IFI logo
Se flere bilder
Mer enn bare farger i fargekartene

Foto: Beckers, Butionx, Fargerike, Nordsjö, Tyrilin

Mer enn bare farger i fargekartene

Fargekart inneholder mer enn flotte farger. Her finnes også tips til hvordan stemninger skapes, og hvordan malingene brukes. Her gir vi deg de beste rådene før du går til innkjøp.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi nordmenn elsker å pusse opp og å male om i hus og hytter. Men fargevalg og fargesetting er noe mange av oss føler seg lite trygge på. Derfor gir fargekart med utvalg av farger for vegger, treverk, og gulv god veiledning til sikre og gode valg.

Her får vi som er i villrede hjelp til å danne oss en oppfatning, og med utgangspunkt i fargekartene får du mer treffsikker veiledning i butikken.

«Alt treverk gulner over tid, selv med optimalt med UV-beskyttelse. Ønsker du et lyst uttrykk som varer over tid, kan det være lurt å beise md en lys farge så tidlig som mulig.»

Kilde: Tyrilin – Få fjellets vakre farger og lød

Se flere bilder
Rask

Foto: Tyrilin

RASK: Alt treverk gulner over tid, selv med optimalt med UV-beskyttelse. Ønsker du et lyst uttrykk som varer over tid, kan det være lurt å beise md en lys farge så tidlig som mulig.

Fargekaker

Butinox lanserte tidligere i høst et fargekart med kakediagrammer, som hjelper til med å velge hovedfarge og aksentfarger ved å sette dem i riktig proporsjon til hverandre.

– Med farger i et rom får du noe tilbake, for farger skaper energi. Du kan skape atmosfære etter hva du ønsker og har behov for, rolig og avslappende eller energisk og livlig, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

«Skal hele rommet males i samme farge, bør ikke fargen være for mørk og kulørsterk. Er det enkelte partier eller en vegg som skal fremheves, er valgfriheten større.»

Kilde: Happy Homes – Vakkert, tidløst, personlig

Se flere bilder
Energi

Foto: Butinox

ENERGI:Fargen Cortado fra Butinox nyeste fargekart passer godt sammen med den dempede rosa som heter Dus.

Ta hensyn til gulvet

Men fargekartene er ikke bare inspirasjonskilder til økt fargebruk. Her er også mange gode tips som kan hjelpe deg som skal male til å ta et valg du blir varig fornøyd med. Fargerikes kart med «Årets farge 2019» viser for første gangen også ulike gulv i de forskjellige grønne palettene.

– I Fargerike har vi alltid hatt hele rommet i fokus når vi innreder, og i årets fargekart har vi også med tips på ulike gulvtyper, sier kreativ leder Tale Henningsen.

 «Overvei om du skal male taket i samme farge som veggen for å skape hulestemning. Velg en maling uten for mye glans – jo høyere glans desto mer gjenskinn. Overflaten skal signalisere så mye ro som mulig.»

Kilde: Flügger Farver –Inspirerende innendørsfarger

Se flere bilder
Gulvet påvirker

Foto: Fargerike

GULVET PÅVIRKER: Gulvet er en stor flate, og dets farge vil ha stor innvirkning på måten rommets øvrige farger oppfattes.

Enklere å velge

Nordsjö har kommet med to nye fargekart i høst, henholdsvis med grå og hvite farger. Her konstaterer de at grått er det nye hvite.

– For å gjøre det enklere å velge riktig gråfarge har vi delt inn fargekartene i grupper etter hvordan de oppleves: gulaktige, rødlige, blåaktige og så videre. De er også delt inn i kategoriene lyse, medium eller mørke gråfarger, forteller Mette Dahl.

– Veiledningene i fargekartene er viktige for å gjøre det enkelt for deg å velge, og for personalet i butikken å veilede deg, sier hun.

«Påfører du første strøk i fargen «Snøheim» på et gulnet panel, kan siste strøk påføres i en annen farge. Da vil du få et lysere resultat, og det er enklere å oppnå de lyse grå og brune fargenyansene uten at den opprinnelige gule fargen påvirker resultatet.»

Kilde: Nordsjö – Levende Panel

Se flere bilder
KAMELEONER

Foto: Nordsjö

KAMELEONER: Lyse farger er som kameleoner. De tar opp farge fra omgivelsene.

Se flere bilder
ROFYLLT

Foto: Beckers

ROFYLLT:Skap ro der du trenger det mest. Behagelige jordnære farger gir en varm og lun følelse.

Tyrilin: «Få fjellets vakre farger og lød»

Transparente farger vil alltid bli påvirket av underlaget og hvor mye beis som påføres. Lag derfor alltid prøveoppstrøk før du går i gang med hele veggen.

 

Beckers «Mood – Tre rom. Tre forskjellige stemninger

Skap ro der du trenger det mest. Behagelige jordnære farger gir en varm og lun følelse.

 

Butinox: «Fargeguide trendfarger og nøytrale toner»

Åpne romløsninger kan enkelt males i ulike farger for å dele opp rommet i soner. Velg gjerne farger som går ton-i-ton til veggene. Det gir fine og behagelige overganger. Ulike glansgrader på malingen gir en enda mer elegant kontrast.  

 

Nordsjö «Greyish Delights»

 For å forstå hvordan ulike farger vil oppleves i akkurat ditt rom, må du ta hensyn til flere ting:

  • Været, og det naturlige dagslyset påvirker inntrykket, akkurat som hjemmets egne lyskilder.
  • Dagslyset i et nordvendt rom har kaldere lys enn i et rom som ligger sydvendt. Generelt er lyset midt på dagen kaldere enn mykt morgen- og kveldslys.
  • Reflekser som speiler seg gjennom vinduet, samt fra materialer og møb-ler i rommet, påvirker opplevelsen.
  • Kombinasjonen av ulike farger er også viktig - fargen du velger til dine vegger kan oppfattes lysere eller mørkere, sterkere eller svakere, avhengig av hvilke andre nyanser den samspiller med.
  • Glem ikke gulvflaten, som har stor gjennomslagskraft.

 

Farger på bildene

GULVET PÅVIRKER:

  • Oxidsort no 87, Fargerike

ENERGI:

  • 5927 Cortado, 5930 Dus, Butinox Interiør

KAMELEONER:

  • Snøheim 801, Nordsjö

ROFYLLT:

  • Vegg:Mohair 653, Frid 863. Dør: Svartpeppar 584, Beckers
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.