IFI logo
Se flere bilder
Sjekk dette neste gang du er på hytta

Foto: Jan Lillehamre/ifi.no

Sjekk dette neste gang du er på hytta

Neste gang du er på hytta, gjør du lurt i å ta en liten inspeksjonsrunde rundt huset.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Akkurat som huset, trenger også hytta vedlikehold. Men vi har ikke mulighet for å sjekke tilstanden like ofte. Derfor bør du ta en runde langs veggene og se hvordan det står til neste gang du skal en tur på hytta. Da kan du begynne å planlegge hva som må gjøres til sommeren. Her er sjekklisten du trenger:

Se flere bilder
Vedlikehold av hytta

Foto: Beckers

ÅRLIG SJEKK: Ta deg en runde rundt hytteveggene neste gang du er der. Hytta trenger vedlikehold, akkurat som huset.

1. Veggene

Start med å ta en skikkelig inspeksjon av hytteveggene. På malte vegger bør du se etter blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingsfilmen. Dette er tegn på at veggene bør males på nytt. Har du beiset fasade, bør du se etter om veggene er mattet ned og suger til seg vann. Sjekk om vannet trekker inn i treverket i stedet for å perle seg. Trekker det inn, er det på tide med vedlikeholdsbehandling.

Se flere bilder
Nybeiset treverk

Foto: Nordsjö

FASADEN: På nybeiset treverk perler vannet seg på overflaten. Det er et godt tegn. Hvis det heller trekker inn, er det på tide å beise på ny.

2. Grunnmuren

Mens du inspiserer veggene, ta også en titt på grunnmuren. Se etter sprekker og ta gjerne bilder, slik at du kan sammenligne med fjoråret. Er det store variasjoner, er det lurt å høre med fagfolk om du bør sette i gang tiltak. Sjekk i samme slengen at det er fall fra grunnmuren, slik at vann enkelt kan renne vekk.

3. Vinduene

Akkurat som veggene, bør du sjekke om overflatebehandlingen på vinduene er i god stand. Vær spesielt oppmerksom når det kommer til utsatte deler som vannbrettene. Disse blir raskere slitt, og det er derfor viktig å se etter avflassing og dårlig kantdekk. Det betyr at det er på tide med ny behandling.

Se flere bilder
Sommerhytte

Foto: Beckers

SOMMERKLAR: Det er ikke bare fjellhyttene som trenger en inspeksjon. Også hytter langs kysten må pleies.

4. Terrassen

Sjekk om treterrassen trenger ny behandling. Skjolder, vann som trekker inn og et matt utseende er tegn på at plattingen snart trenger en rens og en ny omgang terrassebeis.

5. Takrennene

Sjekk at alle skjøter er tette og at takrenner og nedløp er åpne. Tette renner kan føre til at isen sprenger seg gjennom og ødelegger rørene, og veggene kan bli utsatt for vannskader.

Se flere bilder
Tette takrenner

Foto: Chera Westman/ifi.no

TAKRENNER: Løv og granbar som samler seg i takrennene kan stenge for vannet.

6. Taket

Til slutt bør du ta en titt på taket. Men dette bør du vente med til det ikke er dekket at snø. Se etter sprekker og skader i takstein og beslag. Og at det er tett rundt pipa. Skader i taket bør utbedres så fort som mulig.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.