IFI logo
Se flere bilder
Miljøvennlig uten direktiver

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Beckers

Miljøvennlig uten direktiver

Ved nyttår trådte nye, tøffe EU-direktiver om løsemiddelinnhold i maling i kraft, og malingprodusentene jobbet i forkant hardt for å tilpasse seg. Men hos Beckers har ikke regelverket skapt hodepine. De hadde allerede besluttet å fase ut alle løsemidler da VOC-lovgivningen ble presentert i 2004.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi laget miljøregnskap med planer for å fase ut all løsemiddelholdig maling allerede før disse direktivene ble lagt frem, og de har derfor ikke hatt noen betydning for produktutviklingen hos oss. Fra 2010 er 99 prosent av alle våre produkter være vanntynnbare, og vi har helt sluttet å selge white-spirit, sier Chresten Nielsen, teknisk sjef hos Beckers.

Men Norge er et løsemiddelland, og produsenten legger ikke skjul på at satsningen har medført økonomiske tap.

- Det forplikter jo å holde en såpass høy miljøprofil, og det har ført til at vi mister salg. Spesielt på prosjektmarkedet er det mange som fortsatt velger kun løsemiddelbaserte produkter. Vi håper jo allikevel at dette vil lønne seg på sikt, sier Nielsen.

Nordmenn henger etter

Ifølge Nielsen, som er dansk statsborger som jobber i et svensk firma i Norge, er det store forskjeller i bruk av vanntynnbare produkter i de nordiske landene, og vi nordmenn henger litt etter i utviklingen.

- Svenskene ligger lengre frem enn Norge, og Danmark er nesten helt vanntynnbare - også på proffmarkedet. Dette har mye å gjøre med at 50 prosent av profesjonelle malere i Danmark er kvinner, og de er opptatt av å holde gravide kvinner lengst mulig i arbeid. Fagforeningen legger derfor sterke føringer for produkter som kan brukes. Og når arbeidsgiver enten må tilrettelegge eller betale sykepenger, sier det seg selv at de velger å tilrettelegge, sier han.

Dette er VOC

  • VOC står for Volatile Organic Compound, som på norsk oversettes til flyktige organiske forbindelser.
  • For mye VOC i luften kan være både helseskadelig og miljøskadelig.
  • I 2004 ble et nytt EU-direktiv som skulle redusere VOC i en rekke kjemiske produkter vedtatt. Dette skulle skje i to faser, med første reduksjon i 2007 og endelig reduksjon i 2010.
  • Malingprodusentene har full produksjonsstopp av produkter som ikke tilfredsstiller nye EU-direktiver fra 1. januar 2010.
  • Butikker som sitter med disse produktene på lager har lov til å selge produktene ut året 2010.
Mer informasjon

www.beckers.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.