer naturlig ut og passe bedre inn i interiøret.

Malingen påføres med rull eller pensel, avhengig av hva som fungerer på overflaten som skal males.

Se flere bilder
Vanlig veggmaling

Foto:

Malermester Ole-Andreas Klaveness bruker en vannbasert akrylmaling, rulle og malerpensel med syntetisk bust.

Slett mur

Ved å male rett på steinen vil fortsatt strukturen i steinen synes. Ønsker du en slett overflate, må fuger og teglstein oversparkles med en sparkelmasse egnet for mur. Denne gjør steinen glattere og overgangene mellom stein og fuger mykere. Hvor mye struktur eller hvor tydelig fugene på peisen skal synes kommer an på hvordan og hvor mye du sparkler. En grov og ru vegg kan trenge flere lag med sparkel. Sparkelmassen kan påføres med stålsparkel eller med rull. Sterkt sugende overflater bør fuktes med vann som du påfører med slemmekosten. Du kan teste sugeevnen ved å stenke vann på veggen.

Når sparkelen er tørr, slipes veggen lett med et fint slipepapir. Deretter males med en akryl- eller lateksmaling beregnet for slette vegger.

Hvilken farge?

En lys grå peis i 1000-N, 1500-N eller 2000-N, vil fortsatt gi inntrykk av å være hvit, men gi et mildere inntrykk. 2 prosent gult i malingen vil gjøre gråtonen varmere, og gi en kalket effekt. Fra 1002-Y, som virker nesten hvit, og oppover til 2502-Y, som vi viser bilde av. Vil man ha tonen enda varmere, gir 1005-Y20R og 1502-Y20R en farge som sandstein.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.