IFI logo
Se flere bilder
Sjekk gradestokken før du maler!

Foto: Scanox

Sjekk gradestokken før du maler!

Tidlig om våren og sent om høsten samt under kjølige somre, vil temperaturen gjennom et helt døgn, kunne spille rolle for hvor godt resultatet blir når du maler ute. Vanntynnede malinger er nemlig avhengig av at det er flere plussgrader i underlaget for de skal tørke.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange malinger for fasade lages i dag av akrylbindemidler, tyunnet med vann. Disse tørker mye raskere enn rene oljemalinger som tynnes med White spirit. Også de vanntynnede oljemalingene (hybridmalinger), som også gjerne brukes til fasader og annet treverk ute, tørker raskt.

– Men vanntynnede malinger vil ikke tørke hvis det er under 5 plussgrader. For å oppnå et godt resultat, må du sikre at temperaturen holder seg god gjennom hele døgnet når du maler utendørs, sier Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef i Scanox.

Vannet skal fordampe

Rene oljemalinger tørker senere ved lave temperaturer enn når det er blitt varmere i luften – men forskjellen er at de faktisk tørker!

Dette beror på at fortynningsmidlet – White spirit – forsvinner uansett vær, mens vannet i vanntynnede malinger tørker ved at vannet fordamper. Og til det kreves temperaturer over fem grader.

– Dessuten danner malingen en dårlig film ved lav temperatur. Luftfuktigheten bør heller ikke være høy, fordi det vil forsinke fordampingen, sier han. 

Se flere bilder
Per Lund Nielsen anbefaler å følge med på nattetemperaturen da du skal male.

Foto:

Per Lund Nielsen anbefaler å følge med på nattetemperaturen da du skal male.

Mer informasjon:

Scanox

Beckers

Flügger

Nordsjö

Bergen-Malingfabrikk

Drywood

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.