IFI logo
Se flere bilder
Hjelp til hvitt og grått rom

Foto: Nordsjö

Hjelp til hvitt og grått rom

Hvite vegger er ikke bare hvite. Det samme gjelder for de grå. I Nordsjös nye fargekart med grå og hvite farger, får du hjelp til å velge riktig.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lysforhold og interiøret i et rom har stor betydning for hvordan fargen på veggene oppfattes. Spesielt stor påvirkning har omgivelsene og himmelretningen dagslyset kommer fra, på lyse og kulørtfattige farger.

– Det naturlige lyset fra vinduer, lyset fra lampene i rommet, og fargen på sofaen, teppet og gulvet påvirker mer enn du tror, sier Ann-Charlotte Linde, Colour Manager hos Nordsjö.

Derfor er det ikke alltid helt enkelt å velge riktig hvit- eller gråfarge. En god hjelp på veien finner du i to nye fargekart fra Nordsjö. Kulørguidene «Wonderful White» og «Greyish Delights» inneholder nemlig ikke bare en rekke farger, men også inspirasjon til hvordan de kan brukes, og gode råd til hva du bør tenke på når du skal velge farge til ditt hjem.

Se flere bilder
HVIT OG GRÅ FARGEGUIDE

Foto: Nordsjö

HVIT OG GRÅ FARGEGUIDE: Nordsjö har gitt ut to nye fargekart med både farger og veiledning til fargesetting. Tema er grå og hvite farger.

Varmt eller kaldt lys

Se flere bilder
Test fargen

Foto: Nordsjö

TEST FARGEN: Helt lyse farger er kameleoner og henter opp farger fra omgivelsene. Ved å teste fargen i rommet, får du et bedre bilde av hvordan de ser ut enn ved å bare se i fargekart og på små prøver.

Da farger har svak kulørthet, som mange hvite og grå farger har, kan det være vanskelig å skille dem fra hverandre på små prøver. Hvis fargen kommer opp i stor skala på veggen, blir det mer tydelig hvilken retning fargen trekker. I fargekartene «Wonderful White» og «Greyish Delights» er fargene derfor delt inn i gruppene «Neutrals», «Yellowish», «Goldish», «Reddish», «Bluish» og «Greenish».

– Kjølige farger har gjerne blå eller grønne undertoner, mens varme farger trekker mot rødt eller gult, sier Linde.

I rom med store vinduer mot nord, vil en nøytral hvit- eller gråfarge kunne oppfattes som kjølig. I rom mot sør, gjelder det motsatte, her kan lyset varme opp de nøytrale og kjølige fargene og i grå- og hvitfarger med en varm undertone forsterkes denne.

Mørkt eller lyst grå?

I den grå fargeguiden varierer kulørene mer i kulørthet, og går fra i neutralt grå til mer tydelig blågrå eller beige. Felles er at de lager en flott bakgrunn for interiøret i øvrig. 

Fargene er delt inn i lyse, mørke og medium mørke nyanser. Hvor på lys-mørkhetsskalaen fargen er plassert, avgjør hvor kraftfull den oppfattes på veggen. Å først bestemme seg for hvor fremtredende fargen på veggen skal være, er ofte et godt utgangspunkt ved fargevalg.

Se flere bilder
Grå inspirasjon

Foto: Nordsjö

GRÅ INSPIRASJON: Atmosfæren i rom med grå farger på veggene kan oppfattes som rolig og sofistikert. Den grå fargen «Smoky Sensation» trekker mot blått og er en kjølig gråtone.

Test fargen først

I fargekartene finner du en pekepinn på hvordan de ulike fargene vil se ut, men for å velge helt riktig nyanse kan det være lurt å teste fargen i det aktuelle rommet. Derfor er det alltid anbefalt å gjøre egne oppstrøksprøver før du maler hele rommet.

Oppstrøksprøvene gjøres enten direkte på veggen, eller på plater eller store ark som kan flyttes rundt i rommet.  Se på prøvene både i dagslys og kunstig lys, og sett den opp mot tekstilene du har, sofaen, gulvet og kunsten i rommet.

Himmelretningens påvirkningskraft:

Neutrals – Hvite og grå farger uten kulørte undertoner, de nøytrale fargene, kan får få en varm fremtoning i rom mot sør, og en svaler i rom mot nord.

Yellowish – I hvite farger med en anelse gult i seg forsterkes den gule tonen i rom med mye lys fra sør, og kan nøytraliseres noe i lys fra nord.

Goldish – En gulrød undertone i hvitfargen gir et varmere uttrykk. I rom met varmt lys forsterkes det gyllne, mens svalt lys kan dempe det.

Bluish – I rom mot nord kommer den blåaktige undertonen mer tydelig frem. Varmt lys kan gi blåaktige hvit- og gråfarger en mer nøytral opplevelse.

Greenish – Svake grønntoner i hvitt og grått oppleves som varmt i rom mot sør, og mer svalt i rom mot nord.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.