IFI logo
Se flere bilder
Rent og ryddig selger

Foto: ifi.no

Rent og ryddig selger

I ni av ti tilfeller er det bortkastet å pusse opp boligen før den selges. - Men den må være ren og ryddig, råder Norges Takseringsforbund.

Maren Synnevåg

Maren Synnevåg
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årlig selges det over 100.000 boliger i Norge og mange tror at et nyoppusset bad og kjøkken er avgjørende for salget. Men det enkle er ofte det beste ifølge takstmann Bjørg Strømmen. Hun mener at selger bør unngå store oppussingsprosjekter og heller satse på rydding og vask. Det kan gjøres i løpet av én helg.

- Mørke vegger bør males lyse, og i nøytrale farger. Dessuten må man fjerne private bilder og gjenstander. Bryllupsbilder og bilder av familie får den som er på visning til å føle seg som gjest i huset til en fremmed, og det øker ikke lysten til å kjøpe boligen. Store møbler må stues bort. De som er på visning skal få presentert en nøytral bolig hvor de selv ser potensialet, sier hun.

Rent og reparert

- Foruten beliggenhet er det viktig at boligen fremstår som ren, trivelig og lys, sier administrerende direktør Arne Støbakk i Norges Takseringsforbund (NTF).

Erfaringer fra NTF tilsier at i ni av ti tilfeller er oppussing før salg ikke lønnsomt. Men ved enkle grep kan du likevel heve salgssummen på boligen.

- Førsteinntrykket har stor betydning. Derfor er det lurt å strippe boligen for ting. Masse klær, sko og aviser ødelegger. Ingen kommer nemlig på visning for å se din personlige stil, sier Arne Støbakk.

Norges Takseringsforbund anbefaler også å reparere ødelagte og uferdige lister og dørhåndtak. Dessuten betyr det mye at adkomsten er enkel, og at oppgangen har lys.

- Det aller viktigste er likevel at boligen er ren. Er den ikke det, er det ikke noe som hjelper, understreker Støbakk.

Glem badet

Takstmann Bjørg Strømmen mener mesteparten av forberedelsene før et salg bør gjøres på kort tid. Vil man likevel gå i gang med oppussing, er det mer lønnsomt å pusse opp kjøkken enn bad.

- Har man tid og krefter, kan det være lurt å satse på et billigkjøkken fra Ikea. Da kan man gjøre mesteparten selv, i motsetning til oppussing av bad, der man trenger profesjonelle håndverkere.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.