IFI logo
Se flere bilder
Nytt bad i 2022? Her er gode råd fra tre eksperter

Foto: Norfloor

Nytt bad i 2022? Her er gode råd fra tre eksperter

Planlegger du å bygge nytt eller pusse opp badet? Her er tips fra tre eksperter om hva du bør tenke på for at badet skal bli slik du drømmer om.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du skal pusse opp badet, eller bygge nytt er det mye å ta stilling til, og det er  kostbart enten badet er stort eller lite. Skal det bli det badet du drømmer om, så er det et råd som trumfer alt, og det er å bruke god tid til planlegging. Hva som er de siste trendene på badet er mindre viktig, men tenk nøye gjennom hvordan badet skal brukes. 

Kort oppsummert så sier baderomsekspertene:

  • Bruk god tid på planlegging.
  • Tenk godt gjennom hvordan badet skal brukes, og søk hjelp hos fagfolk.

Innenfor denne rammen faller alle detaljer på plass det være seg den beste planløsningen, farger på fliser, valg av baderomsinnredning, servantkraner og dusj.

Og planen skal være klar før håndverkerne begynner på jobben. 

Slik får du badet du drømmer om

– Oppussing av bad er ikke noe du skal forte deg med fordi rørleggeren kan komme om en uke, sier Vera Bazzanella hos Norfloor. Hun får ikke sagt det klart nok hvor viktig det er å bruke god tid på planlegging. Og helst bør vi søke hjelp hos folk som er proffe på bad, for de ser muligheter vi andre ikke kommer på engang. 

Ikke noe er mer irriterende enn å oppdage de smarte løsningene etter at du er ferdig med å pusse opp, sier hun.

Hennes anbefaling er at om du skal pusse opp badet til sommeren, bør du bruke vinteren til å planlegge. Begynn med å drømme. Tenk løsninger, ikke bare hvilken flis du skal ha. Lag idémapper, oppsøk leverandør og se på muligheter. Bruk tid, da blir badet så mye finere enn om du begynner rett før håndverkerne kommer. Når håndverkeren har startet, har du ikke tid til å finne de gode løsningene.

Se flere bilder
servantskap på bad

Foto: Norfloor

PLANLEGG BADET: Gjør planleggingen til en hyggelig prosess. Drøm og let etter små og store ideer og løsninger du liker. Lag en idémappe og bruk god tid!        

God planløsning for bad

Interiørarkitekt Åse Imset er også opptatt av at kvadratmeterne nyttes best mulig. Så lenge rørleggeren ikke har ført rørene frem enda, er ikke noe hogget i stein. En dør, vegg eller vindu kan flyttes hvis det mangler noen centimeter på å få den løsningen du drømmer om.

– Kostnadene ved å flytte en dør er liten i forhold til resultatet, når du kan få inn et servantskap på to meter i stedet for 90 centimeter på grunn av en idiotisk plassert dør, sier hun.

Imset har hjulpet flere tusen huseiere med nytt bad, og opplever stadig at små justeringer kan gjøre en stor forskjell. Etter noen små kontrollspørsmål fra henne, kan det bli plass til mer praktiske skap, stor nok dusjsone, toalettet justert i riktig høyde og plassert riktig, for å nevne noen eksempler.

– Så lenge vegger og gulv ikke er bygget ferdig, er det mulig å gjøre tilpasninger og justeringer som løser behovene både på kort og lang sikt, sier hun. 

Se flere bilder
Bad med sort innredning og trespiler

Foto: Rørkjøp

SØK HJELP: Det lønner seg å søke profesjonell hjelp til å lage en plantegning, deretter kan jakten på detaljene starte. Sort innredning står høyt på ønskelisten for mange. Denne er fra Linn Bad.        

Moderne bad trenger flere el-uttak

Hun minner også om at det er viktig å få installert nok strømpunkter på badet. Det er dessverre alt for mange elektrikere som legger opp strøm på bad slik de har gjort i alle år, og det holder ikke for framtidens bad.

– Sørg blant annet for el-uttak i nærheten av toalettet, tipser hun. Dette for å kunne montere toalett med dusj- og fønfunksjon. Om det ikke er aktuelt å installere et slikt nå, kan det bli aktuelt på et senere tidspunkt og da er alt klart, sier hun.

Se flere bilder
Dusjtoalett med ledelys

Foto: Geberit

TRENGER STRØM: Tenk så praktisk med ledelys til toalettet om natten! Eller hva med et dusjtoalett? Med nok el-punkter på badet er det mulig. Her er montert Aqua Clean Sela fra Geberit.

Smart baderomsinnredning

Trenger du mye skapplass på badet, kan innebygd skap være en løsning.

–  Det er en fin løsning som også gir god romfølelse. Men det krever planlegging, for her må du inn i stenderverket, sier Vera Bazzanella.

Nisjer i veggen over toalett, over vasken, inne i dusjsonen eller over badekaret kan være både dekorativt og praktisk, men disse må også planlegges før veggene settes opp.

Se flere bilder
Hyller integrert i veggen på bad

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

INNE I VEGGEN: Hyller, nisjer eller skap inne i veggen må planlegges. Det er for sent å tenke at det kunne vært fint med en hylle inne i veggen etter at veggene er flislagt. Her er plassen under skråtaket utnyttet på en smart måte, og glassdørene gir assosiasjoner til vindu og gjør at rommet oppleves større.    

Valg av kraner og dusj

–  Før du velger VVS-utstyret som skal inn på badet, lønner det seg å søke råd hos en rørlegger som jobber aktivt med bad, tipser Elin Ahlkvist fra rørleggerkjeden Rørkjøp.

Hun forteller at det finnes mange forskjellige løsninger som både kan forenkle hverdagen og gi økt velvære, og nevner blant annet toalett som er designet spesielt for å forenkle rengjøringen, dusjer med flere typer stråler og funksjoner, servantkraner som gjør det å vaske hendene til en egen kunst. Det finnes dusjvegger som kan svinges 360 grader eller som enkelt kan foldes sammen for å spare plass.

Hun forteller at det skjer mye nytt på denne fronten, og at deres medlemsbedrifter holdes løpende oppdatert på nyheter.

Se flere bilder
servant og armatur på bad

Foto: Rørkjøp

KUNST: Ta deg tid og sjekk ut hva som finnes av armaturer. Den «riktige» servantkranen kan bli som et lite kunstverk å glede seg over mens man vasker hendene.  Axor Massaud servantkran har en myk vannfallsstråle, og leveres i 11 ulike overflater.       


Se flere bilder
Servantkran i krystallgglass

Foto: Rørkjøp

MER ENN EN KRAN: I denne servantkranen kombinerer den anerkjente designeren Philippe Starck vannbesparende teknologi og unikt design. Servantkranen Axor Starck V leveres i klart eller frostet krystallglass. Base i 15 ulike farger.

Ny farge på badet

Tradisjonelt er badet det rommet vi pusser opp mest sjelden. Men ønsker du et bad med mulighet til å gjøre enkle forandringer, så ta det inn som et moment i planleggingen. Velger du å male en eller flere vegger, kan fargen enkelt skiftes når lysten på forandring melder seg.       

–  Vi ser at flere nå velger å ha malte vegger på badet. Maler man en vegg eller to, kan den enkelt endres og gi badet et helt nytt uttrykk, kommenterer Elin Ahlkvist.

Hun anbefaler også å velge armatur, sluk og betjeningsplater fra kolleksjoner med flere ulike overflater og baderomsinnredning med utskiftbare fronter. Dette gir mulighet til å endre stilen på badet senere uten store inngrep. 

Se flere bilder
Bad med med malt vegg

Foto: Rørkjøp

NY FARGE: Mange velger å male en vegg på badet, noe som gir mulighet til enkel fornyelse når lysten på forandring melder seg.        

Et hyggelig baderom

Hvilken stil og atmosfære ønsker du at badet skal ha? Mange innreder nå badet slik at det harmonerer med  farger og stil i boligen ellers. Hva ønsker du? Kanskje er rustikt og hyggelig krypinn, som kontrast til et ellers moderne miljø? Eller skal det gi hverdagen en ekstra opplevelse av eleganse og luksus? Kanskje litt maskulint og røft? Det avgjørende er at du velger materialer, farger og former som skaper riktige assosiasjoner. Bestem derfor tidlig i prosessen for hvilken atmosfære og stil du ønsker, så blir det enklere å velge farge og materialer til gulv, vegger, møbler og armatur.

For å skape en lun og nordisk stil kan lyse fliser kombineres med lyst treverk.

– Synes du det virker for kaldt med blanke fliser på vegg og gulv, blir det lunere hvis du bryte opp med kontraster, sier Vera Bazzanella.

Armatur i varme metaller virker lunere enn stålfarget. En baderomsinnredning som har fronter med synlig trestruktur eller riller, er en myk kontrast til harde flater. Runde former på sanitærutstyr og speil er også element som myker opp helheten.

Se flere bilder
Servant med gullfarget kran

Foto: Norfloor

LUNT: Armatur i varme metaller virker lunere enn stål. Om du går for «gull» på kraner og annet tilbehør, trenger det ikke å matche helt. Her er det brukt gylne metaller i speilramme og kran. Også terrazzo-flisene har metalliske innslag. Kran og fliser  er fra Norfloor.


Se flere bilder
Bad med store fliser, tre, tekstiler og rundeformer

Foto: Norfloor

HELHET: Velg farger, form og materialer som sammen skaper den helheten du ønsker. Her fungerer tekstil, treverk, matte overflater og runde former som myke og lunende kontraster til fliser på vegger og gulv. Flisene her er Lagom Terratinta 60x60 fra Norfloor.

Trespiler på veggen

Det brukes mer trematerialer på bad nå enn før. Trespiler har blitt en stor hit og brukes både i tak, vegger og gulv som kontrast.  På møbler er trestruktur også veldig aktuelt. Her går fra de helt lyse tresortene ned mot de dype varme tonene til sort eik.

Tresortene og overflatene er med på å skape varme til de flislagte overflatene eller fine kontraster mot de harde materialene.

Se flere bilder
Lyst moderne bad med trespiler

Foto: INR

TRESPILER: Trematerialene har for alvor kommet inn på badet, både i innredninger og ikke minst trespiler. Trespiler brukes både på vegg, tak og gulv, og passer som kontrast til de fleste andre materialer.

Speil og armatur i samme farge

Dersom du ønsker speilrammer, kran og dusj eller andre elementer i varme metaller som messing eller bronse, så fortvil ikke om fargen ikke er helt lik.

– Det trenger ikke være helt lik farge på speil og armatur, men samme tone fint, sier Vera Bazzanella.

Valg av fliser

Fliser finnes flere typer, i utallige farger, størrelser og formater, blanke og matte. Du kan få fliser som ligner betong, mikrosement, sandstein, marmor eller tre. Flisene blir større og større, og fås helt opp til 1,20 m x 2,40 m. Før du går for de største lønner det seg å rådføre seg med fagfolk.

Se flere bilder
Flislagt bad i rustikk stil

Foto: Norfloor

FLISER: Fliser på badet er alt annet enn kjølig, sterilt og blankt. Uansett hvilken atmosfære du ønsker så finnes det fliser som passer. Flisene her er Azura fra Norfloor.      

Slik får du badet til å virke større

Dersom badet er lite kan du få det til å virke større med speil, fargevalg, belysning og størrelse på fliser eller slette vegger.

– Vegger uten ruter og mønster ser større ut. Blanke flater får også rommet til å virke større, tipser Åse Imset.

Se flere bilder
Lyse, store fliser på bad

Foto: Norfloor

FORSTØRRER: Noen av knepene du kan bruke for å få et lite bad til å virke større er lyse farger, store fliser og mye speil. Flisene her er fra Norfloor.

Mer informasjon
Les mer
3 råd om bad fra interiørarkitket Åse Imset
Se flere bilder
Interiørarkitekt Åse Imset

Foto: Privat

INTERIØRARKITEKT Åse Imset har stor erfaring med å veilede villrådige huseiere som skal pusse opp eller bygge nytt bad.  

  1. Bruk fagfolk! Søk hjelp hos folk som har planlagt bad før, og bruk proffe elektrikere og rørleggere.
  2. Følg planen! Ikke gjør endringer underveis, det blir fort kostbart.
  3. Velg materialer som står seg over tid. Husk at badet skal vare i 20 år.
3 råd om bad fra Vera Bazzanella, Norfloor
  1. Skal du bo i boligen lenge, eller regner du med å selge om kort tid? Hvis det siste: velg løsninger mange kan like.
  2. Bestem deg for hvor mye du har å rutte med.
  3. Sett dato for når badet skal være ferdig. Det kan være lang bestillingstid på en del produkter.
Se flere bilder
Vera Bazzanella

Foto: Norfloor

AVDELINGSLEDER Vera Bazzanella hos Norfloor i Fredrikstad har mye kunnskap om fliser, trender og andre tilbehør til baderom.  

3 råd om bad fra Elin Ahlkvist, Rørkjøp
  1. Velg armatur, sluk, betjeningsplate fra kolleksjoner med flere ulike overflater, og innredning der frontene kan byttes. Da kan du enkelt oppdatere uttrykket på badet når du senere ønsker endring, uten at det koster skjorta.
  2. Tenk på det tekniske – her er det mange praktiske og funksjonelle løsninger som er lurt å få med seg. Hør med din (Rørkjøp) rørlegger hva som egner seg best på akkurat ditt bad.
  3. Husk at toalett, speil, armatur og betjeningsplater kan ha egenskaper som forenkler hverdagen, er mer miljøvennlige og øker velværefølelsen. Er du bevisst på dette når du velger produkter, så får du et funksjonelt bad som du har glede av i mange år fremover.
Se flere bilder
Elin Ahlkvist fra Rørkjøp

Foto: Rørkjøp

LANDSDEKKENDE: Elin Ahlkvist jobber for rørleggerkjeden Rørkjøp som har over 400 medlemsbedrifter over hele landet.  

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.