IFI logo
Se flere bilder
Robuste gulv i tøffe soner

Foto: Produsentene

Robuste gulv i tøffe soner

Noen steder i huset er det behov for ekstra robuste gulv. Et tips er å gå for kvalitet - vi bytter gulv mer sjeldent enn vi maler eller tapetserer om.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Langt fra alle gulvtyper er like godt egnet for rom der ute og inne møtes, eller der vi søler med mat og vann og kanskje mister en kniv eller en tallerken. På kjøkkenet og ved inngangsdøren kreves ekstra robust gulvvalg.

 

Velg riktig gulv

Alle gulvmaterialer er gode til sitt foretrukne bruksområde. Men alle gulv passer ikke overalt. Kjøkken og entré er de to rommene i boligen som utsettes for størst slitasje, og følgelig bør gulvet være robust og tåle flekker.

 

Se flere bilder
Velg riktig gulv

Foto:

Linoleum: Naturlig. Klassisk. Fuktømfintlig.

Mange valgmuligheter

Gulvet skal være lett å holde rent og godt å stå og gå på. Når det er sagt, er valgmulighetene fortsatt store: fliser og belegg av gummi og vinyl vil alltid fungere bra også i disse rommene. Med andre gulvmaterialer, slik som parkett og laminat, samt varianter av linoleum, vinyl og kork der toppsjiktet er limt oppå en tre- eller trefiberkjerne, må noen forholdsregler tas med hensyn til fuktbelastning.

 

 

Fjern vann

Dette innebærer at du på entréen og kjøkkenet bør beskytte gulvet mot fukt. Bruk avskrapningsmatter ute og en dørmatte med tett bunn inne, ikke plasser våte sko rett på gulvet, heng opp vått yttertøy og tørk opp drypp og søl slik at væsker ikke blir liggende på overflaten. Ønsker du parkettgulv også i inngangspartiet eller på kjøkkenet, er det ekstra viktig å velge et av de mer slitesterke og stabile tregulvene.

Se flere bilder
Fjern vann

Foto:

Parkett: Vakkert. Variert. Fuktømfintlig.

Lettstelt og slitesterkt

Å velge et lakkert gulv fremfor et oljebehandlet, vil redusere behovet av hyppig vedlikehold. Unngå myke treslag som bjørk og kirsebær, med mindre du velger en såkalt tynnparkett eller finérparkett. Denne lages av en hard HDF-kjerne og ikke er av kryssfinér, som mange av de vanlige parkettgulvene er bygd opp av. Gulv med HDF-kjerne lages også med linoleum, vinyl og kork på toppen, under en forseglende behandling som gjør gulvet lettstelt og slitesterkt.

 

Ekstra slitesterk overflate

Laminatgulvene tåler det meste av hva en aktiv familie utsetter gulvet for, og et laminat av god kvalitet har både en sterk og fuktsikret kjerne og en meget slitesterk overflate. Velg gjerne et laminat med silikonforsterkede og vannavisende skjøter, som minimerer risikoen for at materialene sveller hvis de blir våte.

Se flere bilder
Ekstra slitesterk overflate

Foto:

Laminat: Tålig. Prisverdig. Imitasjon.

Finn din stil!

Noen gulvmaterialer har innebygget støtdemping, som gjør kokkeleringen til en behagelig opplevelse også for ryggen og beina! Dette gjelder for eksempel for alle varianter med kork på baksiden, boligvinyler og gummibelegg. Slike myke gulv demper også støyen i rommet. Men det holder ikke med at gulvet møter en rekke tøffe tekniske krav: du skal jo like gulvet, det skal passe husets og rommets arkitektur, og interiøret for øvrig. Uansett hvilken stil du følger og hvilke farger du liker, vil du kunne få et flott gulv. Utvalget av ulike design og uttrykk er enormt.

Mer informasjon:

www.storeys.no

www.tarkett.no

www.polyflor.no

www.intag.no

www.forbo-flooring.no

www.armstrong.no

www.gerflor.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.