IFI logo
Se flere bilder
Er høstvær malevær?

Foto: Jordan

Er høstvær malevær?

Sommeren var over før vi visste ordet av det, og nå er det plutselig høst. Ble du ikke ferdig med malearbeidet og beisingen mens det fortsatt var finvær? Det er ikke nødvendigvis for sent!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så lenge du tar en god titt på værmeldingen først, er det ingenting i veien for at du kan gjøre ferdig siste rest av vedlikeholdet utendørs før vinteren kommer. Temperaturen er som regel ikke et stort problem, men vær heller oppmerksom på fukt i lufta og i treverket.

Beis i kulda

- Beising kan man godt gjøre selv om det er kaldt, så lenge det ikke er frost, forteller Chresten Nielsen, teknisk sjef hos Beckers.

Det er med andre ord ingen unnskyldning for at ikke terrassen kan få den behandlingen den trenger før snøen faller. Og da slipper du at en grå og sliten terrasse møter deg når du med liv og lyst beveger deg ut på uteplassen til neste vår.

Hvis den trykkimpregnerte terrassen er ubehandlet, er det i alle fall ingen grunn til å vente. Det at slike materialer helst bør stå et år før man behandler dem er en myte; To uker tørketid er som regel mer enn nok! Venter du for lenge, blir bare jobben med forarbeid dobbelt så stor.

Maling

- Oljemaling og dekkbeis kan man i prinsippet male med hele året, forutsatt at det ikke er frost eller treverket har en fuktighet på over 15-18 prosent. En vanntynnbar maling vil derimot skape større problemer, fordi malingen vil kunne renne av eller i verste fall fryse, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Hvis du maler på tampen av sesongen, kan det med andre ord lønne seg å gå for en løsemiddelbasert malingtype. Det man imidlertid må være obs på er dugg om natten.

Duggproblemer

- Når det er store temperaturforskjeller mellom dag og natt, blir det dugg ute. Hvis man får dugg på en nymalt vegg, vil den bli matt, og denne mattheten får man ikke vekk uten å overmale, forteller Stig Jahnsen ved teknisk service i Flügger.

Et godt tips for å forhindre denne duggmattingen er å male tidlig på formiddagen, slik at malingen er tørrest mulig når det går mot kvelden.

Fukt

Fukt er ikke bra når veggen skal males - verken i lufta eller treverket. Dette gjelder året rundt, men tørketiden er lengre jo kaldere det er i lufta. Treverket må ikke ha en fuktighet på over 15-18 prosent. Hvis det er for mye fukt i veggene, risikerer du å stenge fukten inne i treverket, noe som kan gi deg skader i ettertid.

- Det beste er nok å bruke en fuktmåler for å se om treverket er tørt nok. Denne viser enten fukt i prosent, eller lyser grønt når du kan male og rødt når du må vente, sier Jahnsen.

Slike fuktmålere finnes i mange prisklasser, og er å få kjøpt eller leid i maleforretninger og byggvarehus.

Sjekk værmeldingen!

Det er vanskelig å sette en dato for når sesongen er over. Temperatur og nedbør veksler fra år til år, og det meste kan synes å være "mot normalt". Det beste er nok å lytte til meteorologene, og sjekke værvarselet regelmessig. Meldes det oppholdsvær, temperaturer godt over 0 grader og litt vind i lufta, er det ingenting i veien for å ta siste innspurt av sesongen.

Værmelding på nett

SOL

TV2

YR

VG

Dagbladet

Mer informasjon

www.beckers.no

www.flugger.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.