IFI logo
Annonsørinnhold
Se flere bilder
Nytt gulv? Lag det perfekte underlaget

Foto: Casco/Sika

Nytt gulv? Lag det perfekte underlaget

Et nytt gulv er en stor investering. Er underlaget ujevnt, kan du få knirkelyder eller sprekker i det nye gulvet. Med avrettingsmasse er det enkelt å lage et perfekt underlag for alle typer gulv.

Når du legger et nytt parkett- eller laminatgulv, får hjemmet et realt løft. Da er det viktig at underlaget er jevnt og plant. Er det ikke det, vil gulvet kunne lage knirkelyder når du går over det, og i verste fall sprekke opp i skjøtene. Å lage det perfekte underlaget for et nytt gulv er faktisk ikke vanskelig. Med avrettingsmasse får du raskt et helt plant og jevnt undergulv for ditt nye gulv.

– Å legge avretting kan virke skummelt for den som aldri har prøvd, men det er faktisk den enkleste veien til jevnt gulv. Alternativet vil være å rette opp gulvet med trelekter. Med et tynt påstøp slipper du en mer omfattende prosess, sier Frode Olaisen, teknisk produktsjef hos Sika, som fører avrettingsmasse under varemerket Casco

Se flere bilder
Frode Olaisen

Foto: Robert Walmann/ifi.no

GJØR DET SELV: – Når avrettingen har tørket, kan du legge ditt nye gulv på et jevnt og plant underlag. Vanskeligere er det ikke å få et nytt, perfekt gulv, avslutter han. 

Fjerner små og store ujevnheter

Casco har flere typer avrettingsmasse som er enkle å bruke, for eksempel SuperFlow og FiberFlow. Begge er sementbaserte, og blandes ut med vann. SuperFlow bruker du når det er små avvik i planhet og du kun trenger et tynt påstøp, 1-10 millimeter tykt. FiberFlow brukes når du har større ujevnheter i underlaget, og kan legges i opptil 40 millimeter tykke sjikt. Begge fungerer godt sammen med gulvvarme, og gir en hard og sterk overflate som er perfekt for legging av parkett, laminat, fliser tepper og belegg.

– Avrettingsmassene er enkle å bruke. Pulveret blandes med vann i en vanlig bøtte, og helles ut over gulvet. Der flyter det ut og retter opp seg selv, sier han. 

Se flere bilder
SuperFlow og FiberFlow

Foto: Sika/Casco Norge

AVRETTINGSMASSE: Casco SuperFlow og FiberFlow er enkle i bruk og flyter godt ut. Disse selvutjevnende avrettingsmassene lager et godt underlag for ditt nye gulv. 

Slik gjør du det:

– Ved å gjøre et godt forarbeid, vil de fleste klare dette fint med et godt resultat, og du unngår frustrasjon og trøbbel i etterkant når det nye gulvet skal installeres, sier Frode Olaisen.

Fremgangsmåten er enkel og består av fem trinn. 

SE INSTRUKSJONSVIDEO: Hvordan avrette gulv med Casco SuperFlow.

1. Forberedelser

Start med rengjøring av gulvet. Fjern støv, fett, løse partikler og lignende med en god støvsuger.

Bruk en rettholt eller en lasermåler i kombinasjon med nivåpinner for å finne ujevnhetene, måle hvor store de er og beregne hvor mye avrettingsmasse du vil trenge. 

Tips fra eksperten:

Temperatur er viktig. Det bør være konstant temperatur mellom 15-20 grader for best mulig tørk/herding gjennom hele prosessen.

Noen tregulv kan være utfordrende grunnet bevegelser i materialet. I disse tilfeller anbefales det å bruke et armeringsnett i tillegg til avrettingsmassen.

2. Bruk primer

Underlaget må påføres en primer for å sikre at avrettingsmassen fester seg godt. Primeren blandes ut med vann og rulles ut med en vanlig malerull. Velg den primer som passer til ditt underlag. Det finnes primere for sugende underlag som betong eller plater av tre eller gips, og for ikke-sugende underlag, slik som for eksempel keramiske fliser og epoksymalte gulv. 

Se flere bilder
primer

Foto: Sika/Casco Norge

PÅFØR PRIMER: Etter at underlaget er gjort rent og fritt for støv, påføres en primer som sikrer vedheft mellom underlag og avrettingsmasse. 

3. Avgrensing

Se til at massen ikke renner av gårde, og at den ikke fester seg til veggene. Fest en ekspansjonslist langs veggene og en stengelist som avgrensing ved dørterskler og rørgjennomføringer. Listene har limbånd og er selvklebende.

4. Blande og støpe

Slå kaldt vann i en blandebøtte, og bland pulveret i cirka tre minutter til du har fått en jevn, homogen masse. Bruk den mengde vann som er angitt på emballasjen til avrettingen og en drill med blandevisp på lav hastighet.

– Når massen er fri for klumper, heller du den ut på gulvet. Start lengst inn i rommet og jobb deg mot utgangen. Underveis fordeler du massen med en bred tannsparkel og ruller over med en piggrull for å fjerne luftbobler, sier Olaisen.

Se flere bilder
støp avrettingsmasse

Foto: Sika/Casco Norge

HELL UT: Avrettingsmassen består av et sementbasert pulver som blandes med vann i en vanlig bøtte. Når alle klumper er blandet ut, helles innholdet i bøtten ut over gulvet. 


Se flere bilder
tannsparkel i avrettingsmasse

Foto: Sika/Casco Norge

FORDEL MASSEN: Ved hjelp av en tannsparkel fordeles avrettingsmassen ut over gulvet. Du trenger ikke å være veldig nøye, massen flyter godt ut og jevner ut seg selv. 


Se flere bilder
fjerne luftbobler med piggrull

Foto: Sika/Casco Norge

FJERN LUFTBOBLER: Rull en piggrull frem og tilbake over gulvet for å fjerne luftbobler i avrettingsmassen. Arbeid med rolige bevegelser. 

5. La tørke

Du kan gå på flaten etter cirka 4 timer ved normal temperatur og luftfuktighet. Hvor lenge avrettingsmassen må herde før du kan legge gulv på den, er avhengig av hvilken tykkelse du har støpt og hvilken type gulv du skal legge. Les på emballasjen.

– Når avrettingen har tørket, kan du legge ditt nye gulv på et jevnt og plant underlag. Vanskeligere er det ikke å få et nytt, perfekt gulv, avslutter han. 

Se flere bilder
avrettingsmasse

Foto: Sika/Casco Norge

PERFEKT UNDERLAG: Et ujevnt underlag er ikke egnet for legging av nytt gulv. Med gulvavretting er det enkelt å lage et jevnt og plant underlag. 

Mer informasjon
Les mer
Dette trenger du:
Se flere bilder
verktøy til avretting

Foto: Sika/Casco Norge

VERKTØY TIL AVRETTING: For å lage et godt underlag for ditt nye gulv trenger du litt enkelt verktøy: piggrull som fjerner luftbobler, tannsparkel som fordeler massen og en malerull til primeren. 

  • Rettholt eller lasermåler
  • Nivåpinner
  • Primer
  • Malerull og rullekar til priming
  • Avrettingsmasse
  • Litermål til vann
  • Blandebøtte
  • Stengelist/ekspansjonslist
  • Drill med blandevisp
  • Tannsparkel og piggrull
Mer informasjon:

Se hvordan du retter opp et gulv med avrettingsmasse her.

Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.