IFI logo
Se flere bilder
Ny fargevelger med gamle farger

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Ny fargevelger med gamle farger

Eldre hus i sveitserstil eller funkisstil males ofte hvite eller grå i dag. Men opprinnelig hadde de helt andre farger! Vil du finne tilbake til den originale fargepaletten har Bygg og Bevar utviklet en inspirerende fargevelger.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Interessen for å tilbakeføre eldre hus til opprinnelig stil og kle dem i opprinnelige farger er stor og økende. Men det er ikke alltid lett å finne ut hvilke farger som var vanlige å bruke da huset en gang ble bygget. Nå har nettstedet Bygg og bevar laget et enkelt verktøy for fargesetting av gamle hus.

– Vi i Bygg og bevar får veldig mange spørsmål fra huseiere om fargesetting, og ser med litt skrekk og gru at mange hus i dag blir grå, sorte eller hvite. Hjertet vårt brenner litt for farger, fordi farger gjør veldig mye for miljøet. For å kunne inspirere folk til å finne tilbake til de gamle fargene har vi utviklet denne fargevelgeren som finnes på våre nettsider, sier Anette Ramstad hos Bygg og bevar.

 

I fargeveilederen finnes tegninger av hus fra ulike stilperioder som kobles sammen med tidsriktige fargepaletter hentet fra Jon Brænnes bok «Gamle Trehus». 

Se flere bilder
lansering av fargevelger

Foto: Chera Westman/ifi.no

SNIKLANSERING: Ved 10-årsjubileet til fargehandelen og bygningsvernbutikken Miljømal sniklaserte Anette Ramstad og Christer Stenby (til venstre på bildet) et nytt fargesettingsverktøy som de har utviklet. Fargene i fargevelgeren er hentet fra boken "Gamle Trehus" og er basert på arbeid utført av Jon Brænne over mange år. De ulike fargepalettene kan appliseres på tegninger av hus i ulike stilperioder. 

I fargevelgeren finnes hus fra 1840-1955, med stiler som eldre og nyere Sveitserhus, Jugendstil, Nyklassisisme, Funksjonalisme og etterkrigstidens Gjenreisningshus/Husbankhus. Her velger du den stilperiode som huset stemmer inn på, og får da opp flere fargepaletter å velge mellom. For å få et bilde av hvordan palettens farger for panel, gerikter, vinduer og dører vil se ut, kan du klikke på de ulike palettene for å digitalt fargesette tegningen av huset.

Fargevelgeren gir også ut fargenes NCS-koder som kan tas med til fargehandelen.

Se flere bilder
fargeverktøy

Foto: Bygg og bevar

FARGEVELGEREN: Når du har klikket deg frem til riktig stil og funnet en palett du liker, kan du skrive ut NCS-fargekodene og ta dem med til fargehandelen. Bygg og bevar anbefaler kjøpe små fargeprøver først som du testmale med, før du kjøper maling til hele huset. –  Det er viktig fordi den digitale fargen vil aldri bli aldri helt den samme som den ekte fargen, sier Anette Ramstad.   

Se flere bilder
funkishus i hvitt og turkis

Foto: Bygg og bevar

FUNKSJONALISME: Funkishusene kunne opprinnelig være lyse, eller hvite i fargen – men da gjerne med detaljer i en sprek farge. Jon Brænne har funnet frem denne hvite og turkise paletten på hus fra tidsperioden 1925-1940.  – Det er artig å se farger som du kanskje ikke hadde valgt i butikken. Vi håper at fargevelgeren kan være til inspirasjon, sier Anette Ramstad. 

– Det er ofte vanskelig å se for seg at de historiske fargene kan være fine sammen. Vi håper at fargevelgeren vil gjøre det lettere å se hvordan huset vil se ut i virkeligheten. Så er det bare å gå til fargehandelen og skaffe seg fargeprøver, sier hun. 

 

– Vi håper også å kunne utvide med flere eksempler. Malermestere og bygningsvernrådgivere som har egne historiske paletter kan gjerne komme til oss og hjelpe oss med å utvide fargevelgeren, sier Ramstad.

Se flere bilder
sveitserhus opprinnelige farger

Foto: Bygg og bevar

ELDRE SVEITSERSTIL: Hus i sveitserstil er rike på detaljer og har gjerne store takutstikk, sprossede vinduer og dører med mange speilfyllinger. I dag er mange av sveitserhusene malt hvite, men opprinnelig hadde de gjerne dype jordfarger. Kledningen ble malt i en hovedfarge og de bærende leddene i konstruksjonen ble fremhevet med en kontrastfarge eller en dypere valør av fasadens farge.

Se flere bilder
Anette Ramstad, Bygg og bevar

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ENKELT VERKTØY: Fargevelgeren på nettsidene til Bygg og bevarer inspirert av et ENØK-verktøy de har fra før. Fargevelgeren skal på en enkelt måte illustrere hvordan de opprinnelige palettene kan se ut på eldre hus. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.