IFI logo
Se flere bilder
Slik fjerner du vanskelige flekker

Foto: Krefting

Slik fjerner du vanskelige flekker

Har du fått vanskelige flekker på hvite klær, penduken, teppet, sofaen eller andre tekstiler? Med disse triksene kan du enkelt fjerne alle vanskelige flekker – enten det er vannløselige flekker eller fettflekker.

Anna Leikanger Voje

Anna Leikanger Voje
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du dekker bordet med en fin duk, har teppe under spisebordet eller er iført flotte penklær, er det ekstra kjedelig å søle. Og det er ikke lett å vite hva som egentlig fungerer for å få flekken helt vekk. Her deler kreativ leder hos IFI Bjørg Owren sine beste tips til hvordan å fjerne vanskelige flekker.

Se flere bilder
Bjørg Owren, kreativ leder hos IFI.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

EKSPERT PÅ FLEKKFJERNING: – Fargehandelen og byggevarehandelen fører flekkfjerningsmiddel som er spesiallaget for å fjerne flekker på hvite tekstiler, og bringe tilbake den opprinnelige hvitfargen. Dette er spesialmiddel som du ikke finner i dagligvarebutikkene, sier kreativ leder hos IFI Bjørg Owren.

1. Fjerne flekker på hvite tekstiler

Har du fått rødvinsflekk på skjorta eller den hvite duken? Eller fått flekker på bunadsskjorta?

– Hvis du ikke får tatt flekkene med en gang, finnes det gode vaskemidler til formålet. Ta turen innom din nærmeste fargehandel eller byggevarehus. Der fører de spesialmiddel som effektivt fjerner flekker fra hvite tekstiler og bringer tilbake den opprinnelige hvitfargen, som du ikke finner i dagligvarebutikkene. Disse er lure å ha i skapet før neste selskap, tipser Bjørg.

Se flere bilder
Dylon Renovator og Herdins Wash It Back White

Foto: Alanor og Krefting, redigering: Anna Leikanger Voje/ifi.no

FLEKKER PÅ HVITE TEKSTILER: Flekkfjerningsmidlene Dylon Renovator og Herdins Wash It Back White er svært effektive og fås kjøpt hos fargehandelen og byggevarehandelen. De brukes i vaskemaskinen eller vaskebalja og har hver sine egenskaper ut ifra anbefalt vasketemperatur og tekstiltype.        


Se flere bilder
flekkete hvit duk

Foto: Krefting

FLEKKETE DUK: Kaffe, saus, rødvin og sjokolade. Disse flekkene kan fjernes, selv når du har glemt tiden. Bare bruk riktig vaskemiddel.        

2. Fjerne vannløselige flekker på tepper og tekstiler

Ikke gjør det som kanskje faller deg mest naturlig – nemlig spray og gnikking.

– Bruker du spraysåpe, tilfører du bare mer til teppet som igjen må fjernes. Såperester trekker til seg støv og skitt, og kan i verste fall skape en ny flekk. Du må heller ikke gni og gnu, da blir flekken større. Gnir du på et ullteppe vil du bare tove ullen, sier hun.

Bruk heller vann og tørkepapir.

– Sørg alltid for å ha en sprayflaske med rent vann og tørkepapir med god oppsugingsevne i beredskap. Dette fungerer på de fleste vannløselige flekker. Fukt flekken, og press tørkepapir med god oppsugingsevne mot flekken. Da drar du opp flekken med papiret. Gjenta til flekken er borte, sier hun.

Se flere bilder
rødvinsflekk

Foto: Robert Walmann/ifi.no

RØDVINSFLEKK: Har du fått rødvinsflekk eller andre vannløselige flekker, fungerer det ofte godt nok med vann og tørkepapir. Ha på rikelig med vann, og dytt tørkepapir med god sugeevne på flekken gjentatte ganger til flekken er borte.        

3. Fjerne fettflekker:

Har du fått fettflekker av stearin, voks eller matfett, finner du de mest effektive flekkfjerningsmidlene hos farge- eller byggevarehandelen.

– Få hjelp i butikken til å velge det middelet som passer til flekken og tekstilet. Følg bruksanvisningen til punkt og prikke, så skal du se at selv de vanskeligste flekker forsvinner, sier hun.

Se flere bilder
møbelrenser

Foto: Alanor

MØBELRENSER: Steg 1 for fettflekker på tekstiler: Påfør Liberon Møbelrenser på flekken. Den absorberer og fjerner både fettflekker og vannløselige flekker.        


Se flere bilder
flekkfjerningspulver

Foto: Alanor

FLEKKFJERNINGSPULVER: Steg 2 for fettflekker på tekstiler: Dryss deretter på litt Liberon Flekkfjerningspulver, gni det godt inn i flekken med fingrene, la det tørke og støvsug.        

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.