IFI logo
Se flere bilder
Nytt kjøkken med ekte rust

Foto: Chera Westman/ifi.no

Nytt kjøkken med ekte rust

Å male innredningen er et godt alternativ for den som ønsker et nytt kjøkken til en rimelig penge. Familien i eneboligen i Drøbak valgte en noe spesiell maling, og nå fremstår kjøkkenet som flunkende nytt - og rustent!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at familien flyttet inn i eneboligen I Drøbak, har de pusset opp rom for rom. Da tiden var kommet til kjøkkenet, valgte familien å male innredningen, i stedet for å skifte den ut.

Skapene var i god stand, men ikke særlig pene. Det var et mørkt furukjøkken med lakkerte fronter, og umalt brystningspanel på veggene, forteller huseier Ivar Ohnstad.

Vi byttet komfyr og vask, og måtte komplettere med noen nye skap i samme stil som de gamle. Nytt gulv, ny benkeplate og nye fliser måtte også til, sier han.

Flere metallmalinger

Ivar er deleier i produksjonsbedriften Brynsløkken, som han startet sammen med sin bror Vebjørn i 2004. Selskapet lager og selger transparente behandlinger for treverk – både i eget navn og på oppdrag for andre produsenter. Dessuten forhandler de en rekke spesialbehandlinger for innendørs bruk – blant annet lut, oljer og såper fra danske Faxe og en serie dekorative malingprodukter med metalleffekt fra Modern Masters.

Vi valgte å bruke hvit Faxe Panellut på brystningen, og en metallmaling med rusteffekt på kjøkkeninnredningen, forteller Ivar.

Begge produktene kommer fra det egne sortimentet, og mens Panelluten har vært på det norske markedet i mange år, er rustmalingen forholdsvis ny.

Se flere bilder
Faxe Panellut Hvit, tre strøk.

Foto:

Faxe Panellut Hvit, tre strøk.

Ekte rust

Rustmalingen inneholder ekte jernfragmenter, og med hjelp av en aktivator ruster overflaten i løpet av noen timer, forklarer Ohnstad.

Og oksideringen går raskt – det er nesten så du kan følge prosessen med det blotte øyet. For at den ferdig malte overflaten ikke skal smitte, påføres en sealer når malingen har herdet. Det gir en matt og slitesterk overflate, godt egnet for vegger, møbler og innredninger.

 Effekten er slående; kjøkkenet ser nå ut som om det er laget av gamle, rustne stålplater, sier en fornøyd huseier.

Se flere bilder
Med ekte jern i malingen.

Foto:

Med ekte jern i malingen.

Ønsket rennemerker

Rustmalingen tilhører en serie med metalleffekt-malinger, der også kobber- og bronsemalinger inngår.

- Malingene er vannbaserte og gir dekorative overflater med metallisk finish, forteller Ivar Ohnstad. Produktene er lette å påføre, og kan brukes både innendørs og utendørs. I systemet inngår en primer som påføres flaten for å gi god vedheft og forsegle underlaget. Etter to timer kan flaten males med valgt effektmaling; Jern, Kobber eller Bronse.

 Etter påføring dusjes malingen med en aktivator som setter i gang oksideringsprosessen på overflaten. På jernmalingen må malingen være tørr, mens på kobber- og bronsemalingen påføres aktivatoren på strøk to, mens malingen fortsatt er våt.

For å unngå sig og rennemerker og få en jevn effekt, stoples aktivatoren ut med en myk stoplebørste eller natursvamp. Aktivatoren påføres to ganger med litt mellomrom før tørking.

 For å få et mer genuint utseende ville jag ha litt rennemerker, og jeg brukte bare stoplebørsten forsiktig for å jevne ut sprayen.

Se flere bilder
Flere typer finnes - også kobber og bronse.

Foto:

Flere typer finnes - også kobber og bronse.

Dekor med sjablong

En av skapdørene valgte Ivar å dekorere med hjelp av sjablonger. Han printet noen elementer på vanlig kopipapir, klippet dem ut og fuktet dem med aktivatorsprayen, slik at de klebet seg til den malte flaten. Deretter dusjet han aktivatoren over hele skapdøren. Papiret gjør at luften ikke kommer til på samme måte som på resten av flaten, og det gir en annerledes rusteffekt under dekoren.  Dekorpapiret fikk sitte på til det nesten var tørt og begynte og løsne av seg selv, da ble de tatt av.

Rustdannelse skjer i tre faser; der fase 1 er oransje i fargen, fase 2 er rødbrun og fase tre, når jernet er helt ferdig oksidert, er sort.

 Hvordan effekten blir, er ikke helt godt å si på forhånd – det eneste man er sikker på er at det blir annerledes enn resten av flaten. Her er det bare kreativiteten som setter grenser, forteller han.

Se flere bilder
Annerledes rusteffekt med sjablong.

Foto:

Annerledes rusteffekt med sjablong.

Gulldekor

Siden av skapet ble dekorert med sjablonger på en annen måte, ved hjelp av andre metalliske malinger fra samme produsent.

 Her stoplet jeg gullmaling i sjablonger på den ferdig oksiderte rustmalingen, forklarer Ivar Ohnstad.

Som en siste behandling påføres flatene en sealer som forhindrer at rusten smitter ved berøring. Sealeren kan påføres med rull eller strykes ut med pensel .

 Jeg ville ha litt ujevn glans på sluttresultatet for å få det så naturtro som mulig. Derfor brukte jeg rull ved påføring av det første strøket med sealer. Når det var tørt sprayet jeg sealeren som strøk nummer to på flatene med en spruteflaske, faktisk en tom flaske vinduspuss, og påførte det ujevnt.

I spisekroken på det romslige kjøkkenet er den gamle strietapeten beholdt og malt. Brystningspanelet er påført tre strøk Faxe Panellut Hvit, etter en grundig rengjøring med Faxe Trerens. På gulvet ligger et laminatgulv mønstret som rustikk, grålig eik.

 Resultatet er utrolig kult, vi er strålende fornøyd med kjøkkenet, sier han.

Se flere bilder
Dekor med gullmaling

Foto:

Dekor med gullmaling

Fakta om produktene

Effekt Grunning

Primeren er en vannbasert akryl primer, utviklet for å forhindre aktivatoren fra å trenge gjennom til underlaget. Dette vil kunne ødelegge ønsket patina. Grunningen tørker raskt, og kan påføres med pensel, rull eller spraypumpe. Brukes til både sugende og ikke-sugende underlag, innendørs og utendørs.

 

Effekt oksiderende maling

De oksiderende malingene er vannbaserte og inneholder partikler av ekte metall: jern, bronse eller kobber. Disse malingene vil irre naturlig over tid ved utsatt eksponering. Aktivatoren kikk-startert oksideringsprosessen, som gir en vakker og autentisk overflate.

Malingene påføres med pensel, rull eller pumpe- eller lavtrykksprøyte.

 

Rustaktivator

Effekt-seriens aktivatorer er vannbaserte syreblandinger som kan påføres seriens oksiderende malinger eller på ekte metall (jern, bronse eller kobber). Aktivatoren vil reagere med metallpartiklene og påskynde oksideringsprosessen.

Aktivatorene påføres med sprayflaske. Hvis man ønsker å redusere/eliminere rennemerker brukes natursvamp, stoplebørste eller en pensel for å fordele/ta bort overflødig aktivator.

 

Effekt Sealer

Sealeren er en vannbasert lakk som beskytter den oksiderte overflaten med et siste toppstrøk. Sealeren danner en film som beskytter mot ytterligere oksidering og ytterligere fargeforandringer. Kan påføres med pensel, rull eller sprayes på.

 

Produktene kan brukes både innendørs og utendørs – men på grunn av det fuktige klimaet I Norge anbefales det at malingen påføres innendørs. Når malingen er ferdig tørket og forseglet kan den brukes utendørs.

 

Mer informasjon: www.brynslokken.no

 

DETTE BLE BRUKT

KJØKKENSKAP: :

  • Moder Masters Effekt Grunning - BRYNSLØKKEN
  • Modern Masters Jern Maling Effekt- BRYNSLØKKEN
  • Modern Masters Sealer Effekt - BRYNSLØKKEN
  • Modern Masters, Metallic Paint, gull - BRYNSLØKKEN
  • Knotter - Ebay

VEGGER::

  • Faxe Trerens - BRYNSLØKKEN
  • Faxe Panellut Hvit - BRYNSLØKKEN
  • Veggmaling - Fargenavn: Chi, halvblank vannbasert maling.

GULV::

  • Laminat, rustikk grå eik
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.