IFI logo
Se flere bilder
Vrient å velge hvitfarge

Foto: Borge, Smartpanel, Beckers, Butinox Interiør

Vrient å velge hvitfarge

Å velge farge når lister, dører og vinduer skal males, kan være vrient. Hvitt er et vanlig alternativ – men hvilken hvitfarge passer, det finnes jo så mange? Her er ekspertenes gode råd!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når vi igjen begynner å bruke farger på de store flatene i interiørene, stilles det nye krav til valg av farge på lister, vinduer, dører og andre detaljer. Valg av riktig hvitfarge, oppleves av mange som veldig vanskelig. Det finnes mange hvite nyanser, med ørsmå forskjeller som kan gi store utslag, avhengig av hvilke farger de brukes sammen med. 

Gulaktig hvitt er vanlig

De vanligste hvitfargene på detaljer, lister, dører og vinduer er S 0502-Y, 0502-Y og S 0500-N. Fargene går ofte under navnene «Bomull», «Egghvit» og «Klassisk hvit». NCS-koden for alle disse farger angir at de er lyse, og oppleves som hvite med kun et svakt trekk mot sort og gult – visuelt oppfattes fargene som 5 prosent sorte og 2 prosent gule. S 0500-N er derimot en nøytral hvitfarge, som ikke oppleves som gul, men med et lite trekk mot sort. 

– Ferdigmalte lister, vinduer og dører er ofte malt i S 0502-Y, «Bomull» som er en svakt gulaktig hvitfarge, forteller Lene Askevold, butikksjef hos Fargerike C. Christoffersen. 

Se flere bilder
Dagens fargemote har økt salget av hvitfargen S 0500-N. Her et blått tapet fra Borge.

Foto:

Dagens fargemote har økt salget av hvitfargen S 0500-N. Her et blått tapet fra Borge.

Trendendring

At «Egghvit» og «Bomull» passer til alt, er dessverre en myte. S 0500-N er derimot så nøytral at den går mot det meste.  S 0500-N er en populær farge, og stadig flere oppdager også at det er enklere farge å kombinere med andre farger.

– Spesielt mot de trendfarger som er populære i dag; de kjølige og dempede grå, blå og grønne, er ikke ”Bomull” pent. Det ser gjerne møkkete ut. Der trenger vi hvite toner, og da er ”Klassisk hvit” det vi selger mest av, sier Hilde Brandsrud, interiørarkitekt ved Nordsjö Idé & Design butikken Askim & Mysen Rør. 

Se flere bilder
– Mot kjølige farger brukes helst rent hvitt, mens gulaktige hvite går godt mot dype rødbrune og varmere farger, sier Hilde Brandsrud.

Foto:

– Mot kjølige farger brukes helst rent hvitt, mens gulaktige hvite går godt mot dype rødbrune og varmere farger, sier Hilde Brandsrud.

Kan bestilles

Også produsentene av dører, lister, vinduer og ferdimalte panelplater kjenner denne utviklingen, og er i ferd med å utvide fargesortimentet, og man kan allerede idag også få tak i ferdigmalte produkter i S 0500-N fra byggevarehandelens standardsortiment. De som ikke fører begge farger, kan ta dem inn mot bestilling.

Med riktig fargekombinasjon vil fargen på veggen komme bedre til sin rett, dører og vinduer kommer bedre fram og rommets form blir tydeligere.

– Mot kjølige farger brukes helst rent hvitt, mens gulaktige hvite går godt mot dype rødbrune og varmere farger, sier Hilde Brandsrud.

Se flere bilder
Mot de trendfarger som er populære i dag; de kjølige og dempede grå, blå og grønne, er en ren hvitfarge et bedre valg enn en gulaktig hvit. Dette rommet er fargesatt av Smartpanel.

Foto:

Mot de trendfarger som er populære i dag; de kjølige og dempede grå, blå og grønne, er en ren hvitfarge et bedre valg enn en gulaktig hvit. Dette rommet er fargesatt av Smartpanel.

Påvirkes lett

Grunnen til at hvitt er så vrient, er at fargen er en utpreget kameleon. Den tar opp farger og påvirkes av omgivelsene. Et rom med store vinduer ut mot en rød fasade, vil kunne få et rosa lys inne. Hvis dagslyset strømmer inn gjennom kronen til et stort tre, vil rommet og hvitfargene få et grønnskjær.  I en stue med en blå sofa, vil blåfargen smitte av på de lyse hvitfargen i rommet. Et stort gulv med eikparkett har gjerne en sterkt gul egenfarge, som også preger rommet i stor grad.

–  Det er mange som kommer til fargehandelen og vil ha den samme fargen som venninnen har på kjøkkenet. Men det blir sjelden like bra, fordi fargen påvirkes av omgivelsene. Fargene i interiørblader og på nett stemmer heller ikke overens med virkeligheten – faktorer som lyssetting ved fotografering og fargegjengivelsen ved trykking eller på skjermen spiller rolle, sier Lene Askevold.

Fremheve eller skjule?

Spørsmålet du bør stille deg er om du ønsker å skjule eller fremheve  detaljene som skal males? En hvitfarge gir en hard kontrast mot mørke farger, og ønsker du et dusere resultat bør det brukes en tonet hvitfarge i stedet. Eller kanskje vil du fremheve listene med en farge mot en lys bakgrunn?

– I et grafisk innredet sort/hvitt hjem der rene hvitfarger dominerer, kan det være effektfullt å male listene sort i en blank maling, sier Hilde Brandsrud.

– Det viktigste er å stole på seg selv, og å gjerne spendere på seg en prøveboks, råder Askvold.

Gode kombinasjoner:

S 0500-N («Klassisk Hvit»)

Nøytral hvit. Den har ingen hint av farger, kun hvitt og sort. Harmonerer fint med de populære dempede og nøytrale blå og grønne fargene, samt med ulike grå og greige farger.

 

0502-Y («Egghvit»)

Svakt gulaktig hvit. Litt mindre gul enn Bomull. Passer godt til en mengde farger med varm undertone. Jordfarger, brunbeige og «Caffe-latte»-farger går godt sammen med denne. Den skal ikke benyttes til de såkalte greige fargene, eller de kjølige, nøytrale gråtonene.

 

S 0502-Y («Bomull»)

Gulaktig hvit. Litt gulere enn Egghvit. Dette er fargen ferdigmalte lister, dører og vinduer ofte leveres i som standard. Står fint til en mengde farger med gulaktige, varme undertoner og dype brunrøde farger. Passer ofte dårlig sammen med greige og vil kunne se skitten ut mot en kjølig gråtone.

 

 

 

Tips:

1. Husk at kjært barn har mange navn. En og samme farge, kan ha ulike navn hos de forskjellige malingprodusenter.

 

2. Lær deg litt om fargespråket NCS - Natural Colour System. NCS-koden hjelper deg å forstå hvordan fargen er satt sammen – hvor lys, mørk og kulørt den er, og hvilke pigmenter den oppleves bestå av. Dett er et system som beskriver hvordan farger oppleves, ikke et blandings-system. %-tallene i NCS-koden står for hvordan fargen ser ut  (hvordan den visuelt ser ut) på en skala fra 0-100. Ved å bruke fargekoder i stedet for fargenavn gjør du sikkert at ingen misforståelser oppstår.

 

3. Unngå å blande alt for mange ulike hvitfarger. Ta heller i bruk flere ulike glansgrader i en og samme hvitfarge. Matt, halvmatt og blank maling brukt ulike steder i rommet, på vegger, dører, listverk, møbler og tak, kan gi et effektfullt interiør med gode kontraster.

 

4. Ved mørke eller kulørte veggfarger kan det også være et poeng å male listene og omrammingene i samme farge som veggen for å unngå for sterke kontraster.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.