IFI logo
Se flere bilder
Slik fornyer du en krakk

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Slik fornyer du en krakk

En gammel krakk kan brukes som nattbord, sittebenk eller «stige» når du skal høyt opp i klesskapet. Men først må den males.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den folkekjære Ikea-krakken er laget i ubehandlet treverk. Snart skal den vekkes til liv med en vakker blåfarge. Her er oppskriften du trenger for å behandle et møbel.

Smart forarbeid

Sjekk først at alle skruene på krakken er strammet skikkelig til. Deretter er det bare å rigge seg til med malerfilt på gulvet, en fin slipekloss, interiørvask, to pensler, kvist- og sperregrunn og ikke minst maling.

LES OGSÅ: Handlelisten du trenger når du skal male

Velg riktig farge

Vår krakk skal fungere som nattbord inntil en tapetsert vegg. Derfor gjelder det å finne en farge som passer. Valget falt på «bondeblått». Det er for øvrig en farge som vil bekle mange hjem i år. Siden vår krakk skal brukes flittig, velger vi TreStjerner Gulvmaling. Det er maling som tåler en «trøkk».

Vask og puss

Først vasker vi krakken for å få bort smuss, støv og fett. Vi velger en forfuktet engangsmopp som er konstruert til formålet. Den gjør jobben i en fei. Det finnes også en rekke gode interiørvasker som er enkle å bruke. Når krakken er helt tørr, kan du pusse lett over for å få bort eventuell fiberreisning. Pussestøvet fjernes enkelt med en mikrofiberklut.

Se flere bilder
Pusse krakk

Foto: Robert Walmann/ifi.no

VASK OG PUSS: All fornyelse starter med rene overflater. Derfor må krakken vaskes. Når den er tørr kan den pusses lett for å få bort eventuell fiberreisning.

Se flere bilder
Mikrofiberklut

Foto: Robert Walmann/ifi.no

BORT MED STØVET: En mikrofiberklut er perfekt når pussestøvet skal fjernes. Fibrene i kluten er så små at de kommer helt ned i ujevne overflater og drar med seg det som finnes av støv.

Beskytter og sperrer

Et møbel i ubehandlet treverk trenger kvist- og sperregrunn. Det er et praktisk to-i-ett-produkt, som i tillegg til å sperre også beskytter underlaget, og minimerer risikoen for misfarging og «gjennomblødning» av kvister i toppstrøket. Det er verdt å merke seg at du trenger én pensel til denne operasjonen, og en ny pensel til påføring av farge. Å bruke én pensel til alt, er ikke å anbefale.

Se flere bilder
Kvist- og sperregrunn

Foto: Robert Walmann/ifi.no

GRUNDIG GRUNNING: Et møbel i ubehandlet treverk, trenger kvist- og sperregrunn. Det beskytter underlaget og minsker risikoen for misfarging og «gjennomblødning» av kvister i toppstrøket.

Ikke for mye på penselen

Å male et møbel er moro. Du ser resultatet med en gang og møbelet forandres totalt. Gulvmalingen vi har valgt flyter lett ut, så det gjelder å ikke ha for mye maling på penselen, særlig på loddrette flater, da malingen kan begynne å renne. To strøk med farge holder.

Så «drar vi krakken bortåt glaset» og puster på ei stund.

Se flere bilder
Male krakk

Foto: Robert Walmann/ifi.no

ROBUST OVERFLATE: Krakken skal brukes mye. Derfor har vi valgt å male med gulvmaling. To strøk med farge holder.

Se flere bilder
Malt krakk

Foto: Robert Walmann/ifi.no

FIKS-FERDIG: Den trehvite krakken har fått nye farge og er klar for å «jobbe» som nattbord, stige og stol på soverommet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.