IFI logo
Se flere bilder
Farger til hus i sveitserstil og andre gamle hustyper

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Farger til hus i sveitserstil og andre gamle hustyper

Skal du finne farger til et gammelt hus og ønsker å bruke tidsriktige farger? Hos Historisk Maling i Ørje er de spesialister på linoljemaling, fargesetting, restaurering og vedlikehold av gamle trehus.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historisk Maling holder til i et lavt, rødt mursteins bygg rett ved siden av E18. Det ligger på høyre side av veien, noen kilometer før du kommer til svenskegrensa. Tidligere huset lokalene en Rimi-butikk, det røper lite av hva som skjuler seg innenfor i dag. 

Se flere bilder
Lokalene til Historisk Maling i Ørje.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

I ØRJE: Butikken til til Historisk Maling ligger rett ved E18 i Ørje, ikke langt fra svenskegrensa.

Eksperter på antikvarisk restaurering

Så snart du åpner døren, møter du en verden av passion, kunnskap og atmosfære for farger, håndverk og stil, som ikke går ut på dato. Har du et gammelt hus, som skal pusses opp ute eller inne, (eller drømmer om å få det), så er dette en skikkelig godteributikk. Vi tror det, når det fortelles at folk kjører langt for å komme hit.

 

– Avtal gjerne tid på forhånd. Da kan vi yte best service, smiler malermester Bjørn Studsrud. Han startet Historisk Maling sammen med bror, malermester og dekorasjonsmaler Roger for et par år siden. Sammen driver de også familiebedriften Malermester Studsrud AS som er spesialister på bygningsvern og antikvarisk restaurering. 

Se flere bilder
Bjørn Studsrud med fargeveggen hos Historisk Maling å Ørje

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

FARGEVEGG: Inne i butikken viser Bjørn Studsrud fram veggen med fargeprøver. Her henger et utvalg historiske farger, malt opp med linoljemaling på panelbord og lister. 

Farger til eldre hus

De jobber med både private og store offentlige prosjekt, og valg av farger kan være en utfordring enten det er en gammel kirke, hovedbygningen på en gård eller en gammel villa som skal renoveres.

– Fargeveggen her er vårt fargekart, forteller Bjørn Studsrud.

Han viser oss en vegg med oppstrøksprøver i butikken. Side om side henger fargeprøvene malt opp på profilert panel. Ved siden av henger en profilert list i samme farge.

De har valgt å vise fargene både på panel og listverk, fordi på eldre hus er ofte mye staffasje og flere farger enn på nyere arkitektur. Fargene på veggen er valgt for å passe til ulike stilepoker før 1950.

 

– Når fargene vises både på panel og listverk, er det lettere å se for seg hvordan de kan bli på huset. Her kan vi se på farger til vinduer, vindusomramming og kledning. Både underlaget, og malingen bidrar til å vise fargen så riktig som mulig, sier malermesteren.

Se flere bilder
Oppstrøksprøve med linoljemaling i okergult, vist ute i dagslys. Historisk Maling

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

LINOLJEMALING: Prøvene er malt med linoljemaling, fordi fargen på husveggen påvirkes både av strukturen i kledningen og type maling.  

Historiske farger

Hit kommer kunder med hus fra et spesifikt årstall, og ønsker å få vite hvilke farger som var mest vanlig da huset ble bygget.

– Vi fikk fort behov for å lage et fargekart som var knyttet til stilhistorie og tilgjengelige pigmenter rundt aktuelle årstall. Det mener vi at vi har klart med denne fargeveggen. Det ble en vegg fordi fargekart med linoljemalinger har en tendens til å bli gule, sier han.

 

Historisk maling henvender til engasjerte folk som er opptatt av å sette hus tilbake til opprinnelig fargesetting, og til dem som har glede av eldre bygg, og ønsker å jobbe med tradisjonsrike produkter.

Se flere bilder
Bjørn Studsrud og Anett Jaavall hos Historisk Maling i Ørje

Foto: Robert Walmann/ifi.no

RÅDGIVERE: Roger Studsrud og Anette Jaavall opplever at stadig flere med eldre hus ønsker å male i farger som var vanlig på den tiden huset ble satt opp. 

Hjelp til fargetrapp

–  Vi kan hjelpe med kartlegging av farger ved å lage fargetrapper og ta undersøkelser av hvordan det har vært. Vi kan hjelpe med tidsriktig fargesetting av hus innvendig og utvendig. Vi kan også gi råd om hvordan utføre og veilede til rett produkt, forteller Studsrud.

 

Den epoken de får mest spørsmål om, er hus bygget mellom 1890 og 1920, sveitserstil og nyklassisisme. Som et ekstra hjelpemiddel i samtale om farger og stil har de også laget egne plansjer med bilder, fargeprøver og stikkord for alle stilartene som har vært aktuelle siden vi begynte å male husene våre her i landet.

Se flere bilder
Butikkinteriør hos Historisk maling

Foto: Robert Walmann/ifi.no

ATMOSFÆRE: Butikklokalene hos Historisk Maling er ikke helt som en vanlig fargehandel. 

Ta med en bygningsdel

Dersom du skal pusse opp et gammelt hus, og ønsker å vite hvilke farger som er brukt - ute eller inne, i ulike rom, på vegger, vinduer eller listverk så ta gjerne med bygningsdeler. Da kan vi lage en fargetrapp eller analyse, tipser Bjørn.  Dette tar litt tid, så her må det bestilles time på forhånd.

Historisk Maling selger også historisk riktig maling. Her er det linoljemaling som gjelder, og de har agenturet på linoljemaling fra Engwall o Claesson.

 

 

 

–  Folk lurer på mye forskjellig. Det er mye feil informasjon og vrangforestillinger rundt linoljemaling. Men er du interessert, så ta en tur til Ørje, inviterer Bjørn Studsrud.

Se flere bilder
Bjørn Studsrud og Anette Jaavall med fargeprøver utenfor butikken til Historisk Maling

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

BESTILL TIME:  Fargene ser annerledes ut i dagslys enn inne i butikken. Bjørn Studsrud og Anette Jaavall viser gjerne fargene utendørs. Bestiller du time på forhånd har dere tid til en god fagprat. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.