IFI logo
Se flere bilder
Finn den (tids)riktige fargen!

Foto: Flügger

Finn den (tids)riktige fargen!

Fargesetting er en kunst. Hvordan i alle dager skal vi finne riktige farger til en klassisk byleilighet der det er høyt under taket, og brede profilerte lister og stukkaturer? Eller hvilke farger ble egentlig brukt på sveitserhusene, for de var vel ikke hvite opprinnelig? Et stilhistorisk fargekart er en god hjelp!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Interessen for fargesetting er økende, men mange opplever det som vanskelig å velge riktig farge, både når det gjelder moderne fargesetting, og farger brukt i historisk tid. Likevel vil mange forsøke å skape harmoni mellom bygningsstil og arkitektur, både innvendig og utvendig. Da er en stilhistorisk fargevifte et godt hjelpemiddel.

Flügger har sammen med en konservator fra det danske Nasjonalmuseets avdeling for bygningsvern plukket ut 101 farger som passer inn i ulike historiske arkitekturstiler og tradisjoner for fargesetting av rom og fasader.

– Museets bevaringsavdeling har utviklet fargene i de fire første avsnittene i viften. Det er originalfarger fra epokene rokokko, klassisisme, historisisme og tidlig modernisme. Fargene er delt inn etter en tidsakse, og de er dokumentert opp gjennom historien, og lager en representativ palett som ble brukt i interiør og arkitektur i de forskjellige tidsepokene, sier Lone Kisbye Bjørslev, PR Manager hos Flügger.

Se flere bilder
I Stilhistorisk fargekart finnes farger både for utendørs og innendørs miljøer.

Foto:

I Stilhistorisk fargekart finnes farger både for utendørs og innendørs miljøer.

Tradisjonsfarger

Viften er basert på danske tradisjoner, og fargene kan skille seg noe fra den norske fargesettingen fra samme tidsperiode.

– Man brukte det man hadde for hånden når man skulle lage maling og pigmentere den. Mange av kulørene er nok like, men man hadde ikke tilgang til alle pigmenter overalt. De var ikke så langreiste på den tiden, sier Thomas Sundmoen ved produktsupport i Flügger.

Flügger arbeider nå for å få NIKU til å sette sitt stempel på fargeviften, og kommer på sikt til å oppdatere den etter norske forhold. I tillegg til de stilhistoriske fargene består viften også av en rekke nye farger som passer for dem som ønsker å gi sin bolig et klassisk utseende, uten nødvendigvis å bruke tidsoriginale farger.

– 34 av fargene i fargeviften er laget av Flüggers fargearkitekt Anne Christensen, og representerer en palett som kan inspirere og anvendes ved fargesetting av hus og miljøer der det ikke er pålagt originale, historiske farger. Disse fargene utgjør en vakker, avdempet palett, som kan brukes i hele rom og gi et monokromt uttrykk, sier Lone Kisbye Bjørslev.

Se flere bilder
34 av fargene i det stilihistoriske fargekartet er skapt av Flüggers fargearkitekt Anne Christensen.

Foto:

34 av fargene i det stilihistoriske fargekartet er skapt av Flüggers fargearkitekt Anne Christensen.

Praktisk verktøy

Ved å kombinere fargeviften med produktene i Archaia-sortimentet, som er tatt frem for historiske bygg, sikres en både tidsriktig behandling og stilhistorisk riktig fargesetting til fredete og bevaringsverdige hus og miljøer. Hver epoke er definert med omtrentlige årstall og en kort beskrivelse av særtrekk ved arkitektur og fargesettingsprinsipper.

– Fargeviften er et nøyaktig og praktisk fargeverktøy for dem som arbeider profesjonelt med veiledning eller fargevalg, og for dem som i arbeidet eller på fritiden driver med istandsetting av gamle bygninger, sier hun.

Fargene i den nye fargeviften kan brekkes i alle Flüggers Archaia-produkter, som omfatter tradisjonelle malinger, og i malinger i tradisjonell stil, laget etter moderne resepter med moderne bindemidler. De tradisjonelle produktene pigmenteres ikke på samme måte som moderne maling. Her brukes naturlige pigmenter i stedet for tonerpaste.

– Fargeviften inneholder også klassiske farger til utendørs og innendørs behandling av treverk. Eksempler på det er historiske farger som Københavner blå og Vogngrønn, avslutter hun.

Se flere bilder
Flüggers serie overflateprodukter for bevaringsverdige bygninger består av tre ulike typer behandlinger, tilpasset spesielle underlag og ønske om resultat.

Foto:

Flüggers serie overflateprodukter for bevaringsverdige bygninger består av tre ulike typer behandlinger, tilpasset spesielle underlag og ønske om resultat.

Mer informasjon:

Flügger

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.